Annonce
Erhverv

'Det Grønne Øje' åbner sig snart: Kabelpark gør klar til at åbne i ny udgave

Sådan kommer Kabelpark til at se ud i løbet af et par uger. Visualisering.
Det store projekt "Det Grønne Øje" vil skabe en af de mest moderne kabelbaner i Europa; Lykke og Thorkild Høj regner med at kunne åbne midt i juni.
Annonce

HVIDE SANDE: Lige nu ligger Kabelpark i Hvide Sande hen som et tørlagt "bassin" omgivet af en dæmning i rå sten. Men ikke ret længe. Så fyldes "bassinet" atter med vand.

- Vi satser på at åbne midt i juni, siger Lykke Høj, der ejer Kabelpark sammen med sin mand, Thorkild Høj.

Lykke og Thorkild Høj overtog Kabelpark i starten af marts i år, og samtidig overtog de også fornyelsesprojektet "Det Grønne Øje", som blev udarbejdet af den tidligere ejer, Christian Estrup, for at få bragt Kabelpark op til nyeste standard.

Sidst i marts gav Kystdirektoratet dem lov til at gå videre med planerne, og de gik straks i gang, så de kunne nå at få mest mulig glæde af den kommende højsæson.

"Det Grønne Øje" sigter mod at gøre Kabelpark mere attraktiv for brugerne. Først og fremmest skal den eksisterende kabelbane omgives af en dæmning. Formålet med den er at regulere vandspejlet, så banen i højere grad kan benyttes, uafhængigt af vejrforholdene. Desuden skal det være mere interessant at iagttage aktiviteterne på vandet.

Øverst oppe ses en visualisering af, hvordan anlægget kommer til at se ud; nederst hvordan det så ud, inden arbejdet gik i gang. Illustration fra bilag til teknik- og miljøudvalgets dagsorden.
Annonce

Heftig bølgegang

Da Kabelpark åbnede i 2006 var den det første anlæg i fuld størrelse af sin art i Danmark - og i øvrigt et af de første i Europa. Siden har den udviklet sig til et stort trækplaster, både for turister og for lokale dyrkere af wakeboarding.

I projektbeskrivelsen som Kabelpark har sendt til kommunen hedder det, at den dog står over for nogle udfordringer. Den er anlagt på et sted, hvor anlægget er voldsomt udsat for vind og bølger. I østs- og sydøstlige vindretninger er det på grund af heftig bølgegang ofte nødvendigt at lukke anlægget ned.

De hårde søer og forholds store langsgående dønninger slider samtidig på Kabelparks fysiske anlæg. I 2018 knækkede pontonen således over, og den del af pontonen, hvor cafeen er placeret, måtte opgives og skrottes. Cafeen er midlertidigt indrettet i en container.

Christian Estrup udviklede derfor, inden han solgte Kabelpark et projekt, der består af fire "ben": Anlæg af en dæmning langs kabelbanens øst- og sydside; anlæg af en ny bygning; anlæg af et nyt kabelsystem; uddybning under kablet og oppumpning af en sandbanke i midten af banen.

Annonce

En travl tid

- Vi havde egentlig overvejet at tage det i et par etaper, men så kom coronakrisen i vejen, og det er blevet lidt held i uheld, for så får vi lavet det hele på én gang, når det alligevel ikke har været muligt at benytte anlægget, siger Lykke Høj.

At det har været en travl tid, lægger hun dog ikke skjul på.

- Min mand har nærmest boet dernede, siden vi gik i gang, siger hun.

Hun forventer, at når Kabelpark åbner, vil der også være lempet så meget på forsamlingsbegrænsningerne, at den vil kunne drives mere eller mindre som hidtil.

- Cafeen har vi dog valgt ikke at gøre noget ved i denne omgang. Vi skal jo lige se, om det hele kan bære, siger Lykke Høj, der understreger, at det vigtigste har været at få dæmningen og det nye kabelanlæg på plads.

- Lige nu ligner det stadig en byggeplads, men når det hele står færdigt, vil det være et af de mest avancerede anlæg af sin art i Europa, så vi glæder os til at kunne åbne det, siger hun.

Kabelpark har været en kæmpe succes; og nu gennemgør anlægget en fornyelse, der gør det til et af de mest moderne anlæg af sin art i Europa. Jørgen Kirk/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce