Annonce
Videbæk

Dobbelt så mange som forventet til borgermøde: - Der kommer ikke til at mangle noget

Halbestyrer Leo Clausen er positiv efter søndags borgermøde. Arkivfoto: Johan Gadegaard.
To millioner kroner er mange penge. Men Leo Clausen er sikker på, at borgerne i Vorgod-Barde nok skal stå sammen og få det nye sundhedshus ført ud i livet.

Vorgod-Barde: Positiv stemning og ingen spørgsmål uden svar. Sådan kan søndagens borgermøde i Vorgod-Barde Hallen helt kort beskrives, fortæller halbestyrer Leo Clausen.

- Vi havde regnet med 150-200 ville møde på, men der endte med at være over 300 fremmødte. Så det var et flot fremmøde - det er lidt det med, at man drukner i sin egen succes, siger han.

Der var indkaldt til borgermøde, fordi byens projekt med et nyt sundhedshus mangler to millioner kroner, før det kan blive til virkelighed.

På nuværende tidspunkt har fonde, lokale foreninger og staten givet tilsagn om støtte på 9,4 millioner kroner. Men da projektet har en forventet pris på 11,4 millioner, kræver det, at private og virksomheder er klar med donationer, før sundhedshuset kan realiseres.

Hvis ikke de sidste millioner findes inden maj, forsvinder de penge, som projektet allerede har fået tilsagn om.

Annonce

Har allerede tilsagn

59 personer har allerede meldt sig som indsamlere, og de næste tre-fire uger vil de gå rundt til 700 husstande for at samle penge ind. På nuværende tidspunkt er der kommet nogle penge i kassen.

- Vi ved ikke, hvor mange penge det er endnu. Vi har på forhånd fået tilsagn fra nogle virksomheder, men vi har ikke åbnet kuverten endnu, så vi ved ikke, hvor meget de vil donere. Nu skal indsamlerne først gå deres ruter, og så kigger vi på det. Men der kommer ikke til at mangle noget, siger Leo Clausen.

På borgermødet var der oplæg fra områdets nuværende læge, Stella Reece, og fra den læge, som gerne vil overtage praksissen under den forudsætning, at der kommer nye faciliteter og et sundhedsfællesskab.

- De var ikke i tvivl om, hvad et nyt sundhedshus ville betyde for dem, og det fik de fortalt til publikum. Jeg tror ikke, der er nogen, der kan være i tvivl om, hvad det vil betyde, når projektet lykkes, siger halbestyreren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Samarbejde kan være en kur mod butiksdød

De findes allerede mange steder - samarbejdsaftaler. Det gælder i hvert fald i foreningslivet. Her har mange klubber og foreninger på den ene eller anden måde slået pjalterne sammen for at sikre, at der er deltagere nok på de forskellige hold, og det kan være både badminton, fodbold, gymnastik eller noget helt fjerde. Alternativet har i mange tilfælde været at lukke ned, og det med at lukke ned fører sjældent noget positivt med sig. I en helt anden boldgade kan det meget vel være, at netop et samarbejde kan give god mening - nemlig når det drejer sig om at holde liv i de lokale butikker. Butiksdøden har i årevis hærget i mange af kommunens talrige landsbyer. Som regel har de lokale kæmpet til det sidste for at holde liv i dagligvareforretningen, men alt for mange gange har de måttet kaste håndklædet i ringen, og landsbyen står uden butik. Sidste år var det Stauning, der var igennem denne proces, da Brugsen lukkede. Her endte historien heldigvis lykkeligt sidst i 2019, idet Brian Pedersen overtog forrretningen, der fortsætter som en Min Købmand. Forhåbentlig bakker de lokale op om den! Nu er det andelsbutikken i Velling, der er i klemme. For nylig sagde købmanden op, men forretningen drives dog videre af behjertede frivillige. Men det går ikke for godt med økonomien, og findes der ikke en løsning, risikerer Velling at stå uden dagligvarebutik med de konsekvenser, det får for lokalsamfundet. Det bliver alt andet lige mindre attraktivt at bo i byen, når der ikke er en butik. I tirsdags var der ekstraordinær generalforsamling om butikkens fremtid. Der var blandt de fremmødte borgere opbakning til at forsøge at drive butikken videre. Og så var der en gæst, der slog de optimistiske strenge an - købmanden fra Stauning. Efter hans mening er der bestemt baggrund for en dagligvarebutik i Velling - og han kunne godt se sig selv i et samarbejde mellem de to købmandsbutiker. Det er endnu ikke bestemt, hvad et samarbejde helt konkret skal bestå af, men det lyder fornuftigt. Skal dagligvarebutikkerne i landsbyerne overleve, må de i mange tilfælde finde utraditionelle løsninger. Det kræver dog, at kunderne bakker helhjertet op. Ellers kan det være lige meget med de gode intentioner og flotte ord på en generalforsamling.

Annonce