Annonce
Debat

Det mørke halvår: De bedste samtaler foregår om natten

- Det er som om de bedste samtaler foregår om natten, når mørket sænker sig som en dyne, der faktisk også dæmper verdens larm og støj, skriver Ole Krebs Lange i dagens lørdagsklumme. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Oktober. Efterår. Den mørke del af året er vendt tilbage. Nu har natten overtaget. Natten, som for så mange er forbundet med uro og frygt for det ukendte, der kan gemme sig i natten, hvor vore øjne ikke kan se. I de ældste bøger i vores kulturkreds, f.eks. Bibelen, kan man læse om at sådan har det altid været.

Sognepræst Ole Lange fra Gammel Sogn og Ny Sogn ved Ringkøbing. Onsdag den 4 april. Foto: Mads Dalegaard

Der er der blandt andet historien om en mand, der hed Jakob, men som fik navneforandring til Israel. Det betyder: En mand, der kæmper med Gud. Den titel fik han efter en lang nat, hvor han kæmpede med et af natten væsner.

Jakobskampen er en symbolfortælling. Den handler om disse nætter, hvor man ikke kan sove for tankemylderet i hovedet. I historien skulle Jakob dagen efter møde sin ærkefjende: Storebroderen Esau, som stræbte ham efter livet. Hvad bliver morgendagens udfald? Krig eller fred. Liv eller død? Det bølger frem og tilbage i Jakobs sind. Tvivl og håb. Had og kærlighed. Modløshed og kampvilje.

Annonce

Endelig, da morgenen dæmrer, råber Jakob: ”Du skal velsigne mig!” Og så er det, at nattens gæst svarer: ”Nu skal du hedde Israel, for du én mand, der kæmper med Gud.”

I det gamle testamente bliver Israel navnet på en mand og hans land, men siden hen, i det ny testamente, bliver det til en beskrivelse af, hvad det vil sige at være menneske, uanset hvor man kommer fra: “Èn som kæmper med Gud”.

For: Selve disse nattens kampe med Gud hører til dét at være menneske. Det er kampen for at finde sin bestemmelse og mening. Inden i os er der både muligheder og begrænsninger, men hvad er hvad?

Det, der er inden i os, er også som en nat, med et mørke, der skjuler så meget, og for at finde det frem, skal der sjælekampe til, som man må kæmpe alene.

Eller måske sammen med en ven?

Ja, det er noget af det vigtigste for at sjælekampene skal gå godt: Lange samtaler og diskussioner, lavmælte eller højlydte, med humor eller alvor, hvor man bliver enige eller enige om at se forskelligt på tingene. Det er som om de bedste samtaler foregår om natten, når mørket sænker sig som en dyne, der faktisk også dæmper verdens larm og støj.

Jeg kommer i tanke om en af de historier, som Ny Testamente fortæller om natlige samtaler. En gang kom en af politikerne fra byrådet i Jerusalem til Jesus. Han hed Nikodemus og kom i ly af mørket. Han var kørt fast. Hvordan komme videre?

Samtalen er kun gengivet i hovedtræk, men spørgsmålet falder: Hvordan skal man kunne fødes på ny, når man er gammel? Hvor skal de ny og friske kræfter komme fra?

Store spørgsmål. Ikke underligt at politikeren lå vågen. Men denne nat havde han én at dele tankerne med, og sammen når de frem til, at det grundlæggende, som hele tilværelsen bygger på, og som siver gennem sprækkerne i hele universet som en vind: det kan sammenlignes med kærlighedens magt. Noget helt andet end dom og kontrol og fordømmelse.

Det lyder banalt, men nogle gange ser man først klart, når natten lægger sit mørke over jorden, og de velkendte ord bliver vendt igen og igen. For så må man se på en anden måde. Se med hjertet.

Måske er det sådan, fornyelse af vore kræfter kan finde sted? Gennem kærlighed og ved at lægge fordommene til side?

Det lyder banalt, men nogle gange ser man først klart, når natten lægger sit mørke over jorden, og de velkendte ord bliver vendt igen og igen. For så må man se på en anden måde. Se med hjertet.

Nu er det oktober. Efterår. Den mørke del af året er vendt tilbage, hvor natten får overtaget. Natten, som vi forbinder med uro og frygt for det, vores øjne ikke kan se, og forstanden ikke kan gennemskue.

Men så kan vi rykke sammen i mørket i stedet. Dele tanker med hinanden og komme hinanden ved. Som den udbrændte politiker og mesteren fra Nazareth.

Og når natten bliver allerlængst, kommer hjerternes fest, hvor vi i hvert fald i kirkerne samler tankerne om nogle ord fra denne natlige samtale: Ordene om at der bag ved det hele ligger en kærlighed så stor, at den måtte blive menneske på jord, for at enhver, som får tro, håb og kærlighed ved ham, ikke skal fortabe sig i dom og fordømmelse, men finde fred og forståelse og se i hver fald et lille lys i mørket. Også det mørke, der er her inden i, så han finder sig selv og sin bestemmelse.

Annonce
Tarm For abonnenter

En jul med stærke traditioner: 50 år i træk har Hardy hentet sit juletræ hos Inger

Danmark

Mandagens coronatal: 7146 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing-Skjern

Fra L.O.C. til Birthe Kjær: To festivaler klar med de første navne

Ringkøbing For abonnenter

Dansk er vejen til succes: Ngun har en dansk mand på arbejde og en burmesisk mand derhjemme

Debat

Corona: Fortsæt idrætsaktiviteterne ude i lokalsamfundene

Ringkøbing-Skjern

Coronasmitten sætter fortsat rekorder: 321 lokale er smittet de seneste syv dage

Ulrik Wilbek kritiserer smitteopsporing: Antallet af selvisolerede eksploderer og risikerer at lukke samfundet

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Ribo Vinduer opfører ny fabriksbygning på 9500 kvm., Bechs Hotels ordrebog med alle 250 julefrokost-bestillinger forsvandt og andre glimt fra Gamle Dage

Debat

2. søndag i advent giver stof til eftertanke angående Coronaen

Hvide Sande For abonnenter

Naboer er rasende over erhvervsmands byggeri af swimmingpool og anneks midt i Søndervig

Ekspert anbefaler nedlukning - lige nu: Omikron vil være dominerende inden nytår

Ringkøbing-Skjern

Gæt en træner: Vind billetter til Skjern Håndbolds kamp mod Mors Thy

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Ridder af Hvide Sande og meget mere: Tidligere borgmester fik helt særlig overraskelse til sin fødselsdag

Ringkøbing-Skjern

47-årig mand bortvist fra værtshus: - Han råbte og skreg, siger politiet

Annonce