Ringkøbing-Skjern

DF foreslår endnu en udflytningsbølge - en turismeuddannelse i Ringkøbing-Skjern er oplagt

Dennis Flydtkjær (DF) håber at få opbakning fra sine vestjyske kolleger fra andre partier til at kæmpe for udflytning af uddannelser. Arkivfoto
Dennis Flydtkjær (DF) mener, det er på høje tid at flytte flere uddannelsespladser ud fra de større byer. Det skal være med til at fastholde de unge mennesker lokalt.

Ringkøbing-Skjern: Det kræver mere end udflytning af statslige arbejdspladser, hvis vi også fremover skal have et Danmark i balance.

Det mener folketingsmedlem Dennis Flydtkjær (DF), som derfor foreslår en ny bølge af udflytninger. Denne gang skal fokus være på uddannelsesinstitutioner, og Dansk Folkeparti er parat til at sætte 600 millioner kroner af til projektet frem mod 2025.

- Der blev taget hul på uddannelsesudflytning, da man fik en afdeling for markedsføringsøkonomer i Skjern, men der skal meget mere til. Jeg synes, det vil være oplagt at etablere turistuddannelser i Ringkøbing-Skjern, hvor turismen buldrer derudaf, og uddannelser, der understøtter områdets mange produktionsarbejdspladser, som skriger efter kvalificeret arbejdskraft, siger han.

Ifølge Flydtkjær ligger 95 procent af universitetspladserne i de fire største byer, mens mellem 60 og 70 procent af erhvervsakademierne og professionshøjskolerne er centreret her.

Det tvinger unge i de tyndt befolkede områder til at flytte væk, hvis de vil have en uddannelse - og de er svære at få hjem igen.

Derfor vil Dansk Folkeparti have halvdelen af akademiuddannelserne og professionshøjskolernes uddannelser udenfor de store byområder. Det samme gælder 10 procent af universitetsuddannelserne.

- For nylig besøgte jeg VIA i Herning, som sort på hvidt har gjort tallene op, fortæller Dennis Flydtkjær.

To tredjedele af de studerende, der flytter til Herning for at læse, bliver boende i området efter endt uddannelse. Den tendens kunne andre byer have glæde af, hvis de fik de samme uddannelsesmuligheder.

- Der er ingen tvivl om, at en udflytning kan gøre en forskel, og derfor skal vi i gang nu. Hvis man tager udgangspunkt i de enkelte kommuners styrkepositioner og hvor det er svært at rekruttere kvalificeret arbejdskraft, siger Dennis Flydtkjær, der har en forventning om bredere politisk opbakning til forslaget.

- Det er en sag, jeg mener, vi lokalt kan gå sammen om, som vi har gjort det med 2+1-vejen. Det hjælper at råbe i flok, siger han.

0/0
Annonce
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

'Praksis-partisan' efter Produktionsskolens lukning: Vi skal stadig give de unge troen på, at de kan noget

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing

Inden ny serie: Anders Aggers interview med 12-årig går viralt i Mellemøsten

Klumme

Den dag, Munk knækkede farvekoden: Drengebørn skal da have lyserødt tøj på

Hvide Sande

Stræk og bøj: Strandfitness giver en god start på dagen

Leder For abonnenter

Det mener Dagbladet: Lyt til 'praksis-partisanens' gode råd

Praksis-partisan. Sådan kalder Peder Sørensen sig selv. Han har gennem 11 år været leder af Produktionsskolen i Skjern og ved derfor af erfaring, at en praktisk tilgang til liv og læring virker bedre end alverdens bøger. I hvert fald for de elever, som er kommet på netop den skole, fordi de af den ene eller den anden grund er løbet sur i det almindelige skolesystem. Mange af dem har ikke verdens bedste oplevelser med sig i skoletasken, og før de kan blive klar til igen at binde an med bøger og teori, skal de lære at tro på sig selv. Det sker ifølge Peder Sørensen bedst gennem netop praktisk arbejde. Det er i der, langt hovedparten af eleverne har deres styrke, og det er derfor her, der er en basis, man kan bygge en selvtillid op på. At det virker, viser de tørre tal fra skolen i Skjern: 70 procent af eleverne er kommet videre i uddannelse eller arbejde. Med andre ord masser af solstrålehistorier om mennesker, der blev grebet, efter at de var snublet i starten, og som lærte at stå på egne ben. Men nu er det slut: Skolens seneste afgangshold blev også det sidste. Landets produktionsskoler lukker nemlig med udgangen af juli og bliver i stedet til FGU'er - Forberedende Grunduddannelse, der også skal hjælpe eleverne videre til uddannelse eller arbejde. På FGU kommer eleverne ind på ét af tre spor: Et, hvor de kan forbedre sig i boglige fag, et andet til de unge, der kan lide praktisk arbejde, men som også gerne vil forbedre sig i dansk og matematik, og endelig et tredje spor, hvor de unge er i virksomhedspraktik det meste af tiden og resten af tiden i skolepraktik med undervisning i fag, der er relevante for praktikken. Forhåbentlig vil den nye uddannelse vise sig lige så effektiv til at hjælpe ikke mindst de skrøbelige blandt eleverne videre, som Produktionsskolen var. Det er som bekendt ligegyldigt, hvilken farve katten har og hvad den hedder - bare den kan fange mus. Men det vil være klogt at lytte til erfaringerne fra 'praksis-partisaner' som Peder Sørensen. For hvis man vil skabe nye solstrålehistorier, er det afgørende at have fokus på hver enkelt elevs muligheder. Først når de tror på sig selv, kan de være de klar til de boglige fag. Det lyder både enkelt og indlysende.

Videbæk

Vin og vejr: Lokal vinavler er foreløbig rigtig godt tilfreds med den danske sommer

Danmark For abonnenter

Notre Dame var meget tættere på at styrte sammen, end folk almindeligvis ved

Ringkøbing For abonnenter

Planen var at blive elektriker - men nu er planterne blevet et livsværk

Sommerland

Forundringens Have udfordrer sanserne: Smid skoene, luk øjnene, spis ukrudt og gå ind i en livmoder

Annonce