Annonce
Ringkøbing-Skjern

Dorrit Willumsen fylder 80: Stort forfatterskab med masser af hæder

Forfatter Dorrit Willumsen har knap 30 romaner, noveller og digtsamlinger bag sig. Mandag 31. august fylder hun 80 år. Arkivfoto: Mads Nissen/Ritzau Scanpix
Dorrit Willumsen har siden sin debut i 1965 skildret kvindens følelsesliv og længsel efter kærlighed og lykke. Men ikke nødvendigvis med en lykkelig udgang.
Annonce

80 ÅR: Det kan næsten forekomme som hovmod at ville portrættere et forfatterskab, der strækker sig over mere end 50 år, når Dorrit Willumsen fylder 80 år mandag 31. august.

Gennem årene har hun skabt knap 30 romaner, noveller og digtsamlinger foruden stribevis af skuespil, essays og tv- og radiospil. Så hvor skal man begynde?

Måske skal man bare begynde med begyndelsen.

Dorrit Willumsen voksede op på Nørrebro i København i en lejlighed med sin mor, søster og bedsteforældre. Faren, der var operasanger, boede i Berlin, Tyskland, og i en lang årrække var der ingen kontakt mellem de to.

Det var en tryg barndom, har Dorrit Willumsen fortalt. I hvert fald de første mange år. Og allerede i en meget tidlig alder vidste hun, at hun ville skrive.


Det eneste, jeg var sikker på, var, at jeg ville prøve at skrive.

Dorrit Willumsen


Nogen egentlig uddannelse fik hun aldrig. Hun blev klassisk sproglig student fra Metropolitanskolen i 1960. I de efterfølgende år arbejdede hun både på et kontor, et bibliotek, i en kunsthal og et laboratorie.

- Det eneste, jeg var sikker på, var, at jeg ville prøve at skrive, har Dorrit Willumsen fortalt.

Derfor satte hun sig hver aften, når hun kom hjem fra arbejde, for at skrive.

Dorrit Willumsen debuterede i 1965 med novellesamlingen "Knagen". Den kredser om fremmedgørelsen mellem mand og kvinde i parforholdet, og hvordan det kan gøre samlivet distanceret og kunstigt.

I 1983 kom det folkelige gennembrud med romanen "Marie", der fortæller historien om Marie Tussaud med det velkendte vokskabinet i London, England, som blev sået på en af hendes rejser ud i verden.

Selv om der har været mange værker undervejs, er det "Marie" samt romanerne "Manden som påskud" (1980), "Suk hjerte" (1986) og "Bang" om Herman Bang (1996), der er endt som de største.

Sidste år udgav Dorrit Willumsen sin 28. bog i rækken, "Løg trækker tårer", som endnu en gang sætter ord på en kvindes følelsesliv og længsel efter kærlighed og lykke.

Undervejs har Dorrit Willumsen modtaget en lang række hædersbevisninger, heriblandt Det Danske Akademis Store Pris, Kritikerprisen, De Gyldne Laurbær og Nordisk Råds Litteraturpris.

I 1963 giftede hun sig med digter og dramatiker Jess Ørnsbo. Parret var sammen indtil Ørnsbos død sidste år. Sammen har de sønnen Tore, der også er lyriker.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern

Medarbejder er smittet: Folkeskole sender 130 børn og otte lærere hjem

Annonce