Annonce
Vestjylland

Det halve af gågaden er lukket: - I går var her én kunde

I den gamle Karoline-bygning på Store Torv fører indehaver af Storephone, Jawdat Nahlawe, en ensom tilværelse for tiden. Der er hverken kunder eller kolleger i de lukkede forretninger på hver side af hans butik. Foto: Palle Brændsgaard
Man får ondt i hovedet, hvis man tænker for meget på det, lyder det fra de handlende i Holstebro, Vinderup og Ulfborg. Kunderne er væk, og det samme er "vi har åbent"-skiltene i mange forretninger. 46 ud af 101 gågadeforretninger i Holstebro havde lukket torsdag.
Annonce

Holstebro: Jawdat Nahlawe tjekker computeren for det svar, han allerede udmærket kender.

Da han kigger op igen fra skærmen, signalerer ansigtet en blanding af målløshed og frustration.

- I går (onsdag, red.) var jeg her fra klokken 10 til 17.30. Jeg havde kun én kunde, siger han.

Han har i omkring et år haft Storephone, en mobiltelefonforretning på Store Torv i Holstebro, og selvom onsdagens ene kunde købte for et pænt beløb, så er det en niendedel af, hvad han normalt ville sælge for sådan en dag. Og det er lavt sat.

Det er ikke kun kunder, han må undvære. Det samme gælder kolleger. I nabobygningen holder Kaffeladen lukket som følge af corona-virussen og den anden nabo, kjolebutikken Lilly, er for nylig lukket permanent.

I en optælling, som avisen lavede torsdag, havde 46 ud af gågadens 101 forretninger, banker, frisørsaloner og andet lukket.

- Jeg har åbent, men der er ingen kunder. Det skete for tre dage siden. Jeg bor alene, og jeg gider ikke sidde hjemme. Så vil jeg hellere ud at have noget luft og stå her, siger Jawdat Nahlawe.

Vi havde kun to ekspeditioner inden middag torsdag, men de tre dage forinden manglede vi altså kun 2000 kroner i omsætning i forhold til de samme tre dage sidste år. Det skyldes - jeg vil ikke kalde det hamstring - men at folk ville sikre, at de havde træningstøj, vægte til at træne med, samt at de fik købt en gave, selvom de godt nok ikke så fødselaren.

Jens Tang, Sportigan & Tang Din Tøjmand Vinderup.

Annonce

I bagagerummet og farvel

I den anden ende af gågaden står Mynte Tarpgaard-Hancock bag disken hos Estate Wine paa Apotheket.

- Jeg oplever, at her er meget, meget stille. Heldigvis har jeg nogle opgaver, jeg kan lave, og derfor kan jeg også være her for kunderne, hvis der skulle komme nogen. Derfor har vi fortsat åbent, forklarer hun.

Estate Wine har forsøgt at tilpasse sig den pludselige forskrækkelse for at opholde sig for tæt på andre mennesker ved at lave en drive-in. Her ringer man sin bestilling ind, bakker bilen ind i baggården, hvorefter Mynte Tarpgaard-Hancock placerer ordren i bagagerummet. Handlen sker via mobilepay. Det påhit har givet ekstra handel - men intet er som før.

- Vi kommer ikke til at holde lukket, men vi har overvejet at reducere i åbningstiderne, siger hun.

Annonce

Var ikke langt fra omsætning

Mens der er de tvungne lukninger hos frisører og massører, så har gågadens sports- og telefonforhandlere åbent.

Med andre butikker er billedet knap så entydigt. Normal har eksempelvis åbent, men Søstrene Grene har ikke.

Af gågadens sko- og tøjbutikker havde 11 åbent, mens der hang "vi beklager at holde lukket på grund af covid-19"-skilte i 21 andre.

Og så er der byer som Ulfborg og Vinderup.

- Der er flere butikker, der er lukket helt ned, mens andre har skilte på døren om at holde afstand. På apoteket må der kun være fem inde ad gangen, forklarer John Sørensen, hvis egen forretning, Ulfborg Isenkram, også har taget alle forholdsregler.

Det, ingen dog har kunnet forberede sig på, var, at et fåtal af kunderne ville komme.

- Vi har nok en 60-70 procent nedgang i omsætning, siger John Sørensen.

I Vinderup, til gengæld, har alle butikker, med en enkelt undtagelse, åbent, fortæller Jens Tang, der er formand for Vinderup Handelsforening.

Han har desuden sports- og tøjforretningen Sportigan & Tang Din Tøjmand Vinderup, og her har man delt ugen op i toholdsskift, så de ansatte ser så lidt som muligt til hinanden indbyrdes.

- Vi havde kun to ekspeditioner inden middag torsdag, erkender han med et stort "men":

- Men de tre dage forinden manglede vi altså kun 2000 kroner i omsætning i forhold til de samme tre dage sidste år. Det skyldes - jeg vil ikke kalde det hamstring - men at folk ville sikre, at de havde træningstøj, vægte til at træne med, samt at de fik købt en gave, selvom de godt nok ikke så fødselaren, siger Jens Tang.

Generelt, hvad enten man har åbent eller lukket, klynger alle forretningsdrivende sig for tiden til håbet om, at der kommer en økonomisk håndsrækning fra staten.

- Men ingen ved, hvad der sker, og mit syn på det er, at hvis man tænker for langt, så får man ondt i hovedet, siger Jens Tang.

Tilbage i Holstebro tænker Jawdat Nahlawe også på, om han mon kan få hjælp med sin husleje eller andet.

- Men én ting er pengene, siger han.

- Noget andet er, at jeg savner at mødes med mennesker. Her er så kedeligt.

46 ud af 101 gågadeforretninger i Holstebro havde lukket torsdag. Foto: Palle Brændsgaard
Helle Lund - Hair coiffure. Foto: Palle Brændsgaard
Jack & Jones. Foto: Palle Brændsgaard
Søstrene Grene. Foto: Palle Brændsgaard
Kaffeladen. Foto: Palle Brændsgaard
Towa Sushi. Foto: Palle Brændsgaard
Deichmann. Foto: Palle Brændsgaard
Havanna Shoes. Foto: Palle Brændsgaard
Nielsens. Foto: Palle Brændsgaard
Triumph. Foto: Palle Brændsgaard
Company. Foto: Palle Brændsgaard
Luxkids. Foto: Palle Brændsgaard
Tøjeksperten. Foto: Palle Brændsgaard
Vaffelhuset. Foto: Palle Brændsgaard
Annonce
Annonce
Ringkøbing-Skjern

Corona-mistanke: Faster/Hanning har fået en spiller testet for corona, og da svaret ikke var kommet, blev deres kamp i serie 3 udsat

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Ny aftale om genåbningen på plads: Forsamlingsforbud opretholdes, og baråbningstider udvides i fase 4  

Annonce