Annonce
Ringkøbing-Skjern

Dobbelt op på fødevarefestival trak folk af huse - forventer gentagelse næste år

Fødevarefestival i Ringkøbing. Foto: Mads Dalegaard
Trods sammenfald af tidspunkter endte fødevarefestivalerne i Ringkøbing og Hvide Sande med et smil på læben. Knap 12.000 gæster lagde vejen forbi de to fødevarefestivaler, som satser på at gentage succesen.

RINGKØBING/HVIDE SANDE: Det var en weekend i fødevarernes tegn i Ringkøbing-Skjern Kommune, da Hvide Sande Foodfestival og Ringkøbing Fødevarefestival blev afviklet.

Med to nye arrangementer skabt ud fra samme grundlag, kunne man frygte, at det medførte lave besøgstal, men det har ikke været tilfældet, hvis man spørger de to arrangører.

Det kan meget vel skyldes, at de to fødevarefestivaler har henvendt sig til et forskellige publikummer, lyder forklaringen.

Annonce

Hvide Sande: Vi har armene i vejret

Begge fødevarefestivaler var på banen i hver sin by for første gang. Og selvom man hos Holmsland Klit Turistforening på forhånd havde været lidt nervøse for, hvordan opbakningen ville blive, så endte man med knap 5000 besøgende gæster.

- Jeg havde ikke turdet gætte på noget, må jeg ærligt indrømme. Når der er to fødevarefestivaler på samme tid, så kan man godt være bekymret. Men jeg synes, der kom det antal gæster, vi kunne have håbet. Vi havde stor succes med vores børneområde og med vores spiseområde. Det var virkelig velbesøgt, siger Lei Iben Raunow Andersen.

- Så vi har armene i vejret her i Hvide Sande. Det var lidt sløjt lørdag, men der var fuldt run på søndag allerede fra formiddagen. Så jeg blev rigtig, rigtig glad, siger Lei Iben Raunow Andersen fra Holmsland Klit turistforening.

Enkelte gæster havde lørdag ytret, at fødevarefestivalen i Hvide Sande virkede mindre end de foregående år, og at det var ærgerligt. Men det er et bevidst valg, lyder det.

- Vi vil hellere starte i det små og vokse med tiden. Men der skal også være plads til, at folk kan komme rundt. Vi havde udvidet med et børnehjørne, så det var vigtigt, at selvom der var mange mennesker, så kunne folk komme rundt og hygge sig. Det var en bevidst strategi. Men vi ser på, hvad vi kan gøre bedre til næste år, siger Lei Iben Raunow Andersen.

Ringkøbing: Helt fantastisk

Også i Ringkøbing står man tilbage med et smil på læben efter den første fødevarefestival med det nye setup.

- Det har været helt fantastisk. Vi havde 6800 gæster over de to dage, og det var vores maks, så det er ret godt. Der har været drøn på, men jeg kan mærke, at der var lokal opbakning, og at man var glade for, at det kom til byen, siger arrangør af Ringkøbing Fødevarefestival og forhenværende arrangør af fødevarefestivalen i Hvide Sande, Jimi Kristensen.

Alligevel havde han på forhånd ikke turdet sætte næsen op efter den helt store menneskemængde.

- Jeg havde i mit stille sind regnet med, at hvis der kom 5000 gæster, så ville jeg være tilfreds. Men det kom vi da til fulde op på, siger Jimi Kristensen og forklarer, at man i Ringkøbing bad folk om at oplyse bopælskommune. Derfor kunne man se, at der var mange gæster fra særligt Herning og Videbæk.

Faktisk var der så mange mennesker, at det var ved at blive problematisk for fødevarefestivalen i Ringkøbing.

- Da der var allerflest mennesker, så har der været gåsegang. Så jeg har allerede haft en snak med havnefogeden om at få mere plads. Måske skal vejen også spærres af, siger Jimi Kristensen.

Begge fødevarefestivaler regner med at gentage succesen til næste år, men om det ender med et sammenfald af datoer igen, må tiden vise.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Børnetegning som altertavle og ingen Jesus på korset: Lettere amputeret kirke genåbner

Læserbrev

Burde Danmarks Naturfredningsforening skifte navn til Danmarks NaturForureningsForening?

Læserbrev: Jeg synes, det er beskæmmende endnu en gang at se Danmarks Naturfredningsforening demonstrere sin magt, bare fordi de kan, og samtidig bruge naturbeskyttelseshensyn som undskyldning eller påskud. Sagen vedrørende 11 sommerhusområder på Holmsland Klit, hvor der af juridiske årsager skal dispenseres fra §3-restriktioner, når der skal bygges om, bygges til eller nybygges, er endnu et eksempel på DN's evige trang til at demonstrere magt uden skelen til, om det nødvendigvis gavner naturen. Jeg tror, alle med bare minimal indsigt i denne sag er enige om, at det er rent juristeri, når kommunerne ikke i tide fik lokalplanerne på plads i disse såkaldte "aftaleområder", inden den nuværende naturbeskyttelseslov trådte i kraft i starten af halvfemserne. Nu er de berørte grundejere så blevet gidsler i en sag, hvor DN åbenbart har trang til at demonstrere sin magt. Dette uagtet, at parterne i sagen er enige om, at ingen har begået denne juridiske fodfejl med forsæt. Men tilbage til naturen, som bør være DN's fokus i denne sag. Foregår der rent faktisk overgreb på uerstattelig og jomfruelig klit hede i disse områder? For overblikkets skyld skal vi huske på, at små 10 procent af Danmarks areal for nuværende er §3-område og herunder stort set al ubebygget areal på Holmsland Klit. Vi vader i bogstaveligste forstand i natur til knæene, uanset hvilken vej vi skal. Det er efterhånden almindeligt at DN er første hurdle, uanset hvad der skal laves. Om det er oprensning af en gammel grøft eller renovering af en sti eller bare udskiftning af et tørrestativ, så skal DN høres og være tilfreds. I denne sag snakker vi om 7-800 sommerhusgrunde, altså sandsynligvis knap 100 hektar. Det kan så vurderes i forhold til de cirka 25.000 hektar §3-arealer, der er alene i Ringkøbing-Skjern Kommune. Det er da også forkasteligt, at vi som borgere skulle formaste os til at bruge en lille smule natur. Nu er DN heldigvis blevet enig med sig selv om, at hvis bare der er hyben nok på grunden, så vil man ikke bruge sin magt ... Så kære grundejere; få nu smidt nogle hyben i jorden, så er der ikke flere problemer med DN. Hyben er i øvrigt en invasiv plante, som stat, kommuner og private, herunder grundejerforeninger, bruger en masse energi og penge på at bekæmpe i klitterne.

Annonce