Livsstil

Det skal du vide om vinen fra det sydlige Rhône

Cairanne er en af de nyeste cru'er i området omkring Avignon, som byder på masser af små landsbyer med producenter. Foto: Morten Vilsbæk

1

Côtes du Rhône er fællesbetegnelsen for vine fra dalen fra Lyon til Middelhavet, hvor de sydlige vine er prisvenlige takket være fladere landskaber med flere hektar og nemmere adgang for maskiner og økologisk drift end på de stejle skråninger i Cornas og Condrieu oppe mod nord. Côtes du Rhône står for ni procent af Frankrigs samlede vinproduktion.

2

Hierarkiet har fire niveauer med Côtes du Rhône AOC som basis. I denne nederste kategori må producenten bruge druer fra flere områder. 21 forskellige druer er tilladt, og GSM er den klassiske tre-enighed af druer i det sydlige Rhône. Grenache skal fylde mindst 30 procent i vinen og giver krop, varme og sødme, mens syrah og mourvedre tilføjer struktur og krydderier.

3

Côtes du Rhône Villages er vin fra et enkelt område og skal rumme mindst 40 procent grenache i de røde vine. 95 områder har fået lov til at bruge betegnelsen på disse vine, som i højere grad afspejler det lokale område.

4

21 kommuner har fået lov til at føje navnet på en bestemt by til betegnelsen, fordi de laver ekstra god vin. Domaine de L’Obrieus vin Côtes du Rhône Villages Visan i ugens test er et eksempel på dette.

5

Côtes du Rhône Cru er højeste niveau i Rhônedalen, og Cairanne, Lirac, Vacqueyras og Rasteau er blandt de 17 kommuner, som har fået tildelt titlen.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Hvide Sande

Klitter ryddes for invasiv art: Klegod erklærer rynket rose krig

Klumme

Den dag, Munk knækkede farvekoden: Drengebørn skal da have lyserødt tøj på

Hvide Sande

Stræk og bøj: Strandfitness giver en god start på dagen

Danmark For abonnenter

Notre Dame var meget tættere på at styrte sammen, end folk almindeligvis ved

Leder For abonnenter

Det mener Dagbladet: Lyt til 'praksis-partisanens' gode råd

Praksis-partisan. Sådan kalder Peder Sørensen sig selv. Han har gennem 11 år været leder af Produktionsskolen i Skjern og ved derfor af erfaring, at en praktisk tilgang til liv og læring virker bedre end alverdens bøger. I hvert fald for de elever, som er kommet på netop den skole, fordi de af den ene eller den anden grund er løbet sur i det almindelige skolesystem. Mange af dem har ikke verdens bedste oplevelser med sig i skoletasken, og før de kan blive klar til igen at binde an med bøger og teori, skal de lære at tro på sig selv. Det sker ifølge Peder Sørensen bedst gennem netop praktisk arbejde. Det er i der, langt hovedparten af eleverne har deres styrke, og det er derfor her, der er en basis, man kan bygge en selvtillid op på. At det virker, viser de tørre tal fra skolen i Skjern: 70 procent af eleverne er kommet videre i uddannelse eller arbejde. Med andre ord masser af solstrålehistorier om mennesker, der blev grebet, efter at de var snublet i starten, og som lærte at stå på egne ben. Men nu er det slut: Skolens seneste afgangshold blev også det sidste. Landets produktionsskoler lukker nemlig med udgangen af juli og bliver i stedet til FGU'er - Forberedende Grunduddannelse, der også skal hjælpe eleverne videre til uddannelse eller arbejde. På FGU kommer eleverne ind på ét af tre spor: Et, hvor de kan forbedre sig i boglige fag, et andet til de unge, der kan lide praktisk arbejde, men som også gerne vil forbedre sig i dansk og matematik, og endelig et tredje spor, hvor de unge er i virksomhedspraktik det meste af tiden og resten af tiden i skolepraktik med undervisning i fag, der er relevante for praktikken. Forhåbentlig vil den nye uddannelse vise sig lige så effektiv til at hjælpe ikke mindst de skrøbelige blandt eleverne videre, som Produktionsskolen var. Det er som bekendt ligegyldigt, hvilken farve katten har og hvad den hedder - bare den kan fange mus. Men det vil være klogt at lytte til erfaringerne fra 'praksis-partisaner' som Peder Sørensen. For hvis man vil skabe nye solstrålehistorier, er det afgørende at have fokus på hver enkelt elevs muligheder. Først når de tror på sig selv, kan de være de klar til de boglige fag. Det lyder både enkelt og indlysende.

Ringkøbing

Inden ny serie: Anders Aggers interview med 12-årig går viralt i Mellemøsten

Videbæk

Vin og vejr: Lokal vinavler er foreløbig rigtig godt tilfreds med den danske sommer

Sommerland

Forundringens Have udfordrer sanserne: Smid skoene, luk øjnene, spis ukrudt og gå ind i en livmoder

Annonce