Annonce
Læserbrev

Det ellevte bud til de kristelige: Hold jer til sandheden

Når Karsten Høgild under dække af ”ordentlighed” er enig med os i, at vi skal passe på den danske model, så er det i virkeligheden som rebet, der støtter den hængte.

Læserbrev: Kristelig Arbejdsgiverforening, KA, bruger i øjeblikket store ressourcer på at svine 3F til i pressen i forbindelse med Lauge Bonde-sagen, som er afsluttet for længst. KA-direktør Karsten Høgild forsøger i læserbrev efter læserbrev at bilde de sagesløse læsere ind, at KA’s overenskomst er bedre end 3F’s overenskomst. Det er naturligvis ikke rigtigt, hvilket jeg skal vende tilbage til.

Bagtanken med Høgilds bombastiske tordenskrald mod 3F er da heller ikke en diskussion om de konkrete overenskomster. Direktørens udfald handler om et klokkeklart angreb på den danske model. Høgild vil nemlig ikke have, at andre og bedre overenskomster udkonkurrerer hans egen, selv om det er til gavn for medarbejderne. Høgild vil have omsætning i sin egen fag-forretning, og så går han på barrikaderne med usande påstande om konkurrenterne, som jo er os i 3F.

Lad os alligevel starte med nogle af de urigtige påstande om overenskomsterne i det seneste indlæg her i avisen.

Pensionsbidraget er mindre i 3F’s overenskomst end i KA’s, skriver Høgild. Men sandheden er, at man som lønmodtager får flere kroner på sin pensionsopsparing ved at være på 3F-overenskomst end ved en KA-overenskomst. Det procentvise pensionsbidrag er ganske vist højere hos KA end hos 3F, men pensionsgrundlaget er væsentligt højere hos 3F end hos KA, fordi man blandt andet ikke får pension af feriepengene hos KA. Det gør man hos 3F.

Så skriver Karsten Høgild, at man ikke får del i KA’s seniorlivs-ordning i 3F’s overenskomst. Nej, det gør man naturligvis ikke. Man får del i 3F’s seniorordning, som giver præcis de samme muligheder som KA’s ordning.

På mange andre områder er 3F’s overenskomster bedre end KA’s. 3Fs søgne- og helligdagsbetaling ligger på 9,9 procent, hvor den kun ligger på 4,0 procent hos KA. Vi har ret til barns anden sygedag, indtil barnet fylder 14 år, hvor KA-overenskomsten kun giver ret til en enkelt sygedag, indtil barnet fylder 12. 3F’ere har ret til at arbejde på akkord, hvilket ikke er en del af KA-overenskomsten, og det betyder, at vores priskuranter – prislister – giver en gennemsnitsløn i byggeriet på 197 kroner i timen.

Sandheden er, at 3F’s overenskomster er bedre eller mindst på højde med KA’s, hvilket Karsten Høgild udmærket er klar over. Direktørens ærinde er da heller ikke som tidligere nævnt at diskutere de konkrete overenskomster, men at forsøge at få politikerne til at udelukke, at andre og bedre overenskomster – for eksempel 3F’s – fortsat kan konflikte for at danne et fælles minimumsgrundlag for løn og arbejdsforhold.

Vi er tidligere inden for byggeriet blevet stillet overfor et krav om at anerkende italienske og polske overenskomster, hvilket naturligvis er meningsløst. Hvis Karsten Høgild får det, som han ønsker, så vil vi være afskåret fra at kræve overenskomst, med de anstændige forhold, som de mest repræsentative parter på arbejdsmarkedet er blevet enige om. Og dermed vil der være åbnet for en stor glidebane af forringede forhold, som ingen af de virksomheder, der er omfattet af vores overenskomster, kan konkurrere med.

Så når Karsten Høgild under dække af ”ordentlighed” er enig med os i, at vi skal passe på den danske model, så er det i virkeligheden som rebet, der støtter den hængte. Formålet er det, som altid har Kristelig Arbejdsgiverforenings formål: At svække dansk fagbevægelse, så det ligeværdige forhold mellem arbejdsgivere og lønmodtagere ødelægges. Det ligeværdige forhold kan nemlig kun opretholdes, når man ikke kan spille den ene overenskomst ud mod den anden – det er den eneste måde, vi kan sikre et fælles grundlag for løn og arbejdsforhold på.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Millionprojekt skal samle landsbyen: Efter flere års arbejde, utallige møder og store indsamlinger begynder nedrivningen

Tarm

Udvalgsformand Trine Ørskov trækker i land: Kan ikke garantere overbygning i Tarm i fremtiden

Annonce