Læserbrev

Det er omvendt, Peter Orry: Greta Thunberg er pigen, som ingen giver svar

De argumenter og problemer, Greta Thunberg fremfører, er præcis de samme, som jeg fandt i mit arbejde for 25 år siden. Jeg har løbende fulgt både udvikling, dokumentation og debatten indenfor den menneskeskabte klimaændring. Jeg kan forsikre Peter Orry og andre om, at Gretas argumentation passer.

Læserbrev: I Dagbladet Ringkøbing-Skjern d. 16 maj, havde den ansvarshavende redaktør Peter Orry en leder, hvor avisen Politiken og ikke mindst deres gæstetaler d. 25 maj, den svenske pige Greta Thunberg, bliver skoset. Greta Thunberg er en 16-årig svensk skolepige, der konsekvent er udeblevet fra hendes skole hver fredag, for i stedet at demonstrere mod den ligegyldighed og handlingslammelse, politikere viser overfor klimaforandringerne.

Peter Orry refererer korrekt, at Greta Thunberg har talt for og mødt forståelse fra så prominente personer som Paven, EU-kommisionen, og en række parlamenter, omend han undrer sig over den taletid og spalteplads, der tildeles Greta Thunberg. Som han på traditionel bondevis spørger: Hvordan kan sådan en 16-årig tøs vide noget som helst, hvilke beviser har hun, hvor er de videnskabelige fakta?

Jeg skal ile og komme Greta Thunberg (og Peter Orry) til hjælp. Jeg er desværre blevet for gammel til at være ungdomsoprører sammen med Greta. Jeg har dog tidligere forsøgt mig i genren. Det var for 25 år tilbage, hvor jeg havde en stilling ved Dansk Teknologisk Institut. Jeg var da midt i 30'erne og havde en solid universitetsgrad indenfor biologi og teknik, som basis for mit arbejde ved DTI.

De argumenter og problemer, Greta Thunberg fremfører, er præcis de samme, som jeg fandt i mit arbejde for 25 år siden. Jeg har løbende fulgt både udvikling, dokumentation og debatten indenfor den menneskeskabte klimaændring. Jeg kan forsikre Peter Orry og andre om, at Gretas argumentation passer.

Vi er nu derhenne hvor vores påvirkning af klimaet er blevet selvforstærkende. Den opvarmning, der allerede er sket via CO2, giver nu en optøning af de enorme arealer, der hidtil har været bundet af permafrost. Som resultat af denne optøning frigives der store (Store i betydningen enorme) mængder methan, (en gas som ved forbrændig ville blive til CO2 og vand). Methan er også en drivhusgas, men er 21 gange mere potent (læs skadelig) klimagas end CO2. Det der er virkeligt skræmmende er, at vi nu, qua et overforbrug af fossile brændsler, har startet en ukontrollabel afgivelse af methan til atmosfæren.

Jeg kan også forsikre Peter Orry, at på trods af alle verdens vindmøller, vandkraftværker, A-kraft værker, så stiger verdens forbrug af fossile brændsler – og dermed stiger også atmosfærens indhold af CO2, - en stigning, der er direkte forbundet med en stigende temperatur på kloden. (Da Peter Orry gerne vil have en kilde, skal jeg anføre BP´s Statistical rewiev of world energy).

Det kan godt være, at lille Danmark kan spille duks i klassen, med alle vore vindmøller. Men vi både producerer og forbruger stadig olie og gas. Det kan godt være, at vores vindmøller kan hjælpe os med at nå det, vi har lovet i Parisaftalen. - Men vi – Danmark - udleder altså stadig væsentlig mere CO2, end vi binder i vore træer, planter, hav og jord.

Globalt pumper vi mere CO2 ud i atmosfæren, end nogen sinde før.

Jeg synes, det er direkte arrogant, at vi – det lille rige og veludviklede Danmark – ikke leverer bedre resultater. Mange af dem vil være nemme. Vi ved alle, at vi kan lave CO2 neutral varme, når vi brænder (importerede) træpiller / -flis og halm i vore fjernvarmeværker. Mindre kendt er det, at godt 1/3 af den varmeenergi, relativt nemt kunne have været el.

