Annonce
Navne

Dina har planer om et rumskib til festugeåbningen 2020

Instruktør Dina Abu Hamdan skal instruere festugeåbningen 2020. Hun arbejder med et fantastisk fremtidsscenarie, hvor verden er ramt af store klimakatastrofer. Men håbet spirer. Foto: Morten Stricker
46-årige Dina Abu Hamdan er vant til at instruere store forestillinger med masser af medvirkende. Holstebro Festuges åbningsshow 2020 er nu lagt i hænderne på hende. Det kommer til at omfatte en fælles dans, en sang - og et rumskib.
Annonce

Holstebro: I 2006 var Dina Abu Hamdan, der dengang var 31 år og leder af sin egen, internationale dansefestival, inviteret til København til en international showcase for dansk udøvende kunst, arrangeret af Københavns Internationale Teater og støttet af Statens Kunstfond. Hun var ikke alene - 60-70 andre kunstneriske ledere af festivaler, shows og projekter verden over var også inviteret.

Idéen var, at de danske værter ville introducere dansk kultur for de udenlandske gæster i håbet om, at det ville afføde invitationer til danske kunstnere, så de således kunne markedsføre vores kultur uden for landets grænser.

- De udvalgte 10-12 af os, og gav os en ekstra tur rundt i landet i bus. Vi var i Aarhus, Odense - og i Vestjylland. Jeg kan huske, at jeg sad i bussen og kiggede ud på gyldne kornmarker, mens solen skinnede, og tænkte: "Åh Gud, vi er på vej mod verdens ende!", fortæller Dina Abu Hamdan muntert.

Det var de nu ikke. Kursen var i stedet sat mod Holstebro, hvor de udenlandske gæster skulle møde Odin Teatret.

- Jeg havde selvfølgelig læst om Odin Teatret - jeg har jo studeret teater på universitetet - men jeg havde aldrig i min vildeste fantasi forestillet mig, at de holdt til så langt væk fra de store byer, ler Dina, der selv er opvokset i Jordans hovedstad Amman.

- Jeg kan huske, vi på Odin Teatret blev modtaget af den nu afdøde skuespiller Torgeir Wethal, der åbnede en flaske champagne til os. Vi så en forestilling i Hvid Sal - det hele var nærmest surrealistisk. Og jeg regnede ikke med nogensinde at komme tilbage, fortæller hun.

Dina Abu Hamdan

46 år, født og opvokset i Amman, Jordan.

Studerede teater ved universitetet i Beirut, Libanon og dansede sideløbende i Caracella Dance Theatre. Hun var ansat ved det moderne, orientalske dansekompagni i ti år.

2005-2008: Administrerende direktør på Haya Cultural Center, Jordan.

2007-2014: Grundlægger og kunstnerisk leder af dansefestivalen Zakharef in Motion i Amman, Jordan.

2009-2011: Kunstnerisk direktør for Børnenes Museum i Amman, Jordan.

2013-2015: Leder af projekt med at realisere og åbne Al Jalila Cultural Center for børn i Dubai. Arbejdede direkte for prinsesse Haya Bint Al Hussein.

Har både som koreograf og som instruktør/projektleder stået for en række store arrangementer rundt om i verden. Blandt de seneste er:

2019: 40 års jubilæumsforestilling for Carlow Arts Festival i Irland.

2017: Det store afslutningsshow i Hvide Sande for Kulturby Aarhus 2017.

2017: Åbningshow i Ringkøbing-Skjern Kommune for Kulturby Aarhus 2017.

2016: Ur-Nat Festival producer - for Teatret OM, Ringkøbing.

Hyret af Odin Teatret til at stå for åbningsforestillingen ved Holstebro Festuge 2020 - og til at assistere Julia Varley ved afslutningsforestillingen.

Har boet i Ringkøbing mere eller mindre fast siden 2016 med sin partner.

Taler arabisk, engelsk, italiensk, fransk og en god portion dansk.

Annonce

Kendt for Hvide Sande-stykke

Men skæbnen ville det anderledes.

En række danske dansekompagnier samt Teatret OM, der er baseret i Ringkøbing, og som har tætte bånd til Odin Teatret, kom på turné i Jordan, mødte Dina Abu Hamdan, og et venskab blomstrede. I 2016 flyttede hun til Ringkøbing for samarbejde med Teatret OM - og blev hængende. Hun har siden arbejdet med projekter i Vestjylland, for Region Midtjylland - og i København.

Nu er hun blevet hyret til i 2020 at stå for den store åbningsforestilling ved Odin Teatrets glansnummer - set med lokale øjne i hvert fald - Holstebro Festuge.

Dina Abu Hamdan har skabt masser forestillinger i stor skala før. Hun er vant til at arbejde med mange mennesker og holde et utal af bolde i luften. Måske er der nogle blandt læserne, der oplevede hendes meget roste, store afslutningsshow på Kulturby Aarhus 2017 en blæsende og kold aften i Hvide Sande. Flere af tilskuerne fortalte dengang til avisen, at de var rørt til tårer.

