Ringkøbing-Skjern

Designergylle med vestjysk fingeraftryk

Nature Energys biogasanlæg spiller en stor rolle i forsøget med designergylle. Pressefoto.
Nature Energys biogasanlæg i Videbæk, Vestjysk Landboforening og lokale landmænd centrale spiller i forsøg med specialdesignet gylle.

VIDEBÆK: Der er solidt vestjysk fingeraftryk på et forsøg med specialdesignet gylle, der nu løber af stabelen.

Nature Energys biogasanlæg i Videbæk står for de konkrete afprøvninger, mens Vestjysk Landboforening og lokale landmænd får rollen som centrale spillere.

Bag projektet, der går ud på at "skræddersy" gyllen til den enkelte bedrifts behov, sår Seges, der er landbrugets videns- og innovationshus.

Med designergylle kan biogasanlægget kombinere næringsstofferne fosfor og kvælstof i de mængder, der er behov for på en konkret bedrift.

- Der er et stort potentiale i dette, og der er kun vindere, hvis vi lykkes med at producere designergylle. Det er godt for miljøet, det er godt for landbruget, og det er godt for biogas-produktionen, siger bioøkonomichef i Seges, Lars Villadsgaard Toft.

Projektet, der løber over de næste tre år, skal afdække mulighederne, og i slutningen af projektet forventes designergylle at blive tilgængeligt for leverandørerne til Videbæk Biogas.

Gødningsplan

Allerede i dag beregner landmanden og landmandens planteavlskonsulent den enkelte marks næringsstofbehov og lægger en gødningsplan for den samlede bedrift. Det sker typisk via it-programmet Mark Online.

Målet er, at der kan sendes en bestilling direkte fra Mark Online til biogasanlægget, som herefter skræddersyer den afgassede gylle til den enkelte bedrift.

- På den måde sammensættes gyllen optimalt, og landmanden kan begrænse eller måske helt undgå at skulle supplere den naturlige gødning, som gyllen er, med handelsgødning, siger Lars Villadsgaard Toft.

- Der er med andre ord fordele for landmanden og for miljøet. Det er derfor, vi i landbruget har taget initiativet til at demonstrere, hvordan vi kan få teknikken til at fungere i alle led i kæden, så vi kan gøre designergylle til virkelighed.

Nature Energy ser et stort potentiale i at kunne levere designergylle til landbruget.

- Det vil være en fantastisk gevinst både for landmanden og vandmiljøet at kunne tilføre de forskellige marker en afgasset gylle med netop de mængder af fosfor og kvælstof - og ikke mere - som afgrøderne har brug for, og kan optage, siger administrerende direktør Ole Hvelplund.

0/0
Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing For abonnenter

Turismen i Ringkøbing-Skjern skal bruge 1500 nye medarbejdere de kommende år

Ringkøbing-Skjern

EP-valget: Stemmeprocenten er højere end sidste gang

Ringkøbing-Skjern

Stor forskel kommunerne imellem: Ringkøbing-Skjern bruger fire gange mindre end Varde på eksterne vikarer i ældreplejen

Ringkøbing-Skjern

Ugens anbefalinger: Insekter, mavedans, traktortræk og dæksparkeri

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Sprogskole samler flere elever i Ringkøbing – svært at finde lokaler i Skjern: Det er lidt bekymrende

Ringkøbing-Skjern

Udvalgsformand for børne og familie-området: Ikke sjove besparelser, men vi har fokus på kerneopgaven

Ringkøbing-Skjern

Spareforslag: Luk Streetparken og Makerspace

Ringkøbing-Skjern

Kampen om V-stemmer spidser til: Hvad vejer tungest - 62 års borgmestererfaring eller en tidligere bankdirektør?

Ringkøbing-Skjern

Cykelsti bliver 3,2 millioner kroner dyrere end forventet: Finansiering er på plads