Bileftersyn: Hos Bilsyneksperten på Odensevej i det sydlige Odense syner de alle biltyper dagligt. Det bør dog være væsentlige sjældnere, hvis man spørger tænketanken Cepos, der i en analyse kommer frem til, at en stor del af bilsynene først og fremmest har den effekt at de skæpper i synshallens kasse, men til gengæld ingen effekt har på trafiksikkerheden. Blandt andet bør nye biler synes langt mindre, står det til Cepos
Ehsan Ahmadian fra Bilsynseksperten mener dog, at sagen er noget mere kompliceret:
- Der er meget forskel på de biler, vi får ind. Det er oftest de mindre biler med sparsomt udstyr, der har mest brug for et eftersyn, men jeg har også oplevet, at biler fra de dyre prisklasser har haft problemer, siger han og fortsætter:
- I sidste ende handler det om, hvor langt bilen har kørt, og hvem der har kørt i den. Derfor er det svært at ændre reglerne for bileftersynene. Af denne grund tror jeg ikke på, at lempeligere regler er vejen frem, da der simpelthen er for mange tilfælde, hvor der er problemer med bilerne, siger han.
Blødere lovgivning er kærkommen
Den holdning møder modstand hos den 77-årige folkepensionist Per Larsen, der netop har lagt vejen forbi synshallen i Odense med sin fire år gamle Ford Fiesta:
- Det er ikke fair, at min nye bil skal tjekkes efter blot fire år. Den har næsten lige været til et andet eftersyn uden én eneste anmærkning. Derfor føler jeg lidt, at bileftersynet er som en ekstra skat, siger han.
Per Larsen køber ikke helt præmissen om, at nye biler skal gennemgå eftersyn efter fire år, når han ikke kører mere bil, end han gør:
- Jeg kører kun 10.000 kilometer om året, så det virker helt vanvittigt, at den skal tjekkes. Hvis man skulle vente seks år med at få sin nye bil til eftersyn, ville det give meget mere mening, siger han.