Videbæk

Dronning Margrethe og postkassekrigen i Videbæk

Det er ret træls at komme ud til en sprængt postkasse nytårsmorgen. Men hvis det sker for dig, så tænk dig godt om, før du skriver et opslag på facebook... Arkivfoto

Det nye år var kun få timer gammel, da der udbrød en sand postkassekrig på facebook-siden "6920 Videbæk". Dermed kom Dronning Margrethes nytårstale om at opføre sig ordentligt - både i virkeligheden og på de sociale medier - hurtigt i fokus.

Videbæk: Nogle gange rammer udtrykket "Det er ikke morsomt, det er hærværk!" plet som et kanonslag i en postkasse.

Det samme må i den grad siges at være tilfældet med Dronning Margrethes nytårstale, hvor hun blandt andet lagde vægt på, at vi skal opføre os ordentligt - både i virkeligheden og i cyberspace.

I hvert fald var år 2019 ikke mange timer gammel, før der udbrød en sand ordkrig på facebook-siden 6920 Videbæk. Og de store etiske og moralske kanoner blev hurtigt kørt i stilling.

Første brag i "krigen" lyder klokken 03.00 nytårsnat, hvor der ryger en postkasse på Vestervang i Videbæk.

Andet slag følger umiddelbart efter, hvor Naja Lange Pedersen, efterlyser gerningsmændene på facebook. "Ved folk, hvor deres unger render henne? Vi har lige mistet vores postkasse på Vestervang, håber da, at der er nogen, der vil kendes ved det," skriver hun.

Hvis håbet er en hurtig opklaring og dermed fredsslutning, bliver Naja Lange Pedersen slemt skuffet.

Ingen tilbyder hjælp med at finde gerningsmændene. Til gengæld får indslaget ret mange kommentarer på melodien "Pil dog postkassen ned".

Den køber Naja ikke. For det første kan postkassen ikke bare lige pilles ned, skriver hun, og for det andet mener hun ikke, at det er offerets ansvar at sørge for, at der ikke sker hærværk og bare acceptere, at sådan er det nytårsaften og så betale ved kasse 1 i byggecentret for en ny postkasse.

Så kunne historien måske slutte her. Taberen er fundet, og alt tyder på, at Naja selv kommer til at betale regningen.

Men sådan går det sjældent på facebook, for der er som bekendt uendeligt meget plads i cyberspace, og vi skal rundt om ret mange krinkelkroge og sidespring, før facebook-folket i Videbæk er færdige med "postkassekrigen". Hvordan en popkornspisende Michael Jackson, og en mand "aer" en kvinde på ryggen med en lang kost, passer ind, står ikke lysende klart. Og Brøndby og FCK???

Men det er klart, at udtryk som "at hvis man ikke magter at opdrage sine uger, så skal man bruge gummi", og "at i en by af Videbæks størrelse vil der være en lille procentdel fjolser", vil dukke op.

Jan Henriksen har gennemskuet, at facebook nok næppe vil hjælpe her. I hvert fald skriver han: "Drop nu facebook-politiet og oplev livet".

Lidt i samme genre er Jette Blaaberg: "Hold da kæft en omgang mundhuggeri. Det er da pisse træls at få postkassen sprunget, og det går under hærværk. Men når det så er sagt, tror jeg ikke, det var Najas mening med opslaget, at folk skulle være bedre vidende og faktisk nedgøre hinanden. Man skulle tro, folk havde haft et dårligt nytår, sådan som der kommenteres herinde. Tá jer sammen og vær lidt glade. Godt nytår for pokker", skriver hun.

Debatten fortsætter bombesikkert derude på de sociale medier ... og til næste år, bliver lunten højst sandsynligt tændt igen, men mindre altså, at Dronning Margrethe får held til at opdrage befolkningen, så alle til næste år kan kende forskel på nytårsløjer og hærværk.

Dronning Margrethe får derfor det sidste ord her: "Man skal kende forskel på dit og mit, på rigtigt og forkert. Det burde ikke være så svært".

Dronning Margrethe holdt nytårstalen på Fredensborg Slot i år. Talen handlere blandt andet om at kunne kende forskel på rigtigt og forkert. Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix.
0/0
Danmark

Danmarks billigste hus solgt i løbet af et døgn

Videbæk

350 gymnaster på gulvet i hallen

Videbæk

Seniordamer fra Videbæk på tur til markant virksomhed

Videbæk

Agilia udvider med 2600 kvm

Videbæk

Babyer synger med de gamle

Videbæk

Konservative inviterer til debat

Videbæk

Sej 4. klasse optager vindervideo

Videbæk

Kulturhuset i Spjald er godt kørende

112

To bilister kørte sammen ved Videbæk