Annonce
Ringkøbing

DR på optagelse i Ringkøbing: Mette Frisk leder efter arvinger til Schuberts Minde-dreng

Journalist og vært hos Danmarks Radio, Mette Frisk, har netop tilbragt et par dage i Ringkøbing i forbindelse med optagelser til næste sæson af 'Forsvundne arvinger.' Foto: Kasper Borg Rabøl / DR
Danmarks Radio har netop haft et reporterhold i Ringkøbing for at optage endnu et afsnit til næste sæson af 'Forsvundne arvinger,' der er en af de absolut mest populære programserier på DR1.
Annonce

Ringkøbing: 891.750 tv-seere.

Så mange kiggede i gennemsnit med hjemme i stuerne i sæson fire af 'Forsvundne arvinger,' da DR-journalist Mette Frisk og arkivar på Rigsarkivet, Adam Jon Kronegh, fire mandage i april og maj præsenterede rørende skæbnehistorier og meget komplekse arkivundersøgelser.

Sæsonens sidste program, der blev vist 18. maj, topper listen over de mest sete programmer i den uge; et pænt stykke foran Mads Steffensens 'Fællessang - hver for sig':

- Der er noget utroligt universelt over det, som interesserer mange mennesker, siger Mette Frisk, der netop har tilbragt et par dage i Ringkøbing som led i produktionen af femte sæson, der skal køre i starten af 2021.

I købstaden ved fjorden er et nuværende behandlingshjem for børn og unge et centralt omdrejningspunkt i journalistens opklaring af en afdød mands liv og skæbne:

- Vi finder ud af, at han som barn - tilbage i 50'erne - har boet på Schuberts Minde. Han boede dér, da der i 1953 var kongeligt besøg. Vi forsøger at afdække, om han har noget familie, hvor han ellers har været og hvordan, han har haft det, siger Mette Frisk.

Det vækker genklang hos mange mennesker, når vi finder ud af, at der i en familie har været en hemmelighed i mange år.

Mette Frisk, journalist og vært, DR

Annonce

En overraskende slutning

Carl Matildur Schubert, der i 1868 etablerede sig som købmand i Ringkøbing, havde i sit testamente afsat en sum, der skulle investeres i oprettelsen af 'et godt, men tarveligt hjem for forældreløse børn.' I 1951 stod et børnehjem klar på Vellingvej - dengang normeret til 36 børn.

- Dengang var det ikke ualmindeligt, at børn fra trange kår blev bragt mange kilometer væk hjemmefra. Sporet efter den afdøde fører os mest til København, siger Mette Frisk om den tidligere Schuberts Minde-dreng.

Den 42-årige journalist ønsker ikke at oplyse navnet på vedkommende, og af hensyn til spændingen i programmet vil Mette Frisk heller ikke sige, om det lykkes for hende og holdet bag den populære serie at opspore arvinger til manden med tråde til Ringkøbing, hvor han boede, til han var 17 år:

- Men jeg vil sige, at det ender overraskende, siger Mette Frisk, der tidligere har været vært på DR-programmer som 'Aftenshowet' og 'Madmagasinet.'

Hun lever og ånder for at komme ud i virkeligheden, og i det lys må 'Forsvundne arvinger' siges at være et godt match:

- Det er et kæmpe privilegium at få lov til at komme ud at møde så mange forskellige mennesker, der lukker op til noget af deres inderste, siger Mette Frisk.

Annonce

Hemmelighed i familien

Når Mette Frisk bliver bedt om at sætte lidt ord på, hvad der gør 'Forsvundne arvinger' til en seermagnet, peger hun umiddelbart på 'detektivjagten, som er elementært spændende at følge med i':

- Og så er der familiehemmeligheder. Vi forsøger at afdække nogle familiekonstellationer, hvor der har været lagt låg på et eller andet. Det vækker genklang hos mange mennesker, når vi finder ud af, at der i en familie har været en hemmelighed i mange år. Der findes stort set ikke en familie uden skeletter i skabet, og mange mennesker kan sætte sig ind i de følelser, der er i spil, siger tv-værten.

Tilmed fænger det folket, at programmet også fortæller et stykke samtidshistorie:

- Hvad er der sket i et givent århundrede? Det er en fællesnævner for det hele. Vi forsøger at gøre det spændende ved også at afdække, hvad det er, vi alle er rundet af, hvad det er, vi kommer af, tilføjer Mette Frisk.

Om arbejdsdagene i Ringkøbing siger hun:

- Det var så dejligt. Det er en skøn, skøn by, jeg før har besøgt i privat regi. Ud over at filme på Schuberts Minde var vi også et smut nede på havnen, på torvet og lidt rundt omkring i byen, der viste sig fra sin skønneste side med smukt solskin.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce