Ringkøbing

Det gamle fyrlys efterlyses

Mange lokale er kede af, at Lyngvig Fyr i stedet for den tidligere fejende lyskegle nu har fået et moderne blink. Arkivfoto:

Lokalbefolkningen er i oprør over Lyngvig Fyrs nye blink.

Folk i Nr. Lyngvig og andre, der elsker Lyngvig Fyr er i oprør.

Fornylig blev Lyngvig Fyrs næsten 100 år gamle fyrlys, der kørte i kviksølv, udskiftet med ny teknik efter påbud fra Arbejdstilsynet.

Nu har fyret ikke mere en roterende lyskegle, men blink.

Ingrid Fjord, der bor lige nedenfor fyret og som er én af »fyrmostrene«, der holder fyret åbent for publikum, siger på vegne af lokalbefolkningen:

»Vi vil gerne have den fejende lyskegle tilbage«.

Skrevet til ministeren

Tidligere folketingsmedlem Jens Chr. Lund, der har sommerhus i Nr. Lyngvig er også utilfreds med det nye lys.

»Det nye lys er ikke fyrlys. Et rigtigt fyrtårn har et fejende lys,« siger han.

Jens Chr. Lund har hørt, at det vil være muligt at etablere et fejende fyrlys for 150.000 kroner.

Det har han nu skrevet til sin den nye forsvarsminister, partifællen Nick Hækkerup om, da den del af Farvandsvæsenet sorterer under ham.

Teknikken findes ikke

Problemet er bare, at sådan en teknik ikke findes.

Fyrkontrollør Helge Larsen, Farvandsvæsenet har stået for installeringen af det nye lys i Lyngvig Fyr.

Han siger til ønsket om at genetablere den fejende lyskegle.

»Teknikken findes ikke i den målestok. Den skal i givet fald først udvikles.«

Museumsdirektør Kim Clausen, der nu har driftsansvaret for Lyngvig Fyr siger:

»Vi er kede af, at den gamle lyskegle er væk ligesom alle andre er det. Lyskeglen hører jo sammen med fyret. Men det er en del af driftsaftalen, at Farvandsvæsnet har ansvaret for fyrets funktion, så det kan vi ikke blande os i.«

Læs mere i Dagbladet.

0/0
Annonce
Tarm For abonnenter

Fra Holland til Tarm: Fiskesø var Willem og Jannies store drøm

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tarm

Kæmpe fremgang i Brugsen i Hemmet: Der er ansat mere personale for at følge med

Hvide Sande

Blandt legeland, bowling og spillemaskiner: - Fantastisk med sådan et sted til dårligt vejr

Erhverv

21-årige Benjamin har åbnet sin egen webshop: Det kunne jeg gøre bedre

Vestjylland For abonnenter

Turister holder købmænd i live

Leder For abonnenter

Det mener Dagbladet: Lyt til 'praksis-partisanens' gode råd

Praksis-partisan. Sådan kalder Peder Sørensen sig selv. Han har gennem 11 år været leder af Produktionsskolen i Skjern og ved derfor af erfaring, at en praktisk tilgang til liv og læring virker bedre end alverdens bøger. I hvert fald for de elever, som er kommet på netop den skole, fordi de af den ene eller den anden grund er løbet sur i det almindelige skolesystem. Mange af dem har ikke verdens bedste oplevelser med sig i skoletasken, og før de kan blive klar til igen at binde an med bøger og teori, skal de lære at tro på sig selv. Det sker ifølge Peder Sørensen bedst gennem netop praktisk arbejde. Det er i der, langt hovedparten af eleverne har deres styrke, og det er derfor her, der er en basis, man kan bygge en selvtillid op på. At det virker, viser de tørre tal fra skolen i Skjern: 70 procent af eleverne er kommet videre i uddannelse eller arbejde. Med andre ord masser af solstrålehistorier om mennesker, der blev grebet, efter at de var snublet i starten, og som lærte at stå på egne ben. Men nu er det slut: Skolens seneste afgangshold blev også det sidste. Landets produktionsskoler lukker nemlig med udgangen af juli og bliver i stedet til FGU'er - Forberedende Grunduddannelse, der også skal hjælpe eleverne videre til uddannelse eller arbejde. På FGU kommer eleverne ind på ét af tre spor: Et, hvor de kan forbedre sig i boglige fag, et andet til de unge, der kan lide praktisk arbejde, men som også gerne vil forbedre sig i dansk og matematik, og endelig et tredje spor, hvor de unge er i virksomhedspraktik det meste af tiden og resten af tiden i skolepraktik med undervisning i fag, der er relevante for praktikken. Forhåbentlig vil den nye uddannelse vise sig lige så effektiv til at hjælpe ikke mindst de skrøbelige blandt eleverne videre, som Produktionsskolen var. Det er som bekendt ligegyldigt, hvilken farve katten har og hvad den hedder - bare den kan fange mus. Men det vil være klogt at lytte til erfaringerne fra 'praksis-partisaner' som Peder Sørensen. For hvis man vil skabe nye solstrålehistorier, er det afgørende at have fokus på hver enkelt elevs muligheder. Først når de tror på sig selv, kan de være de klar til de boglige fag. Det lyder både enkelt og indlysende.

Mindeord

Mindeord: Michael bevarede humøret og det positive syn på livet

Vestjylland For abonnenter

Ormefiskeriet i Varde Å vil formentlig blive begrænset

112

Badegæst i nød reddet op af havet

Hvide Sande

Fanø har taget principiel kamp: Nu fjernes forlist Hvide Sande-kutter i 11. time

Annonce