Annonce
Vestjylland

Dropper anke i menneskehandlersag

Dommen i sagen mod en skibsreder fra Thyborøn, hvor de to ghanesiske søfolk, Reuben Kotei og Justice Numo, var omdrejningspunkt, står ved magt. Hverken anklager eller forsvarere har ønsket at anke dommen. Arkivfoto: Lars Kamstrup
To ghanesiske søfolk undrer sig over, at de i første omgang ikke var berettiget til erstatning efter reder fra Thyborøn blev dømt
Annonce

Thyborøn/Holstebro: Dommen i sagen, hvor en 56-årig skibsreder fra Thyborøn stod tiltalt for menneskehandel, står ved magt.

Hverken anklagemyndigheden eller forsvarerne har valgt ikke at anke dommen, der blev afsagt ved Retten i Holstebro 11. januar.

Henrik Smedegaard, senioranklager hos Statsadsvokaten i Viborg, forklarer, at grunden til, at statsadvokaten ikke anker byretsdommen er, at de vurderer, at sagen ikke ville få et andet udfald i landsretten på den del, der omhandler menneskehandel.

- Vi foretager en fuldstændig nøgtern vurdering, og vi tror ikke nok på et andet udfald, hvis vi anker sagen. Det ligger der jo nogle bevisvurderinger til grund for. Det er den overordnede grund til, at vi ikke anker sagen, siger senioranklageren til Fagbladet 3F.

Også forsvareren for den 56-åriges rederi, Morten Rosendahl, bekræfter, at hverken han eller Peter Secher, der forsvarede den tiltalte, ønsker at anke dommen.

Skibsrederen blev frifundet for anklagen om menneskehandel, men blev dømt for åger. Dommen lød på halvandet års betinget fængsel eller 250 timers samfundstjeneste. Desuden fik mandens rederi en bøde på tre millioner kroner.

Annonce

- Retten er ligeglad med os

Den del af dommen er de to ghanesiske søfolk, der var omdrejningspunktet i sagen, ikke tilfredse med. De kalder dommen uretfærdig, da de i første omgang ikke blev tilkendt en erstatning.

- Det er en meget uretfærdig dom. Jeg føler, at retten er ligeglad med os. Jeg har fuldstændig mistet troen på andre mennesker og har også mistet håbet efter dommen, siger den ene af søfolkene, Reuben Kotei, til Fagbladet 3F.

- Vores arbejdsgiver blev dømt til at betale tre millioner kroner. Men det er til den danske stat. Vi fik ikke tilkendt noget som helst og har ikke fået en krone i erstatning eller kompensation for vores mange ekstra arbejdstimer, siger han videre til Fagbladet 3F.

Ifølge dommen kunne retten "ikke på det foreliggende grundlag afgøre præcist, hvordan Reuben Kotei og Justice Numo burde være aflønnet, men vurderer, at de som minimum burde være aflønnet som ufaglærte i industrien, hvilket ville have indbragt dem en løn på cirka tre gange det modtagne”.

Retten henviste i stedet kravet om erstatning til et civilt søgsmål, skriver Fagbladet 3F.

Sagen tog sin begyndelse i slutningen af maj 2020, hvor en kontrol på havnen afslørede de to ghanesiske søfolk, der havde arbejdet på et fiskefartøj i mere end tre år. Anklageren mente, at der var tale om menneskehandel, men det blev rederen frikendt for. I stedet blev rederen dømt for åger.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce