Annonce
Ringkøbing-Skjern

Det vil jeg anbefale

Krigerdagene i Bork Vikingehavn kan altid anbefales. Arkivfoto

1) Indfør oplysningstid

I går blev lygtepælene forvandlet til oplysningssøjler for en af det danske demokratis højtider - folketingsvalget. At folketingsvalget tilmed finder sted på selveste Grundlovsdag er smukt. Min anbefaling i den kommende tid, hvor der også er valg til Europaparlamentet, vil derfor være at gøre denne periode til en oplysningstid, hvor det gælder om at suge så meget viden til sig, at man kan træffe de to valg på et så oplyst grundlag som overhovedet muligt.

Personligt er jeg bonusfar til to piger, der går i 3.g på Ringkjøbing Gymnasium. Det er fantastisk. 4. maj hørte vi på youtube DRs pigekor & Silas Bjerregaard fremføre "En lærke letted". Hør den! Smukkere kan det næsten ikke gøres. Hjemme i stuen får vi i denne tid de dejligste samtaler om ytringsfrihedens grænser, om republikanere kontra royalister, om højre versus venstre, om repræsentativt demokrati, om indvandring og integration, EU og Folketinget og meget, meget mere. Som gråhåret journalist har jeg hørt og lært meget gennem årene. Men tiden forandrer sig med hastige skridt, og det er ufatteligt sundt at blive udfordret af en generation, der skal leve længe med de ting, vores generation gør, eller rettere ikke gør.

Annonce

2) Lyt til George Ezra

Journalist Kaj Poulsgaard. Arkivfoto

Jeg hører til den type, der skamlytter en ny sanger, hvis musikken falder i min smag. I denne tid er det den unge engelsk singer-songwriter George Ezra, der med "Staying at Tamara's" har skabt et fantastisk album. Albummet er et år gammelt, og mange har garanteret hørt storhittet "Shotgun". Men giv hele albummet en chance, hvis du ikke allerede har gjort det. Det er livsbekræftende ud over alle grænser.

Jeg kan da også kun anbefale, at du tager til en - eller flere - af de mange livearrangementer, der finder sted i næste uge. Korenes forårskoncert i Tarm Kirke på onsdag bliver for eksempel garanteret en oplevelse.

3) Vælg dine kampe

Når man tjekker kulturkalenderen for den kommende uge, må man sige, at Naturens Rige lever op til sit navn. Der er rige muligheder for at blive beriget med både natur- og kulturhistorie, og det kan være svært at anbefale et arrangement frem for andre. Men det er nu engang jobbet på denne plads i avisen, og så vinder krigerdagene i Bork Vikingehavn kampen.

Det er altid en fornøjelse at være i Bork og se den entusiasme, som deltagerne lægger for dagen, og uanset hvor drabeligt det hele ser ud, så er der ingen, der for alvor kommer til skade, og alle får sig rørt i den skønne natur. Gid man kunne sige det samme om nutidens mange virkelige krige...

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Alle taler om vejret... og noget skal der gøres ved det

I nat vågnede denne lederskribent ved en kun alt for velkendt lyd … Lyden af regndråber mod vinduet. Endnu en nat med regn, endnu en smaskvåd morgen, hvor morgengymnastikken består i at springe uden om regnpytter på fortove og veje og prøve at undgå at blive oversprøjtet af de biler, der pløjer sig vej gennem kæmpestore vandpytter på kørebanen. Det forekommer, som om hele efteråret er druknet i regn; skimlede husmure, græsplæner, der er som våde svampe, smattede stier og veje, marker under vand, fugt i kældrene. Helt forkert er det ikke. Lige nu tyder meget på, at vi slår en våd rekord: Efteråret 2019 er tæt på at være det vådeste, vi nogensinde har oplevet. Nogle få millimeter mere, så er den der, rekorden. Og der skal såmænd heller ikke så mange flere millimeter til, før Danmarksrekorden for hele året er slået. Noget af en kontrast til den tørre og varme sommer sidste år! Noget tyder på, at dette vejrmønster er kommet for at blive. Om det er et udtryk for egentlige langsigtede, varige klimaforandringer, eller om det er udsving, der ligger inden for det normale, er svært at sige. Men at det stiller samfundet over for nogle udfordringer, kan enhver se med egne øjne. Kældrene og gaderne i byerne bliver oversvømmet, hvis ikke ledningsnettet fornys og kloak- og regnvand adskilles. Sommerhusområder kommer til at stå under vand, efterhånden som grundvandet stiger. Landmændene har svært ved at komme i marken, når de mere eller mindre står under vand. Byer skal sikres mod højvande og skybrud. Arbejdet har stået på længe. I Ringkøbing-Skjern Kommune er forsyningen i fuld gang med at kloakseparere de byområder, hvor det ikke er sket endnu, og snart begynder også kloakeringen af de sommerhusområder, der ikke er sluttet til kloaknettet. Digebyggeri for at sikre truede kyster står også på dagsordenen. Det er træls, det er dyrt for os alle sammen, men det er ikke til at komme uden om. Alle taler om vejret - og vi bliver nødt til at gøre noget ved det. De dommedagsagtige billeder, vi alle har set de seneste dage fra Venedig, viser, hvad der er på spil.

Annonce