Annonce
Erhverv

DI-topchef: Tiden er inde til at genåbne Danmark

- Jeg er sikkert ikke den eneste, der undrer sig over, hvorfor slagteren må holde åbent, når boghandleren og tøjbutikken ikke må. Restriktionerne har brug for et serviceeftersyn, mener Lars Sandahl. Arkivfoto: Johan Gadegaard
Annonce

Det er ikke kun veje, stier og huse, der har været frosset til den seneste tid. Det har det danske samfund stort set også. I flere måneder har Danmark været underlagt restriktioner, der har været nødvendige i kampen mod corona. De mange restriktioner har heldigvis virket, og smittetallet falder støt. Dog stiger bekymringen og modløsheden i store dele af dansk erhvervsliv, der stadig befinder sig i dybfryseren.

Når foråret begynder om en lille uge, er det derfor på tide, at vi begynder at tø Danmark op ved at tage hul på en genåbning af vores samfund.

Det haster med at få alle børn og unge tilbage i skole. Mange savner deres sociale omgangskreds og skolegang, der både stimulerer dem fagligt og socialt. Det er alarmerende, at så mange unge mistrives, og den udvikling skal vi tage alvorligt og vende hurtigst muligt, så vi ikke ender med en generation, der døjer med et efterslæb i deres udvikling. For det vil på sigt gå ud over vores samfund.

De unges fremtid er Danmarks fremtid. Uddannelse og nysgerrighed på verden omkring os, er drivkraften i vores samfund, som også dansk erhvervsliv er afhængigt af. Hvis Danmark skal være verdens bedste land at leve og drive virksomhed i, kræver det også verdens bedste unge talenter. En genåbning af vores uddannelsesinstitutioner vil med andre ord være med til at fremtidssikre vores samfund.

I flere måneder har restriktionerne sat Danmarks vækst og udvikling på pause. DI’s prognose for den økonomiske udvikling er nedslående læsning. I 2021 vil BNP-væksten ikke engang indhente halvdelen af det tabte fra 2020. I øjeblikket taber dansk erhvervsliv mere end en milliard kroner om dagen. Det er et svimlende højt beløb, der kunne have været brugt på nye investeringer, grøn omstilling og flere medarbejdere.


Hvis vi fortsætter med at holde afstand, husker god hygiejne og bliver testet ofte, bør vi kunne åbne detailhandlen, frisører, restauranter og andre liberale erhverv.


I marts sidste år lukkede Danmark ned på blot én dag. Nu vil det for mange tage måneder - ja, hvis ikke år - at indhente det tabte. Tidligere har vi forandret vores levevis for at forbedre vores samfund. Det skal vi stadig gøre, men udfordringen består i lige så høj grad også i at forandre vores levevis for at bevare. For det kræver forandringer i vores måde at være sammen på, hvis vi skal undgå en ny nedlukning. Corona vil være en del af hverdagen i lang tid fremover, og vi skal indstille os på en ”ny normal” tilstand.

Hvis vi fortsætter med at holde afstand, husker god hygiejne og bliver testet ofte, bør vi kunne åbne detailhandlen, frisører, restauranter og andre liberale erhverv. Jeg er sikkert ikke den eneste, der undrer sig over, hvorfor slagteren må holde åbent, når boghandleren og tøjbutikken ikke må. Restriktionerne har brug for et serviceeftersyn. Vi skal have en mere pragmatisk tilgang til dem, der ikke virker eller giver mening, og vi bør have tillid til, at de erhvervsdrivende er i stand til at åbne under forsvarlige forhold. Ellers kan vi ikke bevare dem.

Lige nu er der 24 kommuner, hvor der er færre end 20 smittede per 100.000 indbyggere. I de kommuner skal vi lempe restriktionerne nu og her, så det lokale erhvervsliv kan blomstre om kap med forårsblomsterne. I takt med at flere danskere bliver vaccineret og testkapaciteten udvides, skal vi lukke mere op. Vi foreslår, at når den sidste på 50 år er vaccineret, skal hele samfundet genåbne.

I Danmark har vi klaret coronakrisen bedre end i mange andre lande. Det forspring skal vi blive ved med at have. I DI rådfører vi os med sundhedsfaglige eksperter, men det er naturligvis ikke vores spidskompetence. Til gengæld arbejder vi dagligt med tusindvis af virksomheder fra mange brancher. Vi er eksperter i at sikre de absolut bedste vilkår for danske virksomheder, der i den grad har brug for et lys i horisonten. Det håber vi kommer med foråret.

De skriver Erhvervsklummen

Erhvervsklummen skrives på skift af:

Brian Mikkelsen, direktør, Dansk Erhverv

Mira Lie Nielsen, bolig- og formueøkonom, Nykredit

Lizette Risgaard, formand, Fagbevægelsens Hovedorganisation

Søren Søndergaard, formand, Landbrug & Fødevarer

Lars Sandahl Sørensen, direktør, Dansk Industri

Lars Aagaard, direktør, Dansk Energi

Lars Sandahl Sørensen, direktør, Dansk Industri. Pr-foto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing

Byens ældste dametøjsbutik er klar efter corona-pause: Nu håber vi bare, at folk ikke har brugt alle deres penge på nettet

Skjern

Skjern får sin egen tv-kanal: Underholdningsshow, natur, kultur og butikker skal fylde sendefladen

Annonce