Annonce
Ringkøbing-Skjern

DF foreslår endnu en udflytningsbølge - en turismeuddannelse i Ringkøbing-Skjern er oplagt

Dennis Flydtkjær (DF) håber at få opbakning fra sine vestjyske kolleger fra andre partier til at kæmpe for udflytning af uddannelser. Arkivfoto
Dennis Flydtkjær (DF) mener, det er på høje tid at flytte flere uddannelsespladser ud fra de større byer. Det skal være med til at fastholde de unge mennesker lokalt.

Ringkøbing-Skjern: Det kræver mere end udflytning af statslige arbejdspladser, hvis vi også fremover skal have et Danmark i balance.

Det mener folketingsmedlem Dennis Flydtkjær (DF), som derfor foreslår en ny bølge af udflytninger. Denne gang skal fokus være på uddannelsesinstitutioner, og Dansk Folkeparti er parat til at sætte 600 millioner kroner af til projektet frem mod 2025.

- Der blev taget hul på uddannelsesudflytning, da man fik en afdeling for markedsføringsøkonomer i Skjern, men der skal meget mere til. Jeg synes, det vil være oplagt at etablere turistuddannelser i Ringkøbing-Skjern, hvor turismen buldrer derudaf, og uddannelser, der understøtter områdets mange produktionsarbejdspladser, som skriger efter kvalificeret arbejdskraft, siger han.

Ifølge Flydtkjær ligger 95 procent af universitetspladserne i de fire største byer, mens mellem 60 og 70 procent af erhvervsakademierne og professionshøjskolerne er centreret her.

Det tvinger unge i de tyndt befolkede områder til at flytte væk, hvis de vil have en uddannelse - og de er svære at få hjem igen.

Derfor vil Dansk Folkeparti have halvdelen af akademiuddannelserne og professionshøjskolernes uddannelser udenfor de store byområder. Det samme gælder 10 procent af universitetsuddannelserne.

- For nylig besøgte jeg VIA i Herning, som sort på hvidt har gjort tallene op, fortæller Dennis Flydtkjær.

To tredjedele af de studerende, der flytter til Herning for at læse, bliver boende i området efter endt uddannelse. Den tendens kunne andre byer have glæde af, hvis de fik de samme uddannelsesmuligheder.

- Der er ingen tvivl om, at en udflytning kan gøre en forskel, og derfor skal vi i gang nu. Hvis man tager udgangspunkt i de enkelte kommuners styrkepositioner og hvor det er svært at rekruttere kvalificeret arbejdskraft, siger Dennis Flydtkjær, der har en forventning om bredere politisk opbakning til forslaget.

- Det er en sag, jeg mener, vi lokalt kan gå sammen om, som vi har gjort det med 2+1-vejen. Det hjælper at råbe i flok, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Pas på vores by: Stor risiko for domino-effekt i Skjerns bymidte

Læserbrev: Som medlem af Gentænk Skjerns ”handelsgruppe” har jeg været med til at vende og dreje mange muligheder for at få ungdommen fra skolebyen ind til centrum for her at skabe liv ved deres tilstedeværelse, samt mange andre ideer for at skabe aktivitet i byen. Det er en svær opgave, og nu vil man med et snuptag fratage centrum over 100 arbejdspladser og cirka 3000 ugentlige besøgende (ifølge Dagbladet lørdag). Om tallet er 3000 eller blot det halve, og om disse handler eller blot bevæger sig rundt i byen, så vil enhver handelsby juble over at have en ”så stor butik” i deres midte. Eksperter fra blandt andet Dansk Erhverv og formanden for Ringkøbing-Skjerns handelsråd fraråder på det kraftigste at flytte en så stor magnet væk fra centrum og forudser endnu mere butiksdød og et mindre attraktivt centrum. Kommunens planlægning frarådede tilladelse af en Rema 1000 udenfor bymidten, politikerne overhørte dette. Jeg er spændt på at høre planlægningens forudsigelser af konsekvensen i Skjern centrum ved en udflytning af ”rådhuset”. Detailbutikkerne alene i byens midte beskæftiger løst anslået over 200 personer, det er dog en anseelig arbejdsplads, mange flex-jobbere, personer i jobtræning og praktikanter har stor glæde af at have mulighed for at arbejde i byens butikker, en årlig besparelse på (måske?) 750.000 kroner kan hurtig blive opslugt af flere ledige og et ødelagt bybillede. Vil byen være attraktiv at bosætte sig i, hvis centrum bliver ødelagt, eller flytter det ”grå guld” til andre byer eller andre kommuner? Politikernes beslutning om at nedlægge vort gamle rådhus kan blive en lang glidebane, flere butikker er ikke medlem af handelsforeningen andre har meldt sig ud for at spare penge, og mister vi flere butikker, vil en sådan udvikling hurtigt betyde, at der ikke er råd til en bychef, julebelysning, open-by-night. Annoncer i ugeaviser bliver måske også sparet væk, så vil det være svært at have økonomi i ugeaviserne osv. osv. Detailhandlere bruger langt mere tid end en almindelig 37 timers arbejdsuge for måske at kunne tjene en gennemsnitlig løn, det er ikke nogen nem opgave, som nogle fejlagtigt tror. Vi vil alle gerne have butikker og et godt udvalg, men detailhandelen har ikke haft megen medgang i de senere år og er følsom over for alt, hvad der fjerner potentielle kunder. En udflytning af det gamle rådhus, eller blot noget af det, giver en meget stor risiko for at udløse en domino-effekt som beskrevet, og alle med forstand på detailhandel og bycentre fraråder det på det kraftigste. Jeg har forståelse for at den almindelige kommunalpolitiker ikke kan være ekspert på alt, og håber derfor, at man beslutter sig ud fra de råd og oplysninger, der er givet, netop fra eksperter. Rådhuset er jo i øvrigt en af byens seværdige bygninger, og det er godt for bymidten at have en offentlig administrationsbygning, så føler vi os stadig som en købstad. Alt ovenstående er ”for egen regning” men ordene er hørt mange gange.

Skjern Håndbold For abonnenter

Skadet Eggert tripper for at komme i kamp – konkurrenten slubrer spilletiden i sig

Annonce