Hvide Sande

Droneprojekt fra Holmsland på landets top 10

Kortlægningen af 2,5 hektar ved Nørby med droner, og det største af sin slags i Danmark til dato. Det er blevet anerkendt af Slots- og Kulturstyrelsen, der placerer det omfattende arkæologiske projekt af ArkVest blandt de 10 vigtigste arkæologiske fund i 2018. Foto: PR

Det arkæologiske droneprojekt på Holmsland er landets største af sin slags - nu er det endt som et af de 10 vigtigste fund i 2018.

Holmsland: Hvert år udpeger Slots- og Kulturstyrelsen under kulturministeriet de 10 vigtigste arkæologiske fund fra året, der er gået.

Igen i år kan man finde ArkVest (Arkæologi Vestjylland), der er den arkæologiske enhed under Ringkøbing-Skjern Museum og Vardemuseerne på listen.

For med 5.000 års vestjysk historie samlet på ét stort højopløseligt foto er ArkVests droneprojekt et af de 10 vigtigste arkæologiske fund i 2018.

Udpegningen er en anerkendelse af ArkVests brug af ny teknologi, når store udgravninger skal gennemføres hurtigt, præcist og effektivt.

Et samlet foto

Arkæologernes fund i Nørby på Holmsland af detaljerede spor af bygninger, grave, brønde og meget andet, er opstået som følge af menneskers liv her gennem 5.000 år - fra bondestenalder og frem til vikingetiden.

I alt er en 2,5 hektar stor flade blevet foreviget af ArkVests to dronepiloter.

Et utal af enkeltbilleder er på en computer blevet sammensat til ét samlet foto af hele området.

Samtidig er billederne blevet brugt til at lave en 3D-model af jordoverfladen på stedet. Herefter er alle spor på fotoet blevet tegnet op på computer og er med et print i hånden blevet undersøgt nærmere på de enkelte udgravningsområder.

Fint selskab

At opmåle og dokumentere arkæologisk kun ved hjælp af droner er ikke tidligere blevet brugt her i landet i så stort et omfang.

Fordelen er, at arkæologernes registrering af spor fra fortiden kan foregå hurtigere og mere præcist end med traditionelle opmålingsmetoder nede på landjorden. - Vi er lidt beærede over igen at være kommet i fint selskab, ikke mindst da vi også sidste år kom med på listen med vores udgravning ved jernalderfæstningen i Lyngsmose, siger lederen af udgravningsarbejdet, museumsinspektør Torben Egeberg.

- I år satte vi os for, at vi ville skabe Danmarks hidtil største dronefoto af en arkæologisk udgravning. Det lykkedes ved en fælles indsats på trods af frost, sommervarme og sandflugt, siger Torben Egeberg.

0/0
Hvide Sande

Værft hjælper Vestas med at holde styr på vingerne

Hvide Sande

Hvid varevogn efterlyst efter bilpåkørsel

Tophistorier

Hvide Sande

Hvide Sande går fremtiden i møde og anlægger ny kaj

Kultur

Søndervig Byfest har succes med tidligt billetsalget

Hvide Sande

Åbent skib: Marinehjemmeværnet viser frem

Hvide Sande

Roere slutter vintersæson af med rejsegilde