Annonce
Ringkøbing-Skjern

Det ryger ikke i samme hul: Kommunen starter kampagne for ny affaldsordning

Lige efter sommerferien får en stor del af os nye skraldespande. Hvordan de kommer til at se ud, er dog ikke helt fastslagt endnu, da de stadig er i udbud. Fotot: Kim Haugaard/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix
Kommunen har lagt en plan, der skal sikre, at første del af store ændringer på affaldsområdet kommer op at køre uden de store problemer; borgerne modtager nye affaldsbeholdere til efteråret.
Annonce

RINGKØBING-SKJERN: Først til efteråret modtager borgerne i Ringkøbing-Skjern Kommune de nye affaldsbeholdere, der skal gøre det muligt at sortere madaffaldet fra det øvrige husholdningsaffald.

Men allerede i februar begynder forberedelsen af den nye affaldsordning, den største satsnings på affaldsområdet nogensinde her i kommunen.

- Vi har lavet en plan, der skal sikre, at borgerne føler sig godt oplyst og rådgivet om hele processen, siger formanden for teknik- og miljøudvalget, John G. Christensen (S).

Allerede i starten af februar får borgere og virksomheder et brev om hvilke beholdere, de vil modtage med den nye ordning. Hvis de ønsker at ændre dette, får de mulighed for at gøre det gennem en digital platform.

- Jeg kan ikke sige endnu hvilken beholder, der er tale om. Sagen er i udbud lige nu, siger John G. Christensen.

Det står dog fast, at det bliver en beholder opdelt i to kamre, hvoraf det ene er til madaffald, og det andet er til det øvrige affald fra husholdningen.

I løbet af det næste par år skal vi til at vænne os til, at vi skal sortere vort affald op i adskillige fraktioner. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Annonce

En hjemmeside

For at holde borgerne bedst oplyst om, når der sker noget nyt på affaldsområdet, vil kommunen også oprette en hjemmeside, hvor nysgerrige borgere fra start vil kunne finde yderligere oplysninger om den nye ordning, mens de borgere, der kun vil vide, hvad de skal forholde sig til her og nu, kan holde sig til de breve, der udsendes på forskellige tidspunkter i processen.

På hjemmesiden skal brugen af videomateriale og grafik være med til at gøre folk bekendt med den nye affaldsordning og baggrunden for den.

- Det handler først og fremmest om, at Ringkøbing-Skjern Kommune ligger skidt, når det gælder genanvendelse af affald. Det vil vi lave om på, siger John G. Christensen.

Sidst i juni vil borgerne få at vide, hvad de kan forvente, når beholderne bringes ud. Kommunen vil forsøge at komme ud til de største byer i kommunen for at vise de nye skraldebiler og affaldsbeholdere - og især at vise, at affaldet ikke sammenblandes!

- Det er vigtigt for os at understrege, at det hele ikke bare ryger i det samme hul! Det er ødelæggende for folks motivation, hvis det sker; og jeg har fået mange tilbagemeldinger fra borgere, der viser, at de netop er motiverede for at gøre noget ved affaldssorteringen, fastslår John G. Christensen.

Annonce

Udbringning af beholdere

Udbringningen af de mange tusinde nye beholdere begynder i august efter sommerferien.

- Vi ville egentlig være startet udbringningen tidligere, men valgte at udskyde det, fordi vi ikke ville risikere, at mange mennesker var udrejst på grund af sommerferie, når vi kom med dem. Derfor venter vi til 1. november 2020, før vi udruller ordningen; det betyder, at alle beholdere vil være bragt ud, inden affaldsordningen skifter fra den gamle ordning til den nye, siger John G. Christensen.

Sidst i oktober får folk nye tømmedatoer på baggrund af nye ruter - og her slås det også fast, at nu må borgerne tage de nye beholdere i brug.

Det er dog ikke slut hermed, lover John G. Christensen.

Faktisk udrulles kommunens nye affaldsordning i to tempi, understreger han.

Den, der gennemføres i år, drejer sig om sortering af husholdningsaffald i madaffald og restaffald. Affaldet bliver kørt til AFLD's behandlingsanlæg i Tarm, hvor madaffaldet komposteres. I forbindelse med gennemførelsen af første etape af affaldsordningen fjernes fraktionen restaffald i øvrigt fra miljøstationerne ("molokkerne") rundt omkring i kommunen.

Anden etape af kommunens nye affaldsordning drejer sig om sortering af genanvendelige materialer, og den udrulles i 2023.

I øjeblikket skal borgerne selv sortere de forskellige fraktioner - glas, pap, papir, metal og plastik - og aflevere dem på miljøstationer eller genbrugspladser. I fremtiden skal disse fraktioner også kildesorteres i de enkelte husstande.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Ny ejer skulle bruge mindre end et år på at gøre konkursbo til en god forretning: IPL Group har udsigt til overskud

Annonce