Annonce
Læserbrev

Du Hans - er skestorke vigtigere end Heidi og Lars?

Læserbrev: Så blev den endelige linjeføring for Vestjyllands nye højspændingsmaster offentliggjort, og alt var som ventet.

Skjern Enge gik fri og vores lysende leder af en borgmester stod frem og sagde, at det er nødvendigt for den grønne omstilling. Han har jo konsekvent nægtet at lytte til andre end energiministeren og Energinet, for ellers ville han vide, at han taler usandt.

Energinet siger det selv i sin businesscase: Den øgede mængde strøm kan håndteres i nedgravede 150 KV forbindelser – men de vil gerne have 400 KV, så Viking Link kan gennemføres og sikre svenske Vattenfalls fortsatte årlige overskud i 10 milliarder kroners klassen.

Men hvorfor er det egentlig, Skjern Enge skal gå fri?

I Miljøstyrelsens mål- og resultatplan står der bl.a.: ”Omdrejningspunktet for Miljøstyrelsens arbejde er at sikre en balance mellem beskyttelse af naturen, miljøet og menneskers velfærd ….”.

Og gør de så det? Bare i vores lille sogn skal Heidi og Lars og Sigrids ejendomme fjernes for at give plads for forbindelsen. Mette og Jens, Ruth og Jens og Anne og HC skal leve med ledningen under 100 meter fra deres hjem, og yderligere syv familier får de 35 meter høje master under 300 meter fra deres stuehus. Alle sammen mennesker som bor her, fordi de gerne vil – ikke fordi de er tvunget til det! Er det en fin balance mellem beskyttelse af naturen, miljøet og menneskers velfærd?

Når vi som samfund tilsyneladende accepterer, at det er vigtigere at sikre strømproducenternes overskud, end det er at sikre den private ejendomsret, at vi kan ødelægge 175 km natur, tvinge folk fra hus og hjem og give tilflytningslysten et skud for boven – jamen, hvorfor skulle vi så ikke også plante højspændingsmaster hen over Skjern Enge.

Borgmesteren tror jo, at de skyldes grøn omstilling, så hvilket smukt monument for Naturens Rige kunne det ikke være ude tværs igennem nationalparken?

Kunne vi ikke forlade os på, at skestorke, svaner og gæs har øjnene mere åbne end Dan Jørgensen og derfor ser sig i stand til at flyve udenom masterne – eller hvem er det masterne er farlige for på Engene? Er de farlige for dyr, er de vel mere farlige for mennesker? Og vi har jo lært af sagen om de kystnære møller, at udsigt ikke er noget, vi skal bekymre os om at spolere.

Med disse højspændingsmaster laver vi langvarige og uoprettelige skader på hele vores landsdel. Vi mister mindst to par gode naboer, og andres liv ligger bare i ruiner, fordi de er blevet stavnsbundne til deres hus – og det på grund af en forbindelse som IKKE er nødvendig for andet end profit!

Og det er tilsyneladende ingens skyld. Energinet påstår, at de ikke er politiske, men ikke desto mindre laver de forslag til politikerne. Politikerne siger, at de bare er lægmænd og derfor bliver nødt til at stole på Energinets forslag, som bliver godkendt uden nogen aner hvad det betyder.

Det er skammeligt, at vi tillader vores politikere og deres håndlangere (Energinet) at slippe afsted med det her.

Vores egen borgmester var i lommen på den tidligere regering og har tidligere udtalt, at han ikke vil sætte sig ind i, hvad sagen handler om, men vælger at tro på Energinet. Han kunne have gjort en forskel, men har valgt at lade vores kommune blive penetreret af en stribe unødvendige master.

Så kære Heidi og Lars: Husk på, at I ved at give afkald på jeres hjem og jeres naboer bidrager til, at Vattenfall fortsat kan tjene 10 milliarder om året, og at Viking Link godt nok modvirker den grønne omstilling, men gør Energinet glade, og tænk ikke på, at jeres borgmester ikke hjalp til, for det ville jo også have været noget værre bøvl for ham at sætte sig ind i sagen – han er jo kun en lægmand!

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Indvandreres efterkommere fornægter ytringsfrihed: Hvad bilder de sig ind?

Det skriger til himlen. Hundredtusinder på flugt har fået lov at opholde sig i Danmark, men langt fra alle siger tak ved at respektere vores demokrati. 48 procent af efterkommerne af ikke-vestlige indvandrere mener, at det skal være forbudt at kritisere religion. Det kan man læse i Udlændinge- og Integrationsministeriets årlige undersøgelse af ikke-vestlige indvandrere og efterkommeres medborgerskab. Det er rystende. De fleste af efterkommernes forældre har fået lov at være her, fordi de er flygtet fra diktaturer, hvor man kan risikere livet ved at ytre sig, tro på andet end islam, være homoseksuel eller i opposition til diktatoren. Lande, hvor individets frihed intet betyder. Vi giver deres børn alle muligheder. Og så fornægter halvdelen af efterkommerne helt grundlæggende rettigheder som at måtte kritisere alt, også religion. Hvad bilder de sig ind? Formanden for Rådet for Etniske Minoriteter, Halima El Abassi, siger, at efterkommere står uden for samfundet og ikke føler sig som en del af fællesskabet. Forfatter Tarek Hussein taler om "dagligdagens hetz" mod muslimer og siger, at den får dem til at hæve paraderne. Begge repræsenterer en offermentalitet, der ikke er til at holde ud. Den kan heller ikke begrundes i fakta. Dagen efter nyheden om efterkommernes mentale fravalg af Danmark kan Kristeligt Dagblad fortælle om en undersøgelse fra det amerikanske Pew Research Center. Man har interviewet 24.599 mennesker i 15 vestlige lande og kan konkludere, at danskerne er de tredjemest positive over for muslimer efter nordmænd og hollændere. Det er altså ikke danskerne, der ikke er tolerante. Tværtimod kan man nu med god ret spørge, hvor stor en andel af mennesker med foragt for demokratiske værdier vi vil acceptere i vores land. At stille spørgsmålet har intet med racisme at gøre, men alene med det allervigtigste: demokrati, ytringsfrihed og frihedsrettigheder. Værdier, vi skal insistere på som altafgørende i vores land. Også for vores gæster.

Annonce