Annonce
Vestjylland

Digebrud: Storåen har skyllet hul i dige

Det er på dette sted, at et dige mellem Storåen og tidligere marker er skyllet væk, så man ikke længere kan gå på stien. Kommunen har nu bestilt en entreprenør til at lappe hullet. Foto: Leif Carøe
Efter vandet er sunket, viser det sig, at dige langs Storåen er blevet ødelagt af vandet, så det har haft mere frit løb ind over et vådområde.

VEMB: Der er slået et stort hul i diget, som løber langs Storåen nær Vemb by. På en cirka fem meter lang strækning er diget og dermed en vandresti på toppen væk.

- Det betyder, at vand fra Storåen har kunne strømme ind over området, når der er højvande, siger Leif Carøe, der er formand for Vemb Borgerforening.

I februar og ind i marts måned stod vandet så højt i åen og vådområdet, at det har skjult hullet i diget.

Egentlig er det meningen, at en mindre del af vandet fra Storåen skal kunne løbe gennem et rør ind over det store vådområde, som blev etableret for cirka fem år siden. Dengang blev tidligere afvandede marker opkøbt for at mindske kvælstofudledning til Nissum Fjord.

Siden er der på initiativ fra Vemb-borgerne etableret en bro over Storåen fra Vemb Anlæg, og der er anlagt en gangsti på toppen af diget.

Det er når, man går over broen og til venstre, at man i den østligste ende kommer hen til det sted, hvor åen har ødelagt diget.

- Det er et sted, hvor åen slår et knæk, så der har nok været ekstra pres på, siger Leif Carøe.

Det er dog ikke en sti, som kun bliver brugt til gåture langs åen.

- Der er også nogle børn, som cykler ad stien til skole. Det kan de ikke længere, men skolen er jo også lukket, siger Leif Carøe.

Annonce
Det er i modsatte side i forhold til Storåen, at diget er væk. Kommunen vil have undersøgt, om en ræv er synderen, eller der er brugt forkert materiale. Privatfoto: Leif Carøe

Bliver snart repareret

Holstebro Kommunes miljøafdeling er nu blevet gjort opmærksom på hullet i diget.

- Vi har bestilt en genopretning. Og samtidig skal vi have fundet ud af, hvorfor det er gået galt. Om der er brugt noget forkert materiale, eller det måske er en ræv, der har gravet hul. Det kan vi først se, når vi får sat skovlen i, siger Torben Mølgaard, miljøchef i Holstebro Kommune.

Faktisk står lidt af diget tilbage ud mod åen, så det er skyllet væk fra den indvendige side.

- Der er behov for diget for at styre den mængde vand, som løber fra åen og ind over vådområdet for at opnå en kvælstofreduktion, siger Torben Mølgaard.

Der er altså nu bestilt en entreprenør til at lappe hullet.

- Jeg forventer, det det vil ske inden for en uges tid, siger miljøchefen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Millionprojekt skal samle landsbyen: Efter flere års arbejde, utallige møder og store indsamlinger begynder nedrivningen

Annonce