Annonce
Skjern

Dorthe og børnene laver madvideoer: Nu har de været i TV 2 og skal udgive en video-kogebog

Specialskolelærer Dorthe Berg Nielsen vil lære børn og nybegyndere i alle aldre at lave mad. Sammen med sine i alt fire børn laver hun hobbyprojektet Mad I Trin, hvor familien laver madvideoer på YouTube. Nu har projektet grebet om sig for Luca på 5 år, Smilla på 10 år og deres to storebrødre.  Arkivfoto: Johan Gadegaard
Dorthe Berg Nielsen og hendes fire børn har haft en måned, de sent vil glemme. For familiens hobbyprojekt med at lave madvideoer på YouTube er nu blevet så stort, at de har været i nationalt morgen-tv og har fået mulighed for at udgive en digital kogebog.
Annonce

SKJERN: Hvis Familien Berg Nielsen i Skjern har haft behov for at købe en mukkert i løbet af den seneste måned, er det ikke så underligt. For det kan være svært at banke nye milepæle i frosthård jord. Heldigvis er det kun i overført betydning, at de har rundet nye milepæle på stribe siden årsskiftet.

Familiens hyggeprojekt har taget så meget fart, at mor Dorthe Berg Nielsen ikke rigtig havde forestillet sig. For når hun og børnene laver madlavningsvideoer på YouTube, vokser seerskaren med tøbrudsfart.

I januar rundede man 10.000 Facebook-medlemmer, som følger med i familiens madprojekt på. Nu har man rundet 11.000 Facebook-medlemmer. På YouTube-kanalen "Mad I Trin" har man rundet 5000 abonnenter og er lige nu på 5300.

Kanalens videoer er nu samlet set blevet vist mere end en halv million gange, siden kanalen begyndte i 2017. 41-årige Dorthe Berg Nielsen kan sammen med børnene Luca på 5, Smilla på 10, Alexander på 15 og Oliver på 16 år også sætte kryds ved, at de i januar har været på forsiden af Dagbladet, været i TV Midt/Vest og været direkte med i Go' Morgen Danmark på TV 2.

- Da vi startede med videoerne, sagde mine veninder: ”Ja, ja, I kommer i Go' morgen Danmark på et tidspunkt”. Det var en stående joke. Det kom vi jo så pludselig, siger Dorthe Berg Nielsen med et grin.

Annonce

Overgået forventningerne

For der har været nok at være glad over i år. Som en ekstra gevinst har al opmærksomheden nu også sørget for, at familien skal udgive en digital kogebog til folkeskolebørn.

Landets største digitale læringsplatform til skolebørn, Meebook.dk, har nemlig spurgt Dorthe Berg Nielsen, der er madkundskabslærer og specialskolelærer på Kvie Sø Efterskole ved Ansager, om ikke hun vil bruge YouTube-videoerne som udgangspunkt for at lave flere læringsforløb om madlavning.

Så nu er madkundskabslæreren gået i gang med at skrive læringstekster til de i alt 70 videoer, familien har lagt på YouTube de senere år. Meebook er en hjemmeside, hvor forlag og museer kan dele undervisningsmateriale, og hvor lærere kan dele og uploade undervisningsforløb. Lige nu har 46 af landets 98 kommuner fuld adgang til platformen.

Det er som regel storebror Oliver, der står for teknikken, mens Alexander, Smilla og Luca er i køkkenet. Arkivfoto: Johan Gadegaard

Så når Dorthe Berg Nielsen om et par uger sender sin digitale kogebog ud, har den potentiale til at ramme flere hundrede tusinde børn og unge i folkeskolen og i private skoler.

- Det er blevet meget større, end vi havde turdet tro og håbe på, siger Dorthe Berg Nielsen.

Annonce

Tid vigtigere end penge

Allerede nu kan hun se, at YouTube-videoerne er populære hos lærerkollegaer landet over, for der kommer hele tiden nye lærere ind i Facebook-gruppen.

- Vi har virkelig kunnet mærke, at mange lærere har taget os med ud i hjemmekøkkener her i coronatiden, siger Dorthe Berg Nielsen.


Jeg håber, at vi bliver det naturlige valg i stedet for den klassiske, skriftlige opskrift. At man tænker, at man skal prøve noget nyt, og at man så kan finde det hos Mad I Trin.

Dorthe Berg Nielsen, Mad I Trin, Skjern


Nu håber hun så, at Mad I Trin kan få endnu flere følgere, så madlavning kan blive bredt ud til de danske børn og unge.

For det er lysten til at lære nybegyndere at lave mad, som er den vigtigste ingrediens i succesopskriften. Familien har tjent omtrent 5000 kroner på de reklamer, YouTube sætter foran deres videoer. Ellers har de sagt nej tak til sponsorater, og det er heller ikke planen, at man skal have penge for at udgive den digitale kogebog hos Meebook.

For selvom Dorthe Berg Nielsen blev kontaktet af læringsplatformen, og hun nu har fået status af et forlag i deres system, vil hun ikke, at hun og børnene skal være bundet af, at de skal udgive videoer oftere, end fritiden tillader. Det skal stadig være et hobbyprojekt, hvor man gør det, fordi det er sjovt.

Annonce

Det naturlige valg

Mad I Trins videoer viser alle trin fra ingrediens til færdig ret. Man ser, hvordan hakkekød skal svitses, hvordan man slår æg ud, og hvordan man skærer grøntsagerne. Og man viser også, når man vasker hænderne.

Fremgangsmåden har tiltrukket nybegyndere i alle aldre. Og Dorthe Berg Nielsen håber, at man med det øgede fokus på børn i grundskolen kan vænne folk til, at Mad I Trin bliver det naturlige valg af kogebog, når man skal lave simple retter.

- Jeg håber bare, at det bliver ved med at sprede sig. Og så håber jeg, at skolebørnene også tager os med, når de skal flytte hjemmefra. Jeg håber, at vi bliver det naturlige valg i stedet for den klassiske, skriftlige opskrift. At man tænker, at man skal prøve noget nyt, og at man så kan finde det hos Mad I Trin, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vestjylland

Storfisker vil frifindes for anklage om kvotefusk - seks vestjyske fiskere er også tiltalt

Annonce