Annonce
Debat

Det grå guld går til makronerne med mottoet: Ikke nødvendigvis dårlige før - men virkelig gode efter

Vandhaverne i Skjern er et af de fantastiske projekter, som ikke var muligt uden en indsats fra "de gråhårede ildsjæle", som Per Høgh hylder i denne lørdagsklumme. Foto: Christian Baadsgaard
Annonce

Bedst før - men ikke nødvendigvist dårlig efter… Sådan står der i toppen af den mælk, som jeg hver morgen hælder på ungernes havrefras.

Banalt, men sandt - både for mælk, men helt klart også for os mennesker.

Per Høgh Sørensen er ny klummeskribent på Dagbladet. Et par fotos, der er egnet til klummen. + et par genrefotos til arkivet. Foto: Jørgen Kirk

Jeg tænker, at det er sådan noget, man kommer til at reflektere over, når fødselsattesten siger årgang ’57. Det er dog også noget, man i det hele taget opdager, hvis man scanner det år, som vi har fem dage tilbage af, - og som vi måske i øvrigt allerhelst vil lade gå i glemmebogen. Men hvis man har de rigtige briller på, er det tydeligt, at alder kender ingen grænser.

OK - der er måske også et enkelt eksempel på det modsatte: at der faktisk burde ha’ været en tydelig sidste anvendelsesdato. Men her i juletiden gider vi ikke at snakke om amerikansk politik. Kun glæde os over, at der nu igen kun er den ægte Donald tilbage - Donald Duck.

Jeg vil hive et par eksempler frem fra kulturens verden, hvor det i det hele taget bobler og syder af energi og kreativitet med coronaen som baggrundstapet. Masser af nye stjerner inden for musik, litteratur og film. Men jeg vil alligevel hente et par ronkedorer frem.


Gode gamle Macca er fyldt 78. Det kan mærkes på stemmen, som er lidt sprød - men på ingen måde savner intensitet.


Ligesom for mange andre kunstnere, så har coronaen paradoksalt nok været en ny kickstarter for Paul McCartneys musik. Masser af indestængte følelser om livet, døden, kærligheden og poesien har trængt sig på, og givet sig udslag i en musikalsk genopståen. Ikke mindre end! Gode gamle Macca er fyldt 78. Det kan mærkes på stemmen, som er lidt sprød - men på ingen måde savner intensitet. Det har ikke været muligt for ham, at have legekammerater med i studiet. Hvad gør man så? Jo, klarer alle instrumenter selv. Og han har haft det sjovt. Han er stadig frisk på at eksperimentere og være legesyg. Og det smitter. Man kan ikke andet end at blive imponeret. Alder kender ingen grænser.

Men lyt også til Bob Dylan, som efterhånden har fået sin femte ungdom med et i alle henseender forfriskende dobbeltalbum. Han har turneret uafbrudt i 50 år. Hundredvis af koncerter hvert år. Manden er 80 år. Alder kender ingen grænser.

Læs også John le Carré, som blev ved med at skrive med kraft og vilje og bogstaveligt talt døde med fyldepennen i hånden som 89-årig. Grænsen er desværre nået.

Men lad mig også zoome ind på vores egen dagligdag og hive nogle fantastisk rollemodeller frem, for alle os der nærmer os den alder, hvor man overvejer om lønnet arbejde skal erstattes med noget andet.

Ildsjæle der mere eller mindre har trukket sig tilbage fra arbejdsmarkedet, men heldigvis ikke for at henslæbe tilværelsen i otiumstolen, med kameluldstøflerne på skamlen foran TV2 Charlie eller grifle mugne og sure læserbreve i lokumsavisen om tidernes forfald.

Det er altid farligt at fremhæve nogen med navns nævnelse. Der er selvfølgelig nogle der bliver glemt. Der er faktisk mange der bliver glemt. Men nu gør jeg det så alligevel.

Lars Foged og holdet bag Skjern Udviklingsforum. Sikke et drive. Først hele det imponerende arbejde med den grønne korridor. Så det lige så imponerende kunstværk Vandhaverne. Og der er mere i vente – tag bare et kig på udviklingsplanen for Skjern by. Der er højt til overliggeren.

Steen Rosby og holdet bag Tarm Udviklingsforum, som virkelig har sat skub i masser af projekter syd for åen. Stationsbygning, rekreative anlæg og nye byporte for bare at nævne et par stykker.

Hans Chr. Vestergaard og holdet bag Ringkøbing Udviklingsforum, som står bag et væld af initiativer. Det store blå stisystem med både cykelveje og vandveje, og som kronen på værket et blue trail center, som det kommende samlingssted for vand-entusiaster. Og det solide og rutinerede fundament i omdannelsen af Stationen til et ungdomshus.

Erling Damgaard og holdet bag Kunstpavillonen i Videbæk. En arkitektonisk perle med et højt kunstnerisk ambitionsniveau, som gerne vil råbe resten af kunst-Danmark op.

Og jeg kunne blive ved. Det grå guld går til makronerne med mottoet: Ikke nødvendigvis dårlig før - men virkelig gode efter.

Og en kæmpe inspiration til alle os, der ikke er helt der endnu. Det er aldrig for sent at lege med. Udfordre sig selv - finde det indre legebarn og nysgerrigheden frem og få prøvet det af. Gøre en forskel for fællesskabet skyld.

Godt nytår.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
USA

Indsættelsesceremonien er slut: Joe Biden tweeter for første gang som præsident

Ringkøbing-Skjern

Onsdagens coronatal: Kun én smittet for anden dag i træk

Annonce