Annonce
Vestjylland

Det store storkeræs: Der hejses reder op overalt

Der hejses reder op overalt i Danmark i disse år. Alle håber på en bevinget tilflytter til byen - og håbet er ekstrastort i Vestjylland, hvor det sidste år - og igen i år - er lykkedes for blandt andet Bækmarksbro at få et storkepar til området. Arkivfoto: Klaus-Dietmar Gabbert/Ritzau Scanpix
En lille måned endnu er der til at få lokket storkene på plads.

Sdr. Nissum/Vemb/Haderup: I Haderup er man gået i charmeoffensiv for at få lokket nye tilflyttere til byen. Rød-næbbede tilflyttere. De lokale borgere har hjulpet til med at få sat en ny rede op ved byens transformatorstation. Træerne omkring den er blevet fældet. Alt sættes ind på at gøre området så storke-lækkert så muligt.

- Det er jo bare en fascinerende fugl, og når der ikke er så mange af dem, er det jo ekstra spændende at se, om ikke man kan få lokket én til byen, siger Jens Kristian Jensen. Han bor i det gamle lægehus, hvor der i 40'erne og 50'erne boede et storkepar. På taget altså.


Opbakningen fra de lokale til projektet har været enormt. Alle, jeg har spurgt, ville gerne hjælpe til.

Jens Kristian Jensen, storke-frivillig i Haderup


Og når nu en by som Haderup har fået en omfartsvej - og mistet bilisterne ind gennem byen, kan det jo ikke skade at få sat byen og dens omkringliggende natur på landkortet igen. For prikken over i'et kunne jo så snildt være et storkepar.

- Opbakningen fra de lokale til projektet har været enormt. Alle, jeg har spurgt, ville gerne hjælpe til, siger han.

Ønsket om en stork står byen langt fra alene med. Også i Sdr. Nissum har man fået opgraderet rede-faciliteterne. Og i næste uge kommer der også nye reder op ved Skærum Mølle og ved Nr. Vosborg - anført af en storkegruppe under Dansk Ornitologisk Forenings Vestjylland-afdeling.

- Der er flere steder her i Vestjylland, hvor der er potentiale, siger foreningens formand, Lars Holm Hansen.

Annonce

Optimisme

Spørger man Hans Skov - en af landets førende storkeeksperter, og formanden for Dansk Ornitologisk Forenings storkegruppe, er der for de små byer god grund til optimisme.

- Det ser lovende ud i år. Der er storke på fire reder allerede i Danmark, og der har oveni det også været en række "visitter", hvor storkene så godt nok ikke er blevet der, siger han.

De seneste år har storkene i højere og højere grad lagt sine trækmønstre om. Flere storke har i stedet for det årlige træk helt til Afrika, fundet sig tilrette ved lossepladser i Spanien i stedet.

- Sammen med klimaforandringernes milde vintre, har det gjort, at flere har overlevet og altså nu finder reder i Holland, Niedersachsen, Slesvig-Holsten - og ja, Danmark, siger han.

- Så det bliver interessant at se - her op mod midten af maj, hvor mange der ender i reder her i landet. Men nu er der da i hvert fald en hel masse reder stillet op rundt omkring af Storkene.dk, som har været i gang med et omfattende stykke arbejde her de senere år, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Tarm

Brændte dæk og madrasser giver stor bøde

coronavirus

Folketinget indgår aftale om lempede rejserestriktioner

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

KD mødte møllekritiske borgere: I skal vide, at debatten om testcentret slider på lokalsamfundet

Annonce