Annonce
Skjern

Dyre fisk forsvundet fra privat dam

- Det kan da ikke være rigtigt. De må da være her, tænkte Wivi Enoch, da hun spejdede efter de forsvundne karper i dammens mørke vand. Foto: Jørgen Kirk

67-årige Wivi Enoch og 70-årige Hans Jerne fra Stauning kunne onsdag formiddag konstatere, at deres private dam var blevet omkring 30 japanske koi-karper færre.

Annonce

Stauning: Det var en larmende stilhed, der mødte 67-årige Wivi Enoch fra Stauning, da hun en formiddag i den forgangne uge ville fodre sine og ægtefællen Hans Jernes japanske koi-karper i deres dam.

De farvemættede koi-karper plejer nemlig at præsentere sig i det mørke vand, når fiskefoderet bryder vandoverfladen. Men dammen forblev mørk onsdag formiddag.

- Jeg tænkte, at det kan da ikke være rigtigt. De må da være her, siger Wivi Enoch.

Anderledes rolig var tilgangen fra ægtemanden.

- De skal nok komme op. Det er, fordi det er så varmt. De er nede på bunden, lød meldingen til Wivi Enoch.

Efter at have rodet rundt i dammens bund måtte parret ærgerligt konstatere, at de store koi-karper var forsvundet.

Egentlig havde Wivi Enoch lagt mærke til, at parrets store koi-karper ikke havde gjort sin entre ved spisetid de sidste par dage, men fiskene kunne da ikke være væk, tænkte hun.

- Det kan da ikke lade sig gøre, at folk stjæler fisk. Det troede jeg simpelthen ikke, men det kunne det, for de bliver jo ikke væk af sig selv, siger Wivi Enoch.

Desværre blev mistanken til virkelighed. Væk var omkring 30 karper, heriblandt to 35 centimeter store, beige-sorte koi-karper. Som nævnt er koi-karper normalt hvide og orange, men i parrets dam boede der altså to sjældne beige-sorte karper.

Hans Jerne vurderer, at de to sjældne varianter alene beløber sig i til en samlet værdi af 10-12.000 kroner, hvilket er lige under halvdelen af det samlede beløb på 25.000 kroner, tyvene menes at have stjålet fisk for.

- Jeg blev fandenme gal. Alle de timer, min kone og jeg har brugt på det her og den nydelse, vi nu må undvære; vi nyder dem jo hver dag. Det kan ikke være rigtigt, at vi ikke kan have vores fisk i fred, siger han.

Tilbage i dammen i Stauning er kun de 10 centimeter lange koi-karper, Wivi Enoch og Hans Jernes karper selv har fremavlet. Foto: Jørgen Kirk
Annonce

Mistænker særligt udstyr

Det er en ting at miste fisk for 25.000 kroner. Noget andet er, at kriminelle typer har lusket rundt i haven, men noget tredje er, at det hele formentlig er foregået, mens ægteparret har opholdt sig på adressen.

Parret har nemlig - ifølge Hans Jerne - været hjemme hele sommeren. Tankerne har kørt i hovedet hos Hans Jernes, som har haft sine spekulationer over, hvordan tyveriet har udspillet sig.

Selv har han ikke meget fidus til teorier om sultne fiskehejrer, eller at fiskene er fanget med en net eller ruse. Sammen med sin kone og datter skulle han på et tidspunkt selv fange nogle af karperne, men karperne smuttede fra dem, så de drænede søen for halvdelen vandet for at holde styr på koi-karperne.

Det kan ikke være nogle af de måder, fiskene har forladt dammen på, skønner han.

- For mig er der kun en måde, det her kan gøres på. Det er nøjagtig det samme, som når de fanger laks nede ved Skjern Å. Det må være sådan, man har gjort her. De må være elektrofisket, for så hurtigt kan man sgu ikke fjerne dem, for vi er næsten altid hjemme, siger han.

Dammen i Stauning er dog ikke tømt helt. Tilbage svømmer den yngel, parret har fremavlet, men med koi-karper på blot 10 centimeter er det ikke længere en glæde at spejde ud i dammen efter de farvestrålende fisk. - Jeg har stadig koi-karper gående ude i søen, men jeg kigger mindst muligt på dem, for hver gang jeg kigger derud, bliver jeg gal i hovedet, siger Hans Jerne.

Ægteparret kommer ikke til at få en økonomisk godtgørelse for deres forsvundne fiskebestand. Det var nemlig ikke muligt at tegne en forsikring på koi-karper, forklarer Hans Jerne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce