Ringkøbing-Skjern

Det vil jeg anbefale

Krigerdagene i Bork Vikingehavn kan altid anbefales. Arkivfoto

1) Indfør oplysningstid

I går blev lygtepælene forvandlet til oplysningssøjler for en af det danske demokratis højtider - folketingsvalget. At folketingsvalget tilmed finder sted på selveste Grundlovsdag er smukt. Min anbefaling i den kommende tid, hvor der også er valg til Europaparlamentet, vil derfor være at gøre denne periode til en oplysningstid, hvor det gælder om at suge så meget viden til sig, at man kan træffe de to valg på et så oplyst grundlag som overhovedet muligt.

Personligt er jeg bonusfar til to piger, der går i 3.g på Ringkjøbing Gymnasium. Det er fantastisk. 4. maj hørte vi på youtube DRs pigekor & Silas Bjerregaard fremføre "En lærke letted". Hør den! Smukkere kan det næsten ikke gøres. Hjemme i stuen får vi i denne tid de dejligste samtaler om ytringsfrihedens grænser, om republikanere kontra royalister, om højre versus venstre, om repræsentativt demokrati, om indvandring og integration, EU og Folketinget og meget, meget mere. Som gråhåret journalist har jeg hørt og lært meget gennem årene. Men tiden forandrer sig med hastige skridt, og det er ufatteligt sundt at blive udfordret af en generation, der skal leve længe med de ting, vores generation gør, eller rettere ikke gør.

2) Lyt til George Ezra

Journalist Kaj Poulsgaard. Arkivfoto

Jeg hører til den type, der skamlytter en ny sanger, hvis musikken falder i min smag. I denne tid er det den unge engelsk singer-songwriter George Ezra, der med "Staying at Tamara's" har skabt et fantastisk album. Albummet er et år gammelt, og mange har garanteret hørt storhittet "Shotgun". Men giv hele albummet en chance, hvis du ikke allerede har gjort det. Det er livsbekræftende ud over alle grænser.

Jeg kan da også kun anbefale, at du tager til en - eller flere - af de mange livearrangementer, der finder sted i næste uge. Korenes forårskoncert i Tarm Kirke på onsdag bliver for eksempel garanteret en oplevelse.

3) Vælg dine kampe

Når man tjekker kulturkalenderen for den kommende uge, må man sige, at Naturens Rige lever op til sit navn. Der er rige muligheder for at blive beriget med både natur- og kulturhistorie, og det kan være svært at anbefale et arrangement frem for andre. Men det er nu engang jobbet på denne plads i avisen, og så vinder krigerdagene i Bork Vikingehavn kampen.

Det er altid en fornøjelse at være i Bork og se den entusiasme, som deltagerne lægger for dagen, og uanset hvor drabeligt det hele ser ud, så er der ingen, der for alvor kommer til skade, og alle får sig rørt i den skønne natur. Gid man kunne sige det samme om nutidens mange virkelige krige...

0/0
Annonce
Erhverv For abonnenter

Høhotel, laks og islændere: Skjern BnB går nye veje

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern

Stafet for Livet: Over 200.000 kroner til kampen mod kræften

Erhverv

Et paradis for islændere: Landi-Askja på opdagelse omkring Skjern Å

Danmark For abonnenter

Thorbjørn har skabt millionforretning på influencere: Branchens omsætning kan tredobles i år

Skjern For abonnenter

Galleri: 581 deltog i stafet for livet

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Vis lidt respekt for - og på - kirkegårdene

Et instagram moment finder man på Bispebjerg Kirkegård, når de japanske kirsebærtræer blomstrer. Så hippe er de lyserøde selfies, at de er nævnt i dagbladet Politikens 'ultimative byguide til nye studerende', som advarer om, at man får travlt i trængslen: "Du er langt fra den eneste, der fifler med at skrive #sakura på din telefon, og det tager tid at sikre det helt rigtige stoiske smil, når du skal fange dit hoppebillede", hedder det i avisens anbefalinger. Kirkegårde er åbne for alle, ikke kun for de sørgende. Men roen og gravfreden er nogle steder ved at blive overdøvet af selfies, solbadning og udflugter med det hele. For tre år siden gik det helt galt, da en to-dreng legede gemmeleg med sine forældre på Vestre Kirkegård i København: En gravsten faldt ned over drengen, som døde. Ulykken har betydet, at kirkeministeriet og arbejdstilsynet har krævet sikring af kirkegårdenes gravmonumenter. Ikke nogen billig øvelse - og økonomi er da også begrundelsen for, at menighedsrådet i No har besluttet at nedlægge sit lapidarium - stedet, hvor sten fra nedlagte grave står opbevaret. Hvis efterladte ikke inden årets udgang har bedt om at få udleveret sløjfede sten, vil de blive sendt til knusning, lyder det på et opslag ved kirken. Det er vel ikke helt urimeligt at spørge, om et enkelt tragisk dødsfald virkelig behøver at føre til destruktion af kulturarv, fordi menighedsråd føler sig økonomisk presset af sikkerhedskrav. Sikkerhedskrav, som vel at mærke ikke ville være nødvendige, hvis folk kunne færdes med helt almindelig pli på kirkegårdene. Det vil sige uden at tumle larmende omkring mellem - eller for den sags skyld på - gravstenene. Kirkegårdene er for både de døde og de levende. Førstnævnte gruppe tager formentlig både selfies og solbadning i stiv arm, men der er alle gode grunde til, at de levende gør sig klart, at kirkegårde er steder, hvor der først og fremmest skal være plads til ro og fordybelse. Hvis det var udgangspunktet for alle kirkegårdsbesøg, ville der næppe være brug for den helt vilde sikring af gravstenene, og vi ville kunne bevare den kulturhistorie, som stenene er enestående eksponenter for. Det er sten med sjæl - og det vil være blodig synd, hvis de skal ofres for ussel mammon og sjælløs mangel på respekt.

Tarm For abonnenter

73-årig giver atter Europa pedal: Mads Peder cykler ny cykel hjem fra Italien

Navne For abonnenter

Henriette blev kun 33 år: Hun nåede ikke med til barnedåb

Skjern

HydraSpecma investerer i ny fabrik og svensk hovedkontor

Ringkøbing IF

Brændte chancer og store forsvarsfejl kostede nyt nederlag

Annonce