Vestjylland

Svar på DNA-test: Ulve stod bag drab på 37 påskelam

Fårehyrde Berit Kiilerich på Lystbækgaard mistede i påsken 37 lam og ét får ved fire rovdyrangreb. Nu viser DNA-test, at det var ulve, som stod bag. Arkivfoto: Morten Melhede
DNA-analyse fra Miljøstyrelsen viser, at det var ulve, som dræbte ét får og 37 lam ved Lystbækgaard i påsken.

ULFBORG/Torsted: Der var fire rovdyrangreb på lam og får ved Lystbækgård i løbet af påsken. Og nu viser resultatet af DNA-test, som avisen har fået fra Miljøstyrelsen, at det var ulve, der stod bag alle fire angreb.

Ved det første angreb natten til den 18. april blev der dræbt ét får og ti lam. Fire dage efter blev der dræbt 16 lam på én mark - og tre andre lam ved et angreb i en anden mark.

Dagen efter var det galt igen: Natten til den 23. april blev der fundet otte døde lam, som havde været udsat for rovdyrangreb på marken mellem Ulfborg og Torsted.

Umiddelbart lignede det ikke de sædvanlige ulveangreb på får, fordi der denne gang var dræbt så mange relativt små lam, som var i alderen fra nyfødte til to-tre måneder - og kun et enkelt får.

Lammene var dræbt med et enkelt bid - enten i hovedet eller ned over brystet, fortalte Naturstyrelsens vildtkonsulent, Jens Henrik Jakobsen, efter angrebet.

Dagbladet har været i kontakt med Lystbækgaard, som har modtaget svaret på DNA-testen og dermed bekræftelse på, at ulve var på spil. Det har dog ikke været muligt at træffe fårehyrden.

Fårene og de små lam gik dels på Lystbækgaards egen mark - dels på en nabomark.

Marken var dog ikke ulvesikret, da hegnene kun var 90 centimeter høje - og ikke de mindst 1,10 meter høje og med fem tråde, som reglerne foreskriver.

Lystbækgaards får bruges til naturpleje - og det er typisk andre steder - som er uden for ulvezonen omkring Ulfborg, hvor gården ligger.

Nyt ulvepar

Forskerne har konstateret, at et nyt ulvepar i år har etableret sig i området ved Stråsø Plantage, efter det par, som ynglede for to år siden, er forsvundet.

I øvrigt fremgår det af svaret fra Miljøstyrelsen, at det første dokumenterede ulveangreb på husdyr i landet i år var på en kalv fundet 28. marts. Næste angreb var ved Storålam den 3. april, hvor 26 får blev dræbt eller måtte aflives. Dermed er alle dokumenterede angreb foregået i april måned og stort set alle i ulvezonen ved Ulfborg.

Fåreavlernes erfaring er, at indtil jagtsæsonen slutter i februar, lever ulvene fortrinsvis af rester fra vildt, der er brækket eller anskudte dyr.

Her i maj er både rådyr og krondyr begyndt at kælve - og med de nyfødte er der et nyt nemt bytte for ulvene - og færre angreb på får.

0/0
Forsiden netop nu
Hvide Sande

Vært på nyt boligprogram på TV 2: Jeg er tosset med Hvide Sande

Ringkøbing-Skjern

Nu kommer der flere byggegrunde i Ringkøbing-Skjern Kommune

Tarm For abonnenter

Sebastian har fået bevis på, at han kender de uskrevne regler på en arbejdsplads

Tophistorier

Erhverv

DN-formand og landbrugsformand drøftede klimaforandringer

Danmark For abonnenter

En uendelig krig - med sprækker i ufreden

Læserbrev

Tre gode råd: Hold ferie når du har ferie

Læserbrev: Sommerferien nærmer sig. Uanset om du foretrækker aktiv ferie eller afslapning, uanset om du foretrækker Søborg eller Sardinien, så er det tid til at holde fri fra dit arbejde. Der er stadig opgaver, du skal have færdiggjort, den sidste ferieplanlægning skal på plads, og måske er tiden efter din ferie allerede godt belagt med møder og opgaver. Her får du 3 råd, der kan hjælpe dig til at holde ferie, når du har ferie: Forbered dit fravær - At gå på ferie med løse ender, ubesvarede mails eller opgaver, der måske ikke kan lande nogle steder, er ikke et godt udgangspunkt for en afslappende ferie. Sørg for at planlægge løsningen af opgaver, der skal afsluttes inden ferien, og få overdraget opgaver til kollegaer, der skal overtage ansvaret i din fravær. Lav gerne en liste over opgaver, du skal prioritere, når du vender tilbage, så de ikke rumsterer unødigt i din ferie. Begræns din tilgængelighed i ferien - Du er vant til at holde dig ajour med de arbejdsmæssige opgaver via email. Du er på sms og på de sociale medier, og hverdagen er præget af høj tilgængelighed og et stort informationsflow. Beslut, hvad der er væsentligt for dig i din ferie. Hold dig fra arbejdsmailen og tænk over, i hvor høj grad du egentlig har brug for det sædvanlige informationsflow din ferie. Vi mennesker er forskellige, og du skal finde ud af, hvad der virker for dig. For nogle fungerer det at tjekke arbejdsmailen i ferien, men vær opmærksom på, at du nemt vender tilbage i arbejdstænkning. Kom godt tilbage - Hvis det overhovedet er muligt, så sørg for at afsætte tid til at følge op, når du kommer tilbage. Det er forskelligt for os hver især, hvor store bunkerne er, når vi vender tilbage, men du kender sikkert fornemmelsen af at skulle i gear igen. Men ved du, at du har tid til lige at lande i jobbet og opgaverne på en god måde efter ferien, så giver det dig en bedre ferie og en bedre opstart. Hold helt ferie fra dit job, når du har ferie. ...Og ha’ så en rigtig god ferie

Hvide Sande

Nu skal Hvide Sande-vraget på Fanø fjernes - ellers koster det

Ringkøbing For abonnenter

Ringkøbing K's eneste beboer drømmer om naboer: Jeg vil så gerne dele alt det her med andre

Hvide Sande

Strid om fødevarefestival i Hvide Sande: Arrangør sætter advokat på sagen

Ringkøbing-Skjern

Sparerunde smitter af på eliteklubber: Ringkøbing Håndbold mister en fjerdedel af kommunal støtte