Annonce
Ringkøbing

Det har sin pris at kritisere islam: Sikkerheden bliver skærpet under besøg af forfatter

- Min bog er inspireret af virkeligheden. Den virkelighed er ikke kun min, men tilhører mange andre skæbner. Jeg har skrevet en stor del af 'Dødevaskeren,' mens jeg selv var indlagt, har forfatter Sara Omar udtalt om sin debutroman i et interview på dr.dk. Foto: Les Kaner
Når den dansk-kurdiske forfatter Sara Omar mandag 5. oktober gæster biblioteket i Ringkøbing, bliver det under skærpede sikkerhedsforhold.

Ringkøbing: - Det er omkostningsfuldt at tage bladet fra munden.

Citat Sara Omar, november 2019 i en artikel på tv2.dk.

Den dansk-kurdiske kvinde debuterede i 2017 som forfatter med 'Dødevaskeren,' og to år senere fulgte hun sin succes op med 'Skyggedanseren.'

Annonce

I begge romaner fortæller Sara Omar om blandt andet tæsk, fornedrelse, voldtægt, tvangsægteskaber og risikoen for æresdrab i et muslimsk miljø.

Udgivelserne har skabt debat om kvindesynet i islam, og truslerne mod Sara Omar er så alvorlige, at hun i dag lever under politibeskyttelse.


Fysisk er hun en lille dame, men hun er en stor personlighed.

Per Høgh Sørensen


Af samme grund er der sikkerhedskontrol ved indgangen, når den 34-årige forfatter mandag 5. oktober gæster biblioteket i Ringkøbing.

Arrangementet er - efter hendes ønske - bygget op som en samtale mellem Sara Omar og lederen af afdelingen for kultur, natur og fritid ved Ringkøbing-Skjern Kommune, Per Høgh Sørensen.

Han ser frem til mødet med den prisvindende forfatter, der som 15-årig kom til Danmark:

- Jeg glæder mig vanvittigt meget. Fysisk er hun en lille dame, men hun er en stor personlighed. Vi har arbejdet på at få hende til Ringkøbing et stykke tid, så det er rigtig fedt, at det nu lykkes, siger Per Høgh Sørensen.

Ikke flere billetter

Søren Kassebeer, der er litteraturredaktør på Berlingske, har udtalt om Sara Omars romaner, at hun udpensler overgrebene til det nærmest ubærlige.

Det var da også en hård omgang, da Per Høgh Sørensen i foråret læste først 'Dødevaskeren' og siden 'Skyggedanseren,' der er inspireret af forfatterens egen livshistorie og de skæbner, Sara Omar har mødt i sit frivillige arbejde med udsatte kvinder og børn.

- Allerede i åbningsscenen tænkte jeg, at 'det her holder jeg ikke ud' - det er virkelig en barsk omgang, siger Per Høgh Sørensen.

Han tilføjer, at det er første gang, et arrangement på biblioteket involverer sikkerhedsvagter i skikkelse af et par bodyguards, der passer godt på Sara Omar:

- På den måde bliver det lidt specielt.

Der er udsolgt til arrangementet i rådhushallen, hvor der bliver plads til 105 tilhørere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing-Skjern

Torsdagens coronatal: Indleder Kristi himmelfartsferien med meget få nye smittede

Annonce