Annonce
Ringkøbing-Skjern

Det ryger ikke i samme hul: Kommunen starter kampagne for ny affaldsordning

Lige efter sommerferien får en stor del af os nye skraldespande. Hvordan de kommer til at se ud, er dog ikke helt fastslagt endnu, da de stadig er i udbud. Fotot: Kim Haugaard/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix
Kommunen har lagt en plan, der skal sikre, at første del af store ændringer på affaldsområdet kommer op at køre uden de store problemer; borgerne modtager nye affaldsbeholdere til efteråret.

RINGKØBING-SKJERN: Først til efteråret modtager borgerne i Ringkøbing-Skjern Kommune de nye affaldsbeholdere, der skal gøre det muligt at sortere madaffaldet fra det øvrige husholdningsaffald.

Men allerede i februar begynder forberedelsen af den nye affaldsordning, den største satsnings på affaldsområdet nogensinde her i kommunen.

- Vi har lavet en plan, der skal sikre, at borgerne føler sig godt oplyst og rådgivet om hele processen, siger formanden for teknik- og miljøudvalget, John G. Christensen (S).

Allerede i starten af februar får borgere og virksomheder et brev om hvilke beholdere, de vil modtage med den nye ordning. Hvis de ønsker at ændre dette, får de mulighed for at gøre det gennem en digital platform.

- Jeg kan ikke sige endnu hvilken beholder, der er tale om. Sagen er i udbud lige nu, siger John G. Christensen.

Det står dog fast, at det bliver en beholder opdelt i to kamre, hvoraf det ene er til madaffald, og det andet er til det øvrige affald fra husholdningen.

Annonce
I løbet af det næste par år skal vi til at vænne os til, at vi skal sortere vort affald op i adskillige fraktioner. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

En hjemmeside

For at holde borgerne bedst oplyst om, når der sker noget nyt på affaldsområdet, vil kommunen også oprette en hjemmeside, hvor nysgerrige borgere fra start vil kunne finde yderligere oplysninger om den nye ordning, mens de borgere, der kun vil vide, hvad de skal forholde sig til her og nu, kan holde sig til de breve, der udsendes på forskellige tidspunkter i processen.

På hjemmesiden skal brugen af videomateriale og grafik være med til at gøre folk bekendt med den nye affaldsordning og baggrunden for den.

- Det handler først og fremmest om, at Ringkøbing-Skjern Kommune ligger skidt, når det gælder genanvendelse af affald. Det vil vi lave om på, siger John G. Christensen.

Sidst i juni vil borgerne få at vide, hvad de kan forvente, når beholderne bringes ud. Kommunen vil forsøge at komme ud til de største byer i kommunen for at vise de nye skraldebiler og affaldsbeholdere - og især at vise, at affaldet ikke sammenblandes!

- Det er vigtigt for os at understrege, at det hele ikke bare ryger i det samme hul! Det er ødelæggende for folks motivation, hvis det sker; og jeg har fået mange tilbagemeldinger fra borgere, der viser, at de netop er motiverede for at gøre noget ved affaldssorteringen, fastslår John G. Christensen.

Udbringning af beholdere

Udbringningen af de mange tusinde nye beholdere begynder i august efter sommerferien.

- Vi ville egentlig være startet udbringningen tidligere, men valgte at udskyde det, fordi vi ikke ville risikere, at mange mennesker var udrejst på grund af sommerferie, når vi kom med dem. Derfor venter vi til 1. november 2020, før vi udruller ordningen; det betyder, at alle beholdere vil være bragt ud, inden affaldsordningen skifter fra den gamle ordning til den nye, siger John G. Christensen.

Sidst i oktober får folk nye tømmedatoer på baggrund af nye ruter - og her slås det også fast, at nu må borgerne tage de nye beholdere i brug.

Det er dog ikke slut hermed, lover John G. Christensen.

Faktisk udrulles kommunens nye affaldsordning i to tempi, understreger han.

Den, der gennemføres i år, drejer sig om sortering af husholdningsaffald i madaffald og restaffald. Affaldet bliver kørt til AFLD's behandlingsanlæg i Tarm, hvor madaffaldet komposteres. I forbindelse med gennemførelsen af første etape af affaldsordningen fjernes fraktionen restaffald i øvrigt fra miljøstationerne ("molokkerne") rundt omkring i kommunen.

Anden etape af kommunens nye affaldsordning drejer sig om sortering af genanvendelige materialer, og den udrulles i 2023.

I øjeblikket skal borgerne selv sortere de forskellige fraktioner - glas, pap, papir, metal og plastik - og aflevere dem på miljøstationer eller genbrugspladser. I fremtiden skal disse fraktioner også kildesorteres i de enkelte husstande.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Dagbladet mener: Man bliver stolt over de fastboendes 'folkebevægelse'

Man bliver flov overfor turisterne. Sådan lyder den korte, kontante begrundelse for et initiativ, der forleden fik 20 lokale frivillige til at trække i gummistøvlerne og trodse møgvejret for at bruge deres lørdag på at samle de store mængder affald op, som i månedsvis har skæmmet grøfterne langs Klitvejen. Bag initiativet står Hvide Sande-parret Heidi Broe Vrist og Lars Anker Hansen. Det er dem, der har følt sig så flove over at se den smukke Margueritrute omdannet til en skamfuld skralderute, at de har valgt at tage affaldssækken i egen hånd og gøre noget ved sagen. I første hug blev 74 sække fyldt med øldåser, flasker, slikposer og meget andet skidt. 74 sække! Men der er såmænd tilstrækkeligt med skrald tilbage til, at man kan samle lige så meget op og mere til, når succesen gentages lørdag 29. februar - selvfølgelig forudsat, at der også denne gang dukker en pæn flok frivillige kræfter op, som vil bruge lidt af weekenden på en fælles forskønnelse af grøftekanten. De store mængder affald dukkede op til overfladen, da kommunens folk for nogle måneder siden rensede grøfterne op for at gøre dem i stand til bedre at kunne tage de store mængder af regnvand. Der var røster fremme om, at kommunen burde rydde op efter oprensningen, men afdelingsleder for Vej og Park Kristian Korsholm måtte med beklagelse afvise, at det kunne komme på tale. Det ville kræve mandetimer, der ikke er budget til, forklarede han. Det er sund fornuft, at kommunens ressourcer lige nu gør bedst fyldest ved at blive brugt på at skaffe afløb for de enorme vandmængder. Og det er udtryk for et beundringsværdigt borgersind, når private mennesker som Heidi Broe Vrist og Lars Anker Hansen ikke nøjes med at brokke sig over kommunen eller måske rense lidt på egen matrikel, men i stedet går forrest i en hel lille 'folkebevægelse'. Herfra letter vi på sydvesten og bukker i stor respekt for initiativet. Mennesker som jer er der god grund til at være stolt af! Der er mulighed for at blive en del af 'bevægelsen', hvis man møder op på parkeringspladsen ved genbrugsstationen i Hvide Sande lørdag 29. februar klokken 10. Det er ganske gratis at deltage. Og hvis andre byer skulle lade sig inspirere, fortæller vi gerne om det i Dagbladet.

Annonce