Annonce
Ringkøbing

Det virkede for måneraketten - nu skal 'digitale tvillinger' også hjælpe lokale virksomheder

Pumpefabrikken Landia i Lem er med i projektet Digital Lab sammen med Aarhus Universitet og Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd. Det skal hjælpe virksomheden med at udnytte viden bedre. Foto: Gert Laursen / Landia
Nyt projekt i samarbejde med Aarhus Universitet og erhvervsrådet skal hjælpe virksomheder med procesoptimering og machine learning.
Annonce

LEM/SKJERN: Hvis der er noget bio-materiale, der skal flyttes eller røres rundt, så er Landia-pumper et rigtig godt valg.

Fabrikken har siden 1933 været placeret i vestjyske Lem og er specialist i at fremstille eksempelvis omrørere til gylletanke og renseanlæg, så man undgår, at biomassen klumper sammen. Det lyder måske simpelt, men det er det absolut ikke.

Pumpernes design er højteknologisk ingeniørvidenskab, og der findes mange forskellige løsninger, som har forskellig indvirkning på anlæggenes ydeevne, driftsomkostninger og udstyrets levetid. Det gør det også til lidt af en kunst at rådgive kunderne, når de skal købe udstyr, der ofte holder i mere end 25 år.

- Jeg har 31 års jubilæum hos Landia. Det havde jeg nok ikke selv forventet, og der er jo heller ingen, der er ”gift” med en virksomhed. Derfor kan det være lidt af en udfordring, når en medarbejder får nyt job eller går på pension, for der forsvinder en masse opsamlet viden, fortæller Landias administrerende direktør Steen Buhl Larsen.

Han glæder sig derfor til, at Landia bliver partner i et nyt forskningsprojekt i samarbejde med Aarhus Universitet og Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd: ”Digital Lab”. Her skal man arbejde med ”digital twins” – digitale tvillinger – hvor man ved hjælp af computere kan simulere og analysere komplicerede processer.

- Lufthavnene var nogle af de første til at arbejde med computer-simulationer. Man gjorde det også inden månelandingen i 1969 for at kunne være nogenlunde sikker på, at de kunne komme ned igen. Hos os har vi mange opgaver, som vi udfører igen og igen – både på kontoret og i produktionen, og det vil vi gerne arbejde med i det digitale laboratorium, siger Steen Buhl Larsen.

Annonce

Byggeri klar til august

Det bliver Jakob Lemming, der skal være leder af det digitale laboratorium i Skjern. Han er civilingeniør og kommer fra en ledende stilling på DTU.

Nu er han ansat hos AU DTL Skjern (”Aarhus Universitet Digital Transformation Lab”, red.), med skrivebord hos Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd i Innovest, hvor laboratoriet skal bygges.

- Vi er gået i gang med planlægning af en tilbygning ved Innovest i Skjern, cirka 250 kvadratmeter, og så skal vi have indkøbt udstyr. Bygningen forventes at stå klar i august, og så går vi i gang hurtigst muligt derefter, fortæller han.

Foruden kraftigt computerudstyr vil udstyret blandt andet være robotter, for eksempel en robot-arm, og VR-briller, så man kan se og opleve de processer, der bliver simuleret på computerne.

Direktør Steen Buhl Larsen håber, at Landia eksempelvis kan sætte mere fart på indkøring af nye medarbejdere med digital læring. Arkivfoto: Christian Agerskov Munk

- Det bliver muligt at opstille moduler, hvor man efterligner eksempelvis en produktionslinje. Det kræver meget kraftige computere, og så kan man bruge de her simulationer til at forudsige udfordringer og udvikle på processerne, forklarer Jakob Lemming.

Det handler dog ikke kun om procesoptimering og automatisering, understreger han.

- Digitalisering handler også om at finde helt nye muligheder og nye digitale produkter. Måske vil man opdage, at andre virksomheder kunne få værdi af de systemer, man har udviklet til sig selv, siger Jakob Lemming.

Et godt eksempel på nye digitale produkter er rejsebureauet Primo Tours, som har udviklet sit eget it-system til booking af rejser. Systemet er så smart, at man nu også sælger det til andre rejsebureauer.


Rigtig mange små og mellemstore virksomheder har købt sig en robot. Nogle af dem har måske ikke rigtigt gjort sig klart, hvordan de kan få mest ud af den.

Jakob Lemming, leder af nyt digitalt laboratorium


- Der er generelt en udvikling fra, at man førhen holdt på sine forretningshemmeligheder til, at man i dag i langt højere grad kører en åben innovation. Virksomheder deler oplysninger og data med både kunder og konkurrenter og får på den måde hjælp til at udvikle sig, og derved får de jo også meget tilbage, siger Jakob Lemming.

Annonce

SMV'er kan også lære noget

Jakob Lemming håber, at Digital Lab i Skjern også vil åbne flere mindre virksomheders øjne for mulighederne.

- Rigtig mange små og mellemstore virksomheder har købt sig en robot. Nogle af dem har måske ikke rigtigt gjort sig klart, hvordan de kan få mest ud af den, og når entusiasmen så har lagt sig, så er der fare for, at den ender med at stå i et hjørne uden at blive brugt særligt meget. Et af vores fornemste mål bliver at give virksomhederne værktøjer, der kan hjælpe dem i gang på det her område, forklarer Jakob Lemming.

Digital Lab har foreløbig fået ressourcer til tre års virke. En af dem, der tilfører ressourcer er Landia, og Steen Buhl Larsen glæder sig til at komme i gang.

- Min forventning er, at de vil kunne hjælpe os med at opdage flaskehalse og udfordringer. Vi har brug for en form for ”machine learning”, der kan hjælpe for eksempel en ny medarbejder på vores kontor i USA med langt hurtigere at flytte sig fra 0 til 100 på viden om vores produkter, siger han og fortsætter:

- Vi producerer i Danmark og sælger til hele verden, også til Kina. Det kan kun lade sig gøre, fordi vi leverer meget høj kvalitet. Vores digitale tvilling kan eksempelvis hjælpe os med at forebygge, at en knap så erfaren medarbejder i første omgang vælger forkerte materialer eller forkerte pumpe-dimensioner til et projekt. Vi har brug for systemer, der kan hjælpe med at stille de rigtige spørgsmål og træffe de rigtige beslutninger første gang og med fokus på høj kvalitet.

Det digitale laboratorium ønsker at bidrage til, at så mange virksomheder som muligt får hjælp - først i kommunen og siden endnu bredere, hvis der er kapacitet. Det brede fokus er et fælles ønske for både Aarhus Universitet og de fem virksomheder, der har investeret i projektet.

De fem virksomheder er Landia, Vestas, Velux, Millpart og HydraSpecma.

Jakob Lemming kommer fra en ledende stilling hos DTU. Nu vender hjem til Vestjylland og skal hjælpe virksomheder i Ringkøbing-Skjern med digital udvikling. Foto: Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vestjylland

Storfisker vil frifindes for anklage om kvotefusk - seks vestjyske fiskere er også tiltalt

Ringkøbing-Skjern

Lucas fra Hvide Sande er frustreret: Hans efterskole ligger 10 kilometer på den forkerte side og må ikke åbne på mandag

Annonce