Annonce
Klumme

Det uforudsigelige liv: Vi er nødt til at overgive os

Annonce

Et nyt år står for døren. Med sig bringer det nye begivenheder i vores liv. Nogle af dem kender vi allerede, og vi kan se frem mod dem med glæde eller bekymring. Derudover kommer der til at ske en masse, som vi endnu ikke ved noget om. Og her med det nye år for døren bliver det ekstra tydeligt, at vi som mennesker altid bevæger os ind i fremtiden uden tydeligt at kunne se vejen foran os. Vi går frem, så godt som vi kan, men vi kan til enhver tid blive ramt af uforudsete ulykker.

Det er vores vilkår som mennesker. At vores livs fundament hvert øjeblik kan blive rystet.

I dag, julesøndag, møder vi sådan en rystelse i evangeliet. Vi møder den nye familie i Bethlehem. Deres søn er kommet godt til verden, og de kan begynde at se fremad. De er på den måde også på vej ind i et nyt år, eller i en ny tilværelse som familie.

Men en nat vælter alle deres planer og tanker om fremtiden. For Josef får i en drøm besked fra Gud om, at kong Herodes er ude på at finde Jesus og slå ham ihjel. Og vi hører, at Josef straks står op, og at familien flygter midt om natten til Egypten.

Hvor kunne det være rart, hvis vi også kunne gå ind i det nye år og vide, at vi nok skal få besked fra Gud, hvis der er noget, vi skal være særligt opmærksomme på at undgå. Sådan er det desværre ikke. Vi må selv finde ud af, hvordan vi skal håndtere de skift og trusler, som vi møder.

Og det kan vi gøre på flere måder. Vi kan gøre som kong Herodes og forsøge at holde fast i kontrollen for enhver pris. Herodes ved jo dybest set ikke, hvad det er, der foregår. Men han føler sig truet og handler derfor i vanvid og vrede. Han dræber alle småbørn i Bethlehem, men får ikke ram på sit mål, som jo er Jesus. Han lykkes ikke med at fjerne truslen mod hans magt, men han skader en masse mennesker, mens han prøver.

Og det er det, der kan ske, når vi tror, at vi kan styre og kontrollere os uden om fare og ulykke. Et eksempel fra vores hverdag kan måske være angsten for sygdom. Vi ved, at alvorlige sygdomme kan ramme os uden varsel. Og nogle sygdommene kan man selv være med til at forebygge ved at leve sundt med god kost og motion. Men selv de allersundeste mennesker kan, uden årsag, blive ramt af sygdom.

Der er noget her, som vi ikke har kontrol over. Og det er vigtigt at forstå. For hvis vi tror, at vi selv er fuldstændigt ansvarlige for vores helbred, ja, så må vi ikke kun kæmpe mod sygdommen. Så må vi også kæmpe mod tanken: Hvad gjorde jeg galt? Hvad kunne jeg have gjort for at undgå det her?

Men hvad er så alternativet til at leve i frygt og kontrol? Ja, det må være, at vi overgiver os. Overgiver os til livet, lige så uforudsigeligt som det er. Overgiver os til hinanden med alt, hvad vi slæber på at bekymringer, besvær og frygt. Og at vi overgiver os til troen på, at vi uanset hvad er i Guds gode hænder, også i det nye år.

Det betyder ikke, at ulykken nødvendigvis styrer uden om os. Men det betyder, at vi aldrig bliver forladt af Gud, heller ikke hvis livets fundament ramler sammen.

Og når vi lægger os selv i Guds hænder, ja, så gør vi det sammen med Jesus. Sammen med ham, der begyndte sit jordiske liv som et barn på flugt og endte det som en dødsdømt og forladt mand. Hvis nogen kender til at blive ramt af ulykke, så er det Jesus. Og vi kan være sikre på, at han falder sammen med os, hvis livet vælter os. Han ligger der i Guds hånd sammen med os.

Vi ved ikke, hvad det nye år bringer med sig. Men uanset hvad, så går vi bedst ind i det ved at lægge vores liv i Guds hænder. For hvis vi i stedet vil holde kontrollen og vride armen om på tilværelsen, så kan vi ende med at gøre skade på os selv og vores omgivelser.

Evangelieteksten til Julesøndag er Matthæusevangeliet 2,13-23

Med det nye år for døren bliver det ekstra tydeligt, at vi som mennesker altid bevæger os ind i fremtiden uden tydeligt at kunne se vejen foran os. Vi går frem, så godt som vi kan, men vi kan til enhver tid blive ramt af uforudsete ulykker.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce