Annonce
Erhverv

Detektivfirma: Danske Bank fyrede os af frygt for hvidvasksag

Jacob Gronholt-Pedersen/Reuters
I 2014 blev firmaet Parsifal fyret fra opgave om at undersøge mulig hvidvask gennem Danske Bank i Estland.

Da Danske Bank i 2014 bremsede en planlagt ekstern undersøgelse af hvidvask i bankens estiske filial, skete det angiveligt, fordi sagen var større end forventet og involverede daværende direktør Thomas Borgen.

Sådan lyder det fra Kim Danielsen, der dengang var kommerciel direktør i detektivfirmaet Parsifal, der havde fået til opgave at undersøge advarsler om hvidvask i Estland.

Det skriver Berlingske.

Kim Danielsen har været underlagt en tavshedsklausul, men har valgt at bryde den.

- Vi blev kaldt til møde og fik at vide, at vi var ude af sagen med øjeblikkelig virkning.

- Vi fik at vide, at sagen havde et større omfang end først vurderet og blandt andet også involverede Thomas Borgen, der var topchef dengang.

- Hans navn blev specifikt nævnt på mødet, siger Kim Danielsen til Berlingske.

Parsifal skulle tage til Estland og blandt andre interviewe briten Howard Wilkinson, der fra sit job i den estiske filial flere gange advarede Danske Bank-ledelsen om problemer med hvidvask.

Det blev imidlertid droppet kort før afrejse til Estland i foråret 2014.

Berlingske har været i kontakt med anonyme kilder med kendskab til processen internt i Danske Bank.

Derfra lyder det, at Parsifal blev droppet til opgaven, fordi det nystartede firma ikke var kompetent nok til at løfte opgaven. Derfor ville banken holde undersøgelsen internt.

Kim Danielsen siger, at Parsifal ikke blev præsenteret for den forklaring, da firmaet blev opsagt.

Parsifal havde i første omgang fået godkendt 300.000 kroner i starthonorar for undersøgelsen fra Danske Bank.

Danske Bank endte i 2017 med at starte en anden undersøgelse, som advokatfirmaet Bruun & Hjejle stod i spidsen for. Den endte med at koste 200 millioner kroner.

Danske Bank bekræfter, at Parsifal blev opsagt, men har ikke yderligere kommentarer.

Pressechef Kenni Leth skriver i en mail til Berlingske, at banken langt tidligere burde have reageret på advarslerne. Thomas Borgen oplyser via advokat, at han ikke har nogen kommentarer.

Parsifal gik konkurs i slutningen af 2015.

/ritzau/

Link til artikel på Berlingskes hjemmeside
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern Håndbold

Skjern sejrede sikkert mod oprykkerne - men de kunne have vundet større

Leder For abonnenter

For lidt og for meget: Pas på vores unge mennesker

Bare kom i gang! Tag dig sammen! Jeg har da aldrig taget skade af... Men på den anden side: Skal jeg ikke lige gøre det for dig? Pas nu godt på dig selv - og husk, at du altid kan spørge mig om hjælp. Det er da også alt for hårdt for dig, at ... For lidt og for meget fordærver som bekendt alt. Det gælder også for de unges fritidsarbejde. Fire rektorer på uddannelsesinstitutioner i Ringkøbing-Skjern har her i avisen hejst et advarende flag: De og deres lærere oplever, at mange unge arbejder alt for meget. Eleverne bliver trætte og deprimerede, når kalenderen byder på skoledage fra 8 til 15, efterfulgt af arbejde fra 16 til 22. Læg dertil, at der gerne skulle være tid til også at lave sine lektier - så hænger døgnet ikke ret godt sammen længere. På Facebook var nogle af kommentatorerne til rektorernes opråb ude med en opfordring til de unge om bare at tage sig sammen. Beskyldninger om curling og klassikeren 'i min tid ...' blev trukket af stalden - for set i bakspejlet har man selvsagt altid oplevet det, der var meget værre. Men er det curling at opfordre forældre og arbejdsgivere til ikke at presse de unge til for mange og for lange vagter? Jeg synes det ikke. Lige så godt, det er, at de unge i Ringkøbing-Skjern Kommune er blandt landets mest arbejdsomme, når det gælder fritidsjob ved siden af skolen - lige så skidt vil det være for både vores samfund og for de unge selv, hvis de knokler på i en grad, så de glemmer at gøre nok ved den uddannelse, som trods alt er deres hovedbeskæftigelse. Det er vigtigt og rigtigt, at vores børn og unge lærer, at ansvarlighed og arbejdsomhed betaler sig. Fritidsjob baner vejen for uddannelse og 'rigtige' voksenjob. Men for lidt og for meget fordærver alt - så kære forældre: Hold lige lidt snor i, at der er en fornuftig balance mellem skole og fritid. Kære virksomheder: Find fleksible løsninger for jeres unge ansatte, så de både kan passe jobbet og skolen. Og kære, kloge Facebook-kommentatorer: Hvis man pudser sine generationsbriller og kigger rigtig godt efter, er nutidens ungdom måske ikke så meget værre og mere forkælede, end vi selv var ...

Annonce