Annonce
Biler

Din elbil får sin helt egen lyd

Den nye VW ID.3 får en skræddersyet elbils-lyd, som skal signalere, at det er en Volkswagen. Foto: VW
Lyd-designere hos bl.a. VW, BMW, Volvo og Jaguar arbejder med at skabe den helt unikke ”sound” for netop deres elbiler.

Elbiler handler om meget mere end rækkevidder og ladetider. Mange får også deres helt egen lyd, som skal matche mærket.

Nye EU-krav betyder, at elbilerne skal have en akustisk advarsel, som virker op til 20 km/t og kan advare de bløde trafikanter. Ud over lydniveauet er der ingen krav til udformningen af selve signalet, og det har fået bilproducenterne til at alliere sig med kreative lydsnedkere, som skal skabe en helt unik advarsels-lyd for netop det pågældende mærke eller den specifikke model.

Det engelske blad, Autocar, har talt med flere biltopfolk, der perspektiverer udviklingen.

F.eks. er der klare krav til lyden på den nye ID.3 fra VW. Her har komponisten Leslie Mándoki skabt en lyd, som skal gå igen på VW’s kommende elektriske biler, og som vi på redaktionen har lagt øre til på VW’s presse-site, hvor oplevelsen minder om en slags elektrisk skinnebus.

Klaus Bischoff, som er designchef hos Volkswagen, uddyber:

- Alle skal med det samme tænke, Wauvv, det her er en elbil, og derefter sige: Yes! Det er en Volkswagen, forklarer han til magasinet.

Annonce

Det betyder lyd-reglerne

AVAS (Acustic Vehicle Alert System) har været lovkrav for alle nye el-biler og plug-in-hybrider, der kom på markedet siden 1. juli 2019. Fra 1. juli 2021 er det lovkrav for alle el-biler og plug-in-hybrider som sælges.

Bilerne skal udsendte et signal ved hastigheder på 0-20 km/t. Det skal kunne høres to meter væk og være i et niveau på 40-60 dB. Det skal gå op i frekvens i takt med, at bilen accelererer.

Lyden skal også virke ved bakmanøvrer.

Taler til følelserne

Hos BMW, som har en anden tilgang, er den store Hollywood-komponist Hans Zimmer hyret.

- Vi vil skabe noget uventet. Det tekniske er ikke vores tilgang, men derimod at pege på nye muligheder, lyder det fra Hans Zimmer i samme forbindelse.

Renzo Vitale, som er komponist og group sound-designer hos BMW, uddyber:

- Lyden er meget musikalsk og aktiveres af føreren, som er en performer, der udtrykker sig selv, siger Renzo Vitale, der pointerer, at lyden til den nye elektriske Mini SE, er lidt anderledes. Den har en mere menneskelig tilgang og beskrives som ”venlig” med et strejf af gokart.

Det kan dog være svært at indkredse lydsignaturen. Således havde folkene bag Jaguar i-Pace oprindeligt tanker om, at bilen skulle lyde lidt som et rumskib. Men den blev droppet, da det viste sig, at fodgængerne kiggede op mod himlen frem for mod vejen, når elbilen nærmede sig.

Naturligt lydtapet

Hos Volvo har Fredrik Hagman, der er interaktiv lyd-designer, satset på en lyd, som er mere neutral. Her er skabt en lyd, der er udviklet på baggrund af havbølger, og som nærmest brummer.

- Vi vil skabe opmærksomhed, uden at folk kigger. Målet har ikke været at skabe en ”head turner”, siger Fredrik Hagman, som peger på, at det måske skal være signaturlyden for Volvo de næste 30 år.

- Det stod klart for os, at bare fordi der ikke er en forbrændingsmotor, så betyder det ikke, at en elbil er lydløs. Der er stadig masser af støj som for eks. dækkene på vejen. Så vores udgangspunkt har været at beholde den naturlige støj og forbedre den, frem for at skabe en ny lyd, siger han.

Lyden skal dog i alle tilfælde forene flere ting. Den skal være så markant, at du ikke overhører den, men på den samme tid ikke virke kunstig. Det er dog den største udfordring for lyd-designerne, pointerer den svenske lyd-boss.

BMW’s nye elektriske modeller, som den kommende i4, får en lyd, der skal tale til følelserne frem for ren teknik. Foto: BMW
Volvo går efter en mere naturligt brummende elbils-lyd. Det gælder bl.a. i den nye elektriske version af XC40, der er på vej. Foto: Volvo
Annonce
Annonce
112

Ubudne gæster gik amok i lerduer

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Politiet lukker stationerne op til påske

Læserbrev For abonnenter

Kamp mod corona berettiger meget, men: Der er også en grænse

Regeringer verden over krænker fundamentale frihedsrettigheder for at bekæmpe corona. Værst i lande med udemokratiske regimer, men også Danmark kan være med. Det er en farlig udvikling. Krisen er så enorm, at vi selv i åbne demokratier må acceptere, at nogle af vores frihedsrettigheder sættes på pause. Det kan være retten til at måtte forsamle sig og bevæge sig frit. Det afgørende er ikke at gå for langt. Det har mange gjort. I Kina var og er det ikke sundt at kritisere diktaturets indsats mod corona. I Cambodia er 17 anholdt for at sprede "falske nyheder". I Tyrkiet er 19 anholdt for blandt andet at skrive, at corona var mere udbredt, end myndighederne sagde. I Ungarn er premierminister Viktor Orbán nu reelt diktator, efter at parlamentet har bemyndiget ham til på ubestemt tid at kunne regere per dekret, altså uden politisk flertal. Samtidig vedtog parlamentet en lov, som giver op til fem års fængsel for at offentliggøre "falske informationer". Så vidt er vi ikke i Danmark, men Mette Frederiksens regering er to gange blevet stoppet i forsøget på at gå for langt. I sit udkast til den første hastelov foreslog regeringen at bemyndige sundhedsministeren til at lade myndigheder trænge ind i private hjem uden dommerkendelse, hvis der var mistanke om smitte. I udspillet til den anden hastelov, som blev vedtaget sent tirsdag aften, ville regeringen give Styrelsen for Patientsikkerhed adgang til borgernes dankorttransaktioner for at spore potentielt coronasmittede – også uden dommerkendelse. Også dét blev heldigvis stoppet. I begge tilfælde demonstrerede Socialdemokratiet, hvad det har gjort siden sin valgsejr: Man er tilhænger af en meget stærk stat, som gerne må gribe dybt ind i borgernes private liv, hvis det tjener, hvad partiet opfatter som fællesskabets bedste. Men det sætter Grundloven faktisk grænser for, og det er godt, at nogle partier i Folketinget stadig har den som ledestjerne. Coronakrisen berettiger mange indgreb, men der er også en grænse.

Annonce