Annonce
Indland

Digital forening: Netbetjente skal stoppe sexafpresning

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Børn og unge er ofte overladt til sig selv i krænkelsessager på nettet, vurderer foreningen Digitalt Ansvar.

Bliver du overfaldet på gaden eller udsat for former for krænkelse andre steder i det offentlige rum, så er der gode chancer for, at nogen opdager det og tilkalder hjælp.

Anderledes forholder det sig for det stigende antal børn og unge, der ifølge Red Barnet og Børns Vilkår bliver udsat for sexafpresning på internettet.

Det mener man i foreningen Digitalt Ansvar, der arbejder for at sikre tidssvarende lovgivning og effektiv efterforskning af digitale krænkelser.

- Hvis en krænkelse sker på en lejrskole eller hjemme hos nogen, så kan en voksen opdage det. Men når det sker på nettet, så er der ingen, der opdager det, og vi mangler generelt håndhævelse af loven på området, siger næstformand Ask Hesby Krogh.

Han understreger, at der rent juridisk ikke er noget, der adskiller krænkelser på nettet fra fysiske krænkelser.

Forskellen består ifølge Ask Hesby Krogh i, at kriminelle ofte har frit lejde på internettet.

Derfor foreslår Digitalt Ansvar, at politibetjente skal overvåge og kontrollere adfærd på internettet - som de gør på gadeplan.

- Vi ved, at når betjente er synlige i gadebilledet, så føler folk sig mere trygge, og vi ved, at det har effekt på kriminaliteten. Og hvis vi ved, at når vi færdes på sociale medier, så er der nogen til stede, som overvåger og griber ind, så vil det ændre vores adfærd, siger han og tilføjer:

- Og den oplevelse har de færreste. De fleste føler, at man på nettet færdes på egen nåde.

Det er dog ikke kun politi og myndigheder her i landet, der ifølge Ask Hesby Krogh skal skærpe indsatsen ovre for krænkelser på nettet.

De sociale medier, som oftest er platformen for krænkelserne, bærer også et ansvar.

- Vi mener, at de sociale medier bærer et stort ansvar. De stiller en service til rådighed og tjener styrtende på det. Men de har også en forpligtelse til at rydde op og gøre opmærksom på det værste, så de sociale medier skal også tænkes ind i en bedre forebyggelse og bekæmpelse af problemet, siger Ask Hesby Krogh.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Samarbejde kan være en kur mod butiksdød

De findes allerede mange steder - samarbejdsaftaler. Det gælder i hvert fald i foreningslivet. Her har mange klubber og foreninger på den ene eller anden måde slået pjalterne sammen for at sikre, at der er deltagere nok på de forskellige hold, og det kan være både badminton, fodbold, gymnastik eller noget helt fjerde. Alternativet har i mange tilfælde været at lukke ned, og det med at lukke ned fører sjældent noget positivt med sig. I en helt anden boldgade kan det meget vel være, at netop et samarbejde kan give god mening - nemlig når det drejer sig om at holde liv i de lokale butikker. Butiksdøden har i årevis hærget i mange af kommunens talrige landsbyer. Som regel har de lokale kæmpet til det sidste for at holde liv i dagligvareforretningen, men alt for mange gange har de måttet kaste håndklædet i ringen, og landsbyen står uden butik. Sidste år var det Stauning, der var igennem denne proces, da Brugsen lukkede. Her endte historien heldigvis lykkeligt sidst i 2019, idet Brian Pedersen overtog forrretningen, der fortsætter som en Min Købmand. Forhåbentlig bakker de lokale op om den! Nu er det andelsbutikken i Velling, der er i klemme. For nylig sagde købmanden op, men forretningen drives dog videre af behjertede frivillige. Men det går ikke for godt med økonomien, og findes der ikke en løsning, risikerer Velling at stå uden dagligvarebutik med de konsekvenser, det får for lokalsamfundet. Det bliver alt andet lige mindre attraktivt at bo i byen, når der ikke er en butik. I tirsdags var der ekstraordinær generalforsamling om butikkens fremtid. Der var blandt de fremmødte borgere opbakning til at forsøge at drive butikken videre. Og så var der en gæst, der slog de optimistiske strenge an - købmanden fra Stauning. Efter hans mening er der bestemt baggrund for en dagligvarebutik i Velling - og han kunne godt se sig selv i et samarbejde mellem de to købmandsbutiker. Det er endnu ikke bestemt, hvad et samarbejde helt konkret skal bestå af, men det lyder fornuftigt. Skal dagligvarebutikkerne i landsbyerne overleve, må de i mange tilfælde finde utraditionelle løsninger. Det kræver dog, at kunderne bakker helhjertet op. Ellers kan det være lige meget med de gode intentioner og flotte ord på en generalforsamling.

Annonce