Jeg synes, det er direkte arrogant, at vi under en klimaforandring, der skyldes brug af fossile brændstoffer, kan diskutere og overbyde hinanden med, hvor mange km nye motorvej vi skal have. Det er kun folk, der er absolut vidensresistente, der kan planlægge veje, uden der er noget bud på, hvilken trafik, der skal køre der.

Det kan ikke passe, at folk skal slæbe 1,5 ton jern (bilen) med ned til Bageren, blot for at hente morgenbrød. Det kan ikke passe, at folk skal slæbe 1,5 ton jern med sig, så de kan sidde i kø på vej til arbejde.

Det er på rigtig høje tid, at vi begynder at tage klimaudfordringen alvorligt. Dybest set handler det om, at vi tager os selv alvorligt.

Der er mindst 1000 ting vi umiddelbart kan gøre anderledes, så vi forurener mindre.

Der er mindst 1000 forbedringer af vores forvaltning af energi, der venter på at blive gjort.

Der er mindst 1000 ting, til god energiforvaltning, der venter på at blive opfundet.

Greta Thunberg er ikke pigen, som ingen stiller spørgsmål til - hun er pigen, som ingen giver svar.

Greta Thunberg Foto: Axel Heimken / AFP
0/0
Annonce
Leder For abonnenter

Begyndelsen på et smukt venskab

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

Hilde-sagen diskuteret i udvalg: Loven er overholdt siger udvalgsformand

Ringkøbing-Skjern

Nu kommer der flere byggegrunde i Ringkøbing-Skjern Kommune

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Det er ganske gratis at sige ja til at gøre en forskel

Erhverv

DN-formand og landbrugsformand drøftede klimaforandringer

Tarm For abonnenter

Sebastian har fået bevis på, at han kender de uskrevne regler på en arbejdsplads

Læserbrev

Tre gode råd: Hold ferie når du har ferie

Læserbrev: Sommerferien nærmer sig. Uanset om du foretrækker aktiv ferie eller afslapning, uanset om du foretrækker Søborg eller Sardinien, så er det tid til at holde fri fra dit arbejde. Der er stadig opgaver, du skal have færdiggjort, den sidste ferieplanlægning skal på plads, og måske er tiden efter din ferie allerede godt belagt med møder og opgaver. Her får du 3 råd, der kan hjælpe dig til at holde ferie, når du har ferie: Forbered dit fravær - At gå på ferie med løse ender, ubesvarede mails eller opgaver, der måske ikke kan lande nogle steder, er ikke et godt udgangspunkt for en afslappende ferie. Sørg for at planlægge løsningen af opgaver, der skal afsluttes inden ferien, og få overdraget opgaver til kollegaer, der skal overtage ansvaret i din fravær. Lav gerne en liste over opgaver, du skal prioritere, når du vender tilbage, så de ikke rumsterer unødigt i din ferie. Begræns din tilgængelighed i ferien - Du er vant til at holde dig ajour med de arbejdsmæssige opgaver via email. Du er på sms og på de sociale medier, og hverdagen er præget af høj tilgængelighed og et stort informationsflow. Beslut, hvad der er væsentligt for dig i din ferie. Hold dig fra arbejdsmailen og tænk over, i hvor høj grad du egentlig har brug for det sædvanlige informationsflow din ferie. Vi mennesker er forskellige, og du skal finde ud af, hvad der virker for dig. For nogle fungerer det at tjekke arbejdsmailen i ferien, men vær opmærksom på, at du nemt vender tilbage i arbejdstænkning. Kom godt tilbage - Hvis det overhovedet er muligt, så sørg for at afsætte tid til at følge op, når du kommer tilbage. Det er forskelligt for os hver især, hvor store bunkerne er, når vi vender tilbage, men du kender sikkert fornemmelsen af at skulle i gear igen. Men ved du, at du har tid til lige at lande i jobbet og opgaverne på en god måde efter ferien, så giver det dig en bedre ferie og en bedre opstart. Hold helt ferie fra dit job, når du har ferie. ...Og ha’ så en rigtig god ferie

Hvide Sande

Vært på nyt boligprogram på TV 2: Jeg er tosset med Hvide Sande

Hvide Sande

Nu skal Hvide Sande-vraget på Fanø fjernes - ellers koster det

Hvide Sande

Strid om fødevarefestival i Hvide Sande: Arrangør sætter advokat på sagen