Annonce
Tarm

DM-finalen venter smedelærlingen Daniel: Aner ikke, hvad jeg går ind til

Daniel Dysager Bundgaard fra Tarm er Skjern Tekniske Skoles eneste elev til dette års DM i skills. Til regionsfinalen indløste han billet til landsfinalen, fordi hans sneskovl var blandt de to bedste. Foto: Jørgen Kirk
19-årige Daniel Dysager Bundgaard håber at snuppe DM-titlen, når han næste uge deltager i DM i skills, men han har svært ved at vurdere vinderchancerne.

SKJERN/TARM: Landets bedste unge til at styre en murerske, en kagerulle, en boremaskine eller en elektrodesvejser dyster i næste uge i det officielle DM for håndværkslærlinge. Fem lærlinge og elever med tilknytning til Ringkøbing-Skjern skal forsvare den vestjyske ære, og 19-årige Daniel Dysager Bundgaard fra Tarm er en af dem. Han er samtidig den eneste af de fem, der både går i skole i området, er i lære i området og har en praktikvirksomhed i området.

Fra torsdag til lørdag skal han forsøge at vinde titlen som landets bedste smedelærling.

- Det kunne da være vildt sjovt at stå der på podiet, men det er ikke sådan, jeg tænker, at jeg bare lige går hen og tager titlen med hjem. Men jeg tænker heller ikke, det er helt umuligt. Jeg deltager for at vinde, men det er ikke sådan, jeg vil gå grædende hjem, hvis jeg ikke gør, siger smedelærlingen.

Det kunne da være vildt sjovt at stå der på podiet, men det er ikke sådan, jeg tænker, at jeg bare lige går hen og tager titlen med hjem. Men jeg tænker heller ikke, det er helt umuligt. Jeg deltager for at vinde, men det er ikke sådan, jeg vil gå grædende hjem, hvis jeg ikke gør.

Daniel Dysager Bundgaard, finalist, DM i skills

Kender ikke opgaven på forhånd

19-årige Daniel Dysager Bundgaard kvalificerede sig til landsfinalen, da han i efteråret snuppede en af de to vinderpladser til regionsfinalen i Herning. Dengang kendte deltagerne opgaven på forhånd. To uger forinden fik de tegningerne til den sneskraber, som de til konkurrencen så skulle nå at bygge på 14 timer.

Muligheden for både at have opgaven i hovedet og hænderne, inden konkurrencen reelt begynder, er der ikke til landsfinalen i Næstved.

Det passer Daniel mere end fint ikke at kende opgaven. For så er det færdighederne på dagen, der afgør, om man vinder. Det er evnen til at finde den bedste løsning hurtigst, mere end det er forudsætningerne for at forberede sig, der afgør vinderen. For netop forudsætningerne for at forberede sig kan være så forskellige, at det gør konkurrencens udgangspunkt uens. Det ville være ærgerligt, hvis det endte med at afgøre et DM, mener Daniel Dysager Bundgaard.

- Ham, der bruger en uge til at forberede sig, er klart ikke lige så hurtig som ham, der bruger en måned, og ham, der bruger en måned, er klart ikke så hurtig som ham, der bruger et halvt år. Men forberedelsen afhænger af, hvad man får lov til af sin mester og sin skole. Det bliver en lidt en vattet konkurrence så. Færdighed ligger jo også i at få en tegning, og så skal man lave et produkt, uden man i forvejen har prøvet forskellige muligheder af, siger han.

Annonce

Repræsenterer sin families virksomhed

Smedetalentet selv har nu ikke just savnet opbakning fra hverken Skjern Tekniske Skole eller sin praktikvirksomhed, RUNI. På skolen har han fået nogle øvelser, så han kan finpudse fingerfærdighederne frem mod finalen.

På Runi bakker familien op. Daniels morfar stiftede virksomheden, og Daniels morbror står i dag som hovedejer og direktør på stedet. Så når Daniel som den første lærling i virksomhedens mere end 45-årige historie er med til DM i skills, betyder det noget. Det kan Daniel godt mærke, for flere familiemedlemmer tager med over for at se finaledagene, mens også hans lærlingekoordinator tager de omtrent tre timers køretur til Næstved. For Daniel Dysager Bundgaard er det specielt at repræsentere familievirksomheden.

- Det er da sjovt, og det er da nok også derfor, der lige er lidt mere opbakning, men jeg tror da også, det havde været en oplevelse at være med til DM i skills, hvis jeg ”bare” havde været på en anden praktikvirksomhed, siger han.

