Annonce
Læserbrev

Det er omvendt, Peter Orry: Greta Thunberg er pigen, som ingen giver svar

De argumenter og problemer, Greta Thunberg fremfører, er præcis de samme, som jeg fandt i mit arbejde for 25 år siden. Jeg har løbende fulgt både udvikling, dokumentation og debatten indenfor den menneskeskabte klimaændring. Jeg kan forsikre Peter Orry og andre om, at Gretas argumentation passer.

Læserbrev: I Dagbladet Ringkøbing-Skjern d. 16 maj, havde den ansvarshavende redaktør Peter Orry en leder, hvor avisen Politiken og ikke mindst deres gæstetaler d. 25 maj, den svenske pige Greta Thunberg, bliver skoset. Greta Thunberg er en 16-årig svensk skolepige, der konsekvent er udeblevet fra hendes skole hver fredag, for i stedet at demonstrere mod den ligegyldighed og handlingslammelse, politikere viser overfor klimaforandringerne.

Peter Orry refererer korrekt, at Greta Thunberg har talt for og mødt forståelse fra så prominente personer som Paven, EU-kommisionen, og en række parlamenter, omend han undrer sig over den taletid og spalteplads, der tildeles Greta Thunberg. Som han på traditionel bondevis spørger: Hvordan kan sådan en 16-årig tøs vide noget som helst, hvilke beviser har hun, hvor er de videnskabelige fakta?

Jeg skal ile og komme Greta Thunberg (og Peter Orry) til hjælp. Jeg er desværre blevet for gammel til at være ungdomsoprører sammen med Greta. Jeg har dog tidligere forsøgt mig i genren. Det var for 25 år tilbage, hvor jeg havde en stilling ved Dansk Teknologisk Institut. Jeg var da midt i 30'erne og havde en solid universitetsgrad indenfor biologi og teknik, som basis for mit arbejde ved DTI.

De argumenter og problemer, Greta Thunberg fremfører, er præcis de samme, som jeg fandt i mit arbejde for 25 år siden. Jeg har løbende fulgt både udvikling, dokumentation og debatten indenfor den menneskeskabte klimaændring. Jeg kan forsikre Peter Orry og andre om, at Gretas argumentation passer.

Vi er nu derhenne hvor vores påvirkning af klimaet er blevet selvforstærkende. Den opvarmning, der allerede er sket via CO2, giver nu en optøning af de enorme arealer, der hidtil har været bundet af permafrost. Som resultat af denne optøning frigives der store (Store i betydningen enorme) mængder methan, (en gas som ved forbrændig ville blive til CO2 og vand). Methan er også en drivhusgas, men er 21 gange mere potent (læs skadelig) klimagas end CO2. Det der er virkeligt skræmmende er, at vi nu, qua et overforbrug af fossile brændsler, har startet en ukontrollabel afgivelse af methan til atmosfæren.

Jeg kan også forsikre Peter Orry, at på trods af alle verdens vindmøller, vandkraftværker, A-kraft værker, så stiger verdens forbrug af fossile brændsler – og dermed stiger også atmosfærens indhold af CO2, - en stigning, der er direkte forbundet med en stigende temperatur på kloden. (Da Peter Orry gerne vil have en kilde, skal jeg anføre BP´s Statistical rewiev of world energy).

Det kan godt være, at lille Danmark kan spille duks i klassen, med alle vore vindmøller. Men vi både producerer og forbruger stadig olie og gas. Det kan godt være, at vores vindmøller kan hjælpe os med at nå det, vi har lovet i Parisaftalen. - Men vi – Danmark - udleder altså stadig væsentlig mere CO2, end vi binder i vore træer, planter, hav og jord.

Globalt pumper vi mere CO2 ud i atmosfæren, end nogen sinde før.

Jeg synes, det er direkte arrogant, at vi – det lille rige og veludviklede Danmark – ikke leverer bedre resultater. Mange af dem vil være nemme. Vi ved alle, at vi kan lave CO2 neutral varme, når vi brænder (importerede) træpiller / -flis og halm i vore fjernvarmeværker. Mindre kendt er det, at godt 1/3 af den varmeenergi, relativt nemt kunne have været el.

Jeg synes, det er direkte arrogant, at vi under en klimaforandring, der skyldes brug af fossile brændstoffer, kan diskutere og overbyde hinanden med, hvor mange km nye motorvej vi skal have. Det er kun folk, der er absolut vidensresistente, der kan planlægge veje, uden der er noget bud på, hvilken trafik, der skal køre der.

Det kan ikke passe, at folk skal slæbe 1,5 ton jern (bilen) med ned til Bageren, blot for at hente morgenbrød. Det kan ikke passe, at folk skal slæbe 1,5 ton jern med sig, så de kan sidde i kø på vej til arbejde.

Det er på rigtig høje tid, at vi begynder at tage klimaudfordringen alvorligt. Dybest set handler det om, at vi tager os selv alvorligt.

Der er mindst 1000 ting vi umiddelbart kan gøre anderledes, så vi forurener mindre.

Der er mindst 1000 forbedringer af vores forvaltning af energi, der venter på at blive gjort.

Der er mindst 1000 ting, til god energiforvaltning, der venter på at blive opfundet.

Greta Thunberg er ikke pigen, som ingen stiller spørgsmål til - hun er pigen, som ingen giver svar.

Greta Thunberg Foto: Axel Heimken / AFP
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tarm

Vognmand venter på retningslinjer: Hvis studenterne skal holde en meters afstand kan det ikke lade sig gøre

Annonce