Erhverv

Detektivfirma: Danske Bank fyrede os af frygt for hvidvasksag

Jacob Gronholt-Pedersen/Reuters
I 2014 blev firmaet Parsifal fyret fra opgave om at undersøge mulig hvidvask gennem Danske Bank i Estland.

Da Danske Bank i 2014 bremsede en planlagt ekstern undersøgelse af hvidvask i bankens estiske filial, skete det angiveligt, fordi sagen var større end forventet og involverede daværende direktør Thomas Borgen.

Sådan lyder det fra Kim Danielsen, der dengang var kommerciel direktør i detektivfirmaet Parsifal, der havde fået til opgave at undersøge advarsler om hvidvask i Estland.

Det skriver Berlingske.

Kim Danielsen har været underlagt en tavshedsklausul, men har valgt at bryde den.

- Vi blev kaldt til møde og fik at vide, at vi var ude af sagen med øjeblikkelig virkning.

- Vi fik at vide, at sagen havde et større omfang end først vurderet og blandt andet også involverede Thomas Borgen, der var topchef dengang.

- Hans navn blev specifikt nævnt på mødet, siger Kim Danielsen til Berlingske.

Parsifal skulle tage til Estland og blandt andre interviewe briten Howard Wilkinson, der fra sit job i den estiske filial flere gange advarede Danske Bank-ledelsen om problemer med hvidvask.

Det blev imidlertid droppet kort før afrejse til Estland i foråret 2014.

Berlingske har været i kontakt med anonyme kilder med kendskab til processen internt i Danske Bank.

Derfra lyder det, at Parsifal blev droppet til opgaven, fordi det nystartede firma ikke var kompetent nok til at løfte opgaven. Derfor ville banken holde undersøgelsen internt.

Kim Danielsen siger, at Parsifal ikke blev præsenteret for den forklaring, da firmaet blev opsagt.

Parsifal havde i første omgang fået godkendt 300.000 kroner i starthonorar for undersøgelsen fra Danske Bank.

Danske Bank endte i 2017 med at starte en anden undersøgelse, som advokatfirmaet Bruun & Hjejle stod i spidsen for. Den endte med at koste 200 millioner kroner.

Danske Bank bekræfter, at Parsifal blev opsagt, men har ikke yderligere kommentarer.

Pressechef Kenni Leth skriver i en mail til Berlingske, at banken langt tidligere burde have reageret på advarslerne. Thomas Borgen oplyser via advokat, at han ikke har nogen kommentarer.

Parsifal gik konkurs i slutningen af 2015.

/ritzau/

Link til artikel på Berlingskes hjemmeside
0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Hvide Sande

Klitter ryddes for invasiv art: Klegod erklærer rynket rose krig

Klumme

Den dag, Munk knækkede farvekoden: Drengebørn skal da have lyserødt tøj på

Erhverv For abonnenter

Hydra-Grene investerer i Skjern-iværksætters firma: Unik mulighed for at få fat i fremtidens ingeniører

Tophistorier

Hvide Sande

Stræk og bøj: Strandfitness giver en god start på dagen

Danmark For abonnenter

Notre Dame var meget tættere på at styrte sammen, end folk almindeligvis ved

Leder For abonnenter

Det mener Dagbladet: Lyt til 'praksis-partisanens' gode råd

Praksis-partisan. Sådan kalder Peder Sørensen sig selv. Han har gennem 11 år været leder af Produktionsskolen i Skjern og ved derfor af erfaring, at en praktisk tilgang til liv og læring virker bedre end alverdens bøger. I hvert fald for de elever, som er kommet på netop den skole, fordi de af den ene eller den anden grund er løbet sur i det almindelige skolesystem. Mange af dem har ikke verdens bedste oplevelser med sig i skoletasken, og før de kan blive klar til igen at binde an med bøger og teori, skal de lære at tro på sig selv. Det sker ifølge Peder Sørensen bedst gennem netop praktisk arbejde. Det er i der, langt hovedparten af eleverne har deres styrke, og det er derfor her, der er en basis, man kan bygge en selvtillid op på. At det virker, viser de tørre tal fra skolen i Skjern: 70 procent af eleverne er kommet videre i uddannelse eller arbejde. Med andre ord masser af solstrålehistorier om mennesker, der blev grebet, efter at de var snublet i starten, og som lærte at stå på egne ben. Men nu er det slut: Skolens seneste afgangshold blev også det sidste. Landets produktionsskoler lukker nemlig med udgangen af juli og bliver i stedet til FGU'er - Forberedende Grunduddannelse, der også skal hjælpe eleverne videre til uddannelse eller arbejde. På FGU kommer eleverne ind på ét af tre spor: Et, hvor de kan forbedre sig i boglige fag, et andet til de unge, der kan lide praktisk arbejde, men som også gerne vil forbedre sig i dansk og matematik, og endelig et tredje spor, hvor de unge er i virksomhedspraktik det meste af tiden og resten af tiden i skolepraktik med undervisning i fag, der er relevante for praktikken. Forhåbentlig vil den nye uddannelse vise sig lige så effektiv til at hjælpe ikke mindst de skrøbelige blandt eleverne videre, som Produktionsskolen var. Det er som bekendt ligegyldigt, hvilken farve katten har og hvad den hedder - bare den kan fange mus. Men det vil være klogt at lytte til erfaringerne fra 'praksis-partisaner' som Peder Sørensen. For hvis man vil skabe nye solstrålehistorier, er det afgørende at have fokus på hver enkelt elevs muligheder. Først når de tror på sig selv, kan de være de klar til de boglige fag. Det lyder både enkelt og indlysende.

Ringkøbing

Inden ny serie: Anders Aggers interview med 12-årig går viralt i Mellemøsten

Videbæk

Vin og vejr: Lokal vinavler er foreløbig rigtig godt tilfreds med den danske sommer

Sommerland

Forundringens Have udfordrer sanserne: Smid skoene, luk øjnene, spis ukrudt og gå ind i en livmoder

Annonce