Lokale til DM i skills

DM i skills er erhvervsskolernes DM for håndværksfag. I år er der omtrent 300 deltagere fordelt på 43 fag, hvor der er konkurrencer, og 17 fag, som kun er med som demonstrationsfag.

I år deltager fem unge med tilknytning til Ringkøbing-Skjern i konkurrencefagene:

Smedelærling Daniel Dysager Bundgaard fra Tarm går på Skjern Tekniske Skole og er lærling hos Runi i Tarm.

Murerlærling Nikolaj Skydsgaard Hansen fra Videbæk går på Herningsholm Erhvervsskole og er lærling hos HNN Byggefirma i Videbæk.

Bagerelev Ida Willumsgaard Lauridsen fra Hemmet går på Zealand Business College uddannelse og er i lære hos Nr. Nebel Bageri.

Bagerelev Linda Katrine Holst Kjeldsen fra Tirstrup ved Varde er elev hos Hvide Sande Bageri.

Butikselev Rasmus Dahl Jørgensen fra Skjern er elev hos Jysk i Skjern og går på Tradium i Randers.

Annonce

Vigtigst at blive færdig med opgaven

Når han forventer, at konkurrencen både bliver sjov og uforudsigelig, bliver den fornemmelse ikke mindre af, at Daniel Dysager Bundgaard kun set én af sine i alt fem finalekonkurrenter i aktion. Daniel Dysager Bundgaard er samtidig ikke en af de smede, som de tidligere år har været opslugt af at følge konkurrencen med i alt 300 deltagere på tværs af de forskellige håndværks- og handelsfag.

Derfor mener det lokale talent, at han ikke helt kan forudsige, hvordan finalekonkurrencen bliver. Men mest af alt tror han på, det bliver en god oplevelse. Hvor gode de andre er, kan han ikke kontrollere, så han fokuserer på selv at blive færdig med sin opgave. For hvis han ikke bliver færdig, kan det være lige meget, om målene i højden, bredden og længden passer. Det kan være lige meget, om de enkelte dele har den rigtige vinkel, og om svejsningerne ser godt ud. For hvis man ikke bliver færdig, er man så langt bagud, at pointene for de forskellige bedømmelseskriterier ikke rigtig gør nogen forskel.

- Jeg aner ikke, hvad jeg går ind til. Jeg håber da stærkt på at blive færdig. Det er sagt, inden jeg kender opgaven. Jeg vil være med sådan, at det er pointene, der skiller os ad, og ikke at jeg ikke bliver færdig. Så handler det om at prioritere tiden, siger Daniel Dysager Bundgaard med et smil.

Til regionsfinalen lavede Daniel Dysager Bundgaard en så god sneskovl, at han nu er klar til landsfinalen i næste uge. Her kender deltagerne ikke opgaven på forhånd, og det gør konkurrencen sjovere, synes 19-årige Daniel. Foto: Jørgen Kirk
Annonce
Ringkøbing For abonnenter

Koks i V.Strandsbjerg-beboeres invitation til møde hos Vestas

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing-Skjern

Vestjyske svinebønder bløder: Kødpriserne er i bund og priser på smågrise sætter ny bundrekord

Ringkøbing For abonnenter

48-årige Peter havde gjort alt klar. Nu er han død - og dybt savnet i byen, som han hjalp og som hjalp ham

Ringkøbing-Skjern

USA satser på havvindmøller: Vestas er tæt på rekordordre

Hvide Sande

Mangel på hænder betød færre boder til Foodfestival: - Der skal flere til, hvis vi skal fortsætte

Hvide Sande

Husk brandalarmen: Familie glemte tændt stearinlys på brændeovn

Hvide Sande For abonnenter

To kvinder udsat for krænkende chef: Lynede bukser ned og ville snakke lønforhøjelse

Tarm

Motorcyklist skred ud: Landmand efterlod beskidt vej

Hvide Sande For abonnenter

Da manden døde, blev Grethe fast inventar ved sidelinjen: Nu elsker hun fodbold, så det kan høres over hele banen

Erhverv

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

Ringkøbing

Nygade spærret for en kort bemærkning - overtages af motocross-akrobater

Ringkøbing IF For abonnenter

Ringkøbing IFs nye angriber Arman Taranis: Jeg er god nok til superligaen

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Ringkøbing-Skjern: Fra 395.000 til 3,6 millioner

Annonce