Annonce
Hvide Sande

Drama i ny bog: Dengang, fragtskibet Faros fik slagside

Under en dramatisk redningsaktion i oktober 2000 omkring 40 sømil vest for Hvide Sande deltog to helikoptere i arbejdet med at redde besætningen på et tysk fragtskib. Arkivfoto: Timo Battefeld
I en ny bog fortæller Rasmus Dahlberg, der er historiker og specialist i katastrofer og beredskab, om Søværnets rolle som dansk kystvagt.
Annonce

Hvide Sande: Natten til 31. oktober 2000 udspillede der sig en dramatisk redningsaktion omkring 40 sømil vest for Hvide Sande, hvor den 86 meter lange, tyske coaster, Faros, havde fået slagside.

Årene er gået, men dramaet bliver nu genfortalt i en ny bog, 'Mellem kyst og krig', der er skrevet af Rasmus Dahlberg. I hans godt 300 sider store bog fortælles historien om Søværnets rolle som dansk kystvagt - og de forskellige andre organisationer, som gennem tiden har været engageret i arbejdet med at overvåge farvandet.

Om redningsaktionen vest for Hvide Sande dengang for 19 år siden skriver Rasmus Dahlberg blandt andet, at 'den viste med al tydelighed, både hvor voldsomt vejret kan blive i den danske redningssektor, og hvor vigtigt det er at råde over forskellige typer enheder i søredningsberedskabet':

- En af pointerne i min bog er, at kystvagtopgaverne i Danmark historisk set er blevet løst af en række forskellige myndigheder i samarbejde - frem for af en egentlig kystvagt, som man kender det fra for eksempel USA og Norge, siger Rasmus Dahlberg, der er historiker og specialist i katastrofer og beredskab - og ansat som adjunkt ved Forsvarsakademiet.

Rasmus Dahlbergs godt 300 sider store bog udkom 14. november på Gads Forlag. Pressefoto
Annonce

Matros mistede livet

Fra flyvestationen i Karup blev der dengang i efteråret 2000 sendte en redningshelikopter ud over havet vest for Hvide Sande, hvor der var trængt vand ind i maskinrummet på Faros, der havde 2100 ton træstammer om bord.

Det hårde vejr gjorde det umuligt at redde de syv besætningsmedlemmer direkte op i helikopteren, og redningsskibet Vestkysten blev derfor bedt om at assistere.

Om forløbet den nat skriver Rasmus Dahlberg blandt andet: 'Det lykkedes at få to filippinske og to ukrainske søfolk op fra havet, men da gummibåden skulle trækkes ind på redningsskibets sliske igen, skubbede en sø den pludseligt helt op. Da søen trak sig tilbage, hev den gummibåden med ud, den tippede rundt, og alle ombordværende røg ud.'

Under den meget vanskelige aktion mistede en 56-årige matros fra redningsskibet Vestkysten livet, mens de i alt syv besætningsmedlemmer på Faros blev reddet.

'Mellem kyst og krig' er netop udkommet på Gads Forlag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing

Planteavlselever er klar

Tarm

18-årig standset uden kørekort

Annonce