Annonce
Ringkøbing

Droner skal finde læk på rørene: Fjernvarmenet fotograferes fra oven

En dronepilot fra Drone Systems gør klar til at sende en drone i vejret. Pressebillede.
De næste 14 dage bliver de rør, der leverer fjernvarme til 10.000 ringkøbingensere, termograferet fra oven; indsatsen skal være til gavn for både CO2-regnskabet og varmeregningerne.
Annonce

RINGKØBING: Du skal ikke blive nervøs, hvis du det næste par uger hører en insektagtig summen i oktobermørket over dit hoved.

Højst sandsynligt er det nemlig en drone, Ringkøbing Fjernvarme har sendt i luften for at fotografere fjernvarmenettet oven fra, du kan høre.

- Vi går i gang med at termografere nettet, fortæller direktør Jesper Skovhus Andersen, Ringkøbing Fjernvarme.

- Vi har mange kilometer fjernvarmerør at holde øje med, så hvis der går hul på et rør i dag, kan det tage tid at lokalisere stedet præcist, og vi risikerer nogle gange at skulle grave op i et større område end nødvendigt. Det er både tidskrævende og dyrt, siger han.

- Fra luften kan dronen med en termisk sensor måle varmeudstråling og skabe et billede af det. Det er ikke almindelige billeder, der tages, men derimod en grafisk mosaik, hvor man kan identificere unormalt høje temperaturer og dermed sandsynligheden for et varme- og vandtab.

- Ved at termografere fra en drone er det vort håb, at vi hurtigt kan få et mere præcist overblik over, hvor der eventuelt er utætheder og derved hurtigt kunne gøre noget ved det til gavn for både CO2-regnskabet og varmeregningerne.

Annonce

Bedst om natten

At det bliver om natten, drone-termograferingen kommer til at foregå, er der en god grund til. En række forhold skal nemlig være i orden, for at det overhovedet er muligt at termografere.


For at få de bedste resultater og de rigtige temperaturer, sender vi dronerne i luften, mens det er koldt og mørkt.

Jesper Skovhus Andersen, direktør Ringkøbing Fjernvarme.


- For at få de bedste resultater og de rigtige temperaturer sender vi dronerne i luften, mens det er koldt og mørkt. Der må ikke være regn eller våd asfalt, for så kan de ikke måle de rette temperaturer. Der må også kun være en middelvind under otte meter i sekundet, ellers kan de ikke flyve stabilt, siger Jesper Skovhus Andersen.

Det er sådan en tingest, du muligvis vil kunne høre brumme over dit hoved de næste 14 dage. Pressebillede.

Han kan ikke sige præcist, hvornår dronerne flyver, men han forventer, at flyvningen bliver udført inden for de næste 14 dage.

Dronen vil flyve i 80 til 120 meters højde, og man vil muligvis kunne høre en svag brummen fra den.

Dronen tager ikke "almindelige" billeder; den måler kun elektromagnetisk stråling i bølgelængderne 7,5 til 14 mikrometer med en termisk sensor. Intensiteten omregnes derefter til en faktisk temperatur, og temperaturen tildeles en farve, hvorved termografbillederne opstår.

Dronen styres af Drone Systems for Ringkøbing Fjernvarme. Der skal to personer til at styre dem og udføre termograferingen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

Det mener borgerne om mundbind-reglen: - Folk var begyndt at sløse

Ringkøbing-Skjern

Nu ryger de sidste to minkfarme: Niels Chr. Poulsen er nabo til det første coronatilfælde i Holstebro

Annonce