Én af de imponerede tilskuere var Odin Teatret-skuespiller Iben Nagel Rasmussen. Oprindeligt var ansvaret for åbningsforestillingen 2020 blevet lagt i hænderne på hende og hendes teatergruppe Vindenes Bro, men nu kontaktede hun Dina Abu Hamdan og sagde: "Jeg vil have, at du bliver instruktør på festugeåbningen". Dina sagde ja tak, men var lige ved at fortryde, da hun hørte, at temaet var "Generationer-Transformationer".

- Hvorfor skal de overkomplicere det, tænkte jeg. Det var næsten for meget, smiler Dina, der alligevel lod sig lokke af den store udfordring, ikke mindst fordi hun synes, at muligheden for at arbejde med Eugenio Barba og hele Odin Teater-gruppen var fantastisk, og fordi Iben Nagel Rasmussen er "sådan et generøst og spændende menneske at arbejde sammen med".

Annonce

Et rumskib i Holstebro

Da hun begyndte at tænke nærmere over temaet, stod det lysende klart for hende, at det bare måtte handle om klimaet og jordens fremtid.

- Jeg kunne ikke komme udenom det. Brasilien, hvor de fælder regnskoven, Gretha Thunbergs indsats, isen, der smelter, oversvømmelser, plastic i havene og vejret, der har ændret sig. Det er den unge generation, der bekymrer sig mest og leder demonstrationer. Men det er også et emne, der er lige rigeligt "tungt" til en festival, så min tilgang blev, at jeg måtte omskabe det ved hjælp af teaterverdenen til noget mere poetisk, komisk og festligt, forklarer Dina Abu Hamdan, der "fantaserede og drømte" sig frem til en løsning.

Rammen for åbningsforestillingen er, at vi befinder os i år 2050. Vi er på randen af en Global Opvarmningskrig III, som vil være katastrofal for menneskeheden. Jorden er forvandlet. Den menneskelige civilisation er kollapset. Nogle få har overlevet, nogle er blevet genfødt, mens andre nye arter er opstået.

Midt i tropiske storme, orkaner, oversvømmelser og ekstrem tørke lander et rumskib i Holstebro Festuge 2050. Det er fyldt med mystiske kunstnere fra andre, ødelagte lande. Magi opstår og udfolder sig, da kunstnerne fra rumskibet blander sig med beboerne i Holstebro. Festlighederne vækker solens gud, Apollon, og månens gudinde Artemis, og sammen fremmaner de den eneste overlevende nordiske gud, Vali, og giver dermed grobund for håb for fremtiden.

Inden Dina Abu Hamdan i 2016 flyttede til Ringkøbing, arbejdede hun tre år i Dubai med at skabe et kulturcenter for børn. Hun var ansat af landets kongehus og blev indkvarteret på 29. etage i det berømte luksushotel Burj Al Arab. Men bad om at blive flyttet. - Jeg sværger - jeg kunne overhovedet ikke sove. Det føltes som om tårnet bevægede sig! Så de fandt heldigvis et hus nede ved jorden til mig, ler hun. Foto: Morten Stricker
Annonce

Vil du danse eller synge?

- Jeg tror, der bliver over 200 medvirkende, både teaterfolk og lokale borgere, siger Dina Abu Hamdan.

Til lejligheden skabes en dans, som bliver videofilmet og vist til grupper, der skal være med i forestillingen. Så mange som muligt skal nemlig lære dansen, så de kan indgå i en enorm massekoreografi, der bevæger sig rundt i bymidten, hvor hundredvis af mennesker danser de samme trin.

Også den sang, som er tilegnet Vindenes Bro, og som Iben Nagel Rasmussens far, Halfdan Rasmussen, skrev teksten til, og komponisten Frans Winther har skrevet musikken til, vil være en del af showet. Man forsøger at få involveret så mange af byens kor som muligt, så de kan stemme i med den smukke sang.

- Balletskolen, musikskolen, Tango Midtvest, seniorerne i Humørgruppen, kirkerne med flere vil være med. Det samme vil Vindenes Bro, Theatre du Centaure, Ikarus og de øvrige festivalkunstnere. Men vi vil også gerne have fat i folkeskoler, fabriksarbejdere, sportsforeninger, politibetjente o.s.v. til at danse, siger Dina Abu Hamdan.

Hun vil meget gerne høre fra grupper, der er med på at lære festugedanse (det bliver nok engang i april 2020), lige som hun også gerne vil høre fra nogle, der har lyst til at være frivillige og hjælpe med at fremstille rekvisitter.

Så har man lyst til at danse, synge med sit kor eller fremstille rekvisitter, kan man kontakte Dina på dina.a.hamdan@gmail.com - gerne på engelsk, men hun læser også dansk godt nok til, at det går.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce