Annonce
Udland

Desperat FN-appel om hjælp i kamp mod græshopper

Njeri Mwangi/Reuters
FN frygter, at græshoppesværme kan skabe sultkrise og beder om 426 millioner kroner til Asien og Afrika.

Der er desperat mangel på penge til bekæmpelse af græshoppesværme, som i hidtil uset omfang har invaderet dele af Afrika og Asien.

Annonce

Det melder FN ifølge BBC.

FN's Fødevare- og Landbrugsorganisation (FAO) advarer ifølge BBC om, at der truer en fødevarekrise i Østafrika og andre steder, hvor gigantiske og glubske græshoppesværme gør store indhug i afgrøder,

FN har appelleret til donorer om yderligere 426 millioner kroner til bekæmpelse af græshoppeplagerne i Asien og Afrika.

Der er nu indledt internationalt støttede operationer mod græshopper i 13 lande - fra Indien i øst til Mauretanien i Vestafrika. De mest omfattende kriser er i Kenya, Etiopien og Somalia i Østafrika og i Iran, Pakistan og staterne ved Den Persiske Bugt.

Græshoppeplagen i år betegnes som den værste i et kvart århundrede.

Myndighederne i de ramte områder har sat fly ind for at få sprøjtet gift ud over insekterne, men omfanget af plagerne er for omfattende.

En ørkengræshoppe kan flytte sig op til 150 kilometer på en dag.

En sværm, som kan være over 50 kilometer lang, kan fortære det samme som 35.000 personer på en enkelt dag.

FAO siger, at i hvert af de tre værst ramte østafrikanske lande skal mindst 100.000 hektar sprøjtes med insektgift.

FN har tidligere sagt, at det vil begynde at teste om droner med særligt teknisk udstyr kan sættes ind mod store sværme af græshopper i Østafrika.

Invasioner af græshopper lægger fra tid til anden store landområder øde i Afrika. Men klimaforandringer menes at skabe særligt gode yngleforhold, hvilket har forværret problemerne.

Det har medført voldsomme regnskyl ved Den Arabiske Halvø, og det har skabt ideelle yngleforhold for ørkengræshopper i ørknerne i Oman, Yemen og Saudi-Arabien.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Der er god grund til både at tænke sig om og "wågne" op!

Læserbrev: En tak for Chrisitan Estrups klumme i Dagbladet lørdag 4. april. Hvor er det godt, at du tør tage fat på de problemer, der også er i forhold til den måde, vi bruger verdens ressourcer på. Jeg fik det dårligt forleden aften, da jeg så en udsendelse om "Verdens største blomstermarked" fra Kenya. Her avler man roser i tonsvis til forsendelse - med fly - til forkælede menneskers luksusforbrug bl.a. i Danmark....kæmpestore marker lagt under glas og intensivt dyrket - til luksus: - og forleden var der så en "tårevædet" udsendelse om en stakkels gartner, der måtte smide for millioner af gule kalanchoer ud, fordi markedet herhjemme - og i Tyskland - var stagneret på grund af covid19 - og han skulle have ryddet drivhusene, så de stiklinger, der skulle komme med fly fra Vietnam en af de nærmeste dage, kunne få plads. - og se så i de store fødevarebutikkers frugt- og grøntafdeling - søde kartofler, granatæbler, palmekål, æbler og jordbær helt udenfor sæson og quinoa og 25 forskellige slags ris, hvor man ikke engang kan købe noget så dansk som byggryn ! - og alt det bliver sendt hertil med fly! - og der produceres jo nærmest ikke tøj her i landet mere til trods for, at der for 40 år siden var en "hær" af dygtige strikkere og syersker i Herning og omegn. Det skal alt sammen laves i "langtbortistan", så vi kan få råd til at købe et nyt stykke tøj i hver uge - og det skal alt sammen med fly flere gange. - så er der jo nogen romantikere, der påstår, at det er nødvendigt for at støtte de pågældende lande - altså en form for u-landshjælp - ha, ha, ha - nærmere en form for udnyttelse for at gavne vores overforbrug. Måske var det bedre, at rosendrivhusene blev brugt til at avle mad til befolkningen i Kenya i stedet. - og så er der det overdrevne rejseri. Hvorfor i alverden skal en 8. klasse absolut rejse til Rom for at bruge fem dage på at stå i kø til seværdighederne. Og så i øvrigt ikke engang snakke med en romer. De går i deres egen lille danske "boble" og ser ikke, hvordan folk arbejder- eller bor - og de ved ikke engang, hvor Brønderslev ligger! Nå, jeg kunne blive ved, men I, der læser dette WÅGN SÅ OP og tænk jer om!

Erhverv

Destination Vesterhavet holder sommerhusene åbne i påsken: Så længe gæster opfører sig lige så godt som derhjemme

Annonce