Annonce
Navne

Dronningens tidligere højrehånd har jazz i blodet - og han ved, hvor Ringkøbing ligger

Chr. Eugen Olsen med sit Uptown jazzband, der spillede på Torvet i august 2002 til fordel for Læger Uden Grænser. Arkivfoto
Forhenværende ceremonimester, kammerherre, oberstløjtnant, bestyrelsesformand og jazzpianist, Christian Eugen-Olsen, fylder 80 år i dag.

Ringkøbing: Dagens runde fødselar, den pensionerede, royale ceremonimester Christian Eugen-Olsen, kræver vist ikke en nærmere præsentation. For han må vel nærmest betegnes som landskendt i det ganske, danske dronningerige.

Artiklen i Dagbladet mandag den 26. august 2002 om den store succes med gallamiddagen. 

Hans meritter ved Hoffet, og senere som tv-kommentator og ekspert udi royale begivenheder, vil utvivlsomt udførligt, og fuldt fortjent, blive belyst i andre, såkaldte landsdækkende medier.

Men hvad man sikkert ikke ved, derude nord, syd, og måske især øst for Røgind Kro, det er, at ’Eugen’ - blandt venner kaldet! - har et ganske særligt forhold til jazzmusik - og til Ringkøbing!

Tillad derfor, i dagens anledning, denne lille tilbagetur ned ad vores vestjyske ’Memory Lane’ - til august 2002:

Læge Ludvig Nielsen og fru Ulla, Ringkøbing, var det forår - tilfældigt - efter en revyforestilling oppe hos Ernst Trillingsgaard i Ålborg Kulturcenter, faldet i snak med Christian Eugen-Olsen og fru Gitte.

Her luftede ceremoni- og jazzkapelmesteren over et krus øl, at han da sådan set godt kunne tænke sig at komme til den vestjyske jazz-hovedstad og spille med sin jazz-septet, ”Up Town Jazz Band”.

Til det replicerede ’landsbylægen’ - sådan kalder C.E-Olsen doktor Nielsen - at det kunne da måske nok lade sig arrangere. I og med, at man jo i de år på Torvet og omme ved Slippen på Kirkepladsen hver lørdag samlede 5-600 vestjyder og turister til jazzkoncerter.

Men hvorfor nu nøjes med én optræden, hvis man i samme weekend kunne arrangere en velgørenheds Galla-Aften på Hotel Fjordgården. Ude hos direktør Peder Madsen, hvor der var hjerterum, og til fordel for organisationen ’Læger uden Grænser’?

En gruppe gode, frivillige Ringkøbing-borgere gik derfor straks sammen, og en arbejdsgruppe så dagens lys.

Den generøse, imødekommende og empatiske ceremonimester tilbød først at holde et foredrag fredag eftermiddag om ”Livet på Slottet” i Rådhushallen (læs: Amalienborg). Dernæst med sit band at spille op til dans på Fjordgården efter gallamiddagen. Og sidst, men bestemt ikke mindst, lørdag formiddag at spille til Torvejazzen på Estraden foran det gamle hotel.

Det hele selvfølgelig kvit og frit i den gode sags tjeneste. Og da regnskabet efterfølgende blev gjort op, kunne man sende 90.000 kr. til ’Læger uden Grænser’, og denne organisations grænseløse humanitære arbejde.

For som Eugen-Olsen, med vægt og alvor bag ordene, begrundede sin deltagelse hin august-weekend 2002:

”Læger uden Grænser er en non-profit organisation, der er pletfri, og som gør et kolossalt flot stykke uegennyttigt arbejde. Det er et eksempel på dansk og international humanisme, når den er allerstørst”.

Og han tilføjede med et skævt Eugen-Olsen-smil:


Jobbet som ceremonimester er på sin vis også ”uden grænser”. Og med musikken i håndbagagen kan der åbnes mange døre.

Christian Eugen-Olsen


”Jobbet som ceremonimester er på sin vis også ”uden grænser”. Og med musikken i håndbagagen kan der åbnes mange døre. I embeds medfør har jeg næsten været jorden rundt. Mangler kun Australien, New Zealand og Rusland. Og alle steder har jeg forsøgt at komme til at spille. Næsten overalt står der et ’lodret-stående’.”

Herværende avis spurgte dengang Eugen-Olsen, hvordan jazzen var kommet ind i den unge Christians liv?

”Det skete, da jeg var ganske ung. Jeg har som alle andre - også nutidens unge - prøvet at være modsat mine forældre. Det var dengang, da filmen ”Ung Leg” rystede og forargede en hel forældregeneration. Vi unge hørte jazz. Jeg boede dengang i Hellerup. Det var i jazzklubbernes vorden. Jeg havde to grammofoner. Dels en rejsegrammofon; men også sådan en med stifter til at trække op. Og så købte vi vores første 78’er vinylplader. Med en hel anden musikstil end den jeg senere er kommet til at holde mest af, og spille selv. Mest bebop. Charlie Parker og Dizzy Gillespie. Der blev ’jaset’ i 8/8 takt, og vi unge knægte havde opstående Brylcreem-hår, for at det ikke skal være løgn”.

Jeg mener at have bemærket, at altid elegante Eugen-Olsen i årenes løb har lagt sin hair-style om.

Men hans og jazzbandets medvirken i Ringkøbing var startskuddet til flere år med dacapo-arrangementer, der gik som Brylcreem-smurt til fordel for Læger uden Grænser. Og som totalt set blev ’begavet’ med en lille million kroner.

På alles - og Ringkøbings vegne til dagens fødselar:

Tillykke med de 80 år. Og tak for hjælpen!

Christian Eugen-Olsen, tidligere ceremonimester for Dronning Margrethe, fotograferet i 2019. I dag fylder han 80 år. Foto: Maria Albrechtsen Mortensen/Ritzau Scanpix
 
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Skjern Håndbold For abonnenter

Karakterer til Skjern Håndbold efter nedtur: Fløjene var på toppen - bagkæden havde problemer

Skjern Håndbold

Nedtur i Skjerns nøglekamp: Cheftræner tror, semifinaleplads kræver mindst 8 af 10 mulige point

Annonce