Annonce
Ringkøbing-Skjern

Designergylle med vestjysk fingeraftryk

Nature Energys biogasanlæg spiller en stor rolle i forsøget med designergylle. Pressefoto.
Nature Energys biogasanlæg i Videbæk, Vestjysk Landboforening og lokale landmænd centrale spiller i forsøg med specialdesignet gylle.

VIDEBÆK: Der er solidt vestjysk fingeraftryk på et forsøg med specialdesignet gylle, der nu løber af stabelen.

Nature Energys biogasanlæg i Videbæk står for de konkrete afprøvninger, mens Vestjysk Landboforening og lokale landmænd får rollen som centrale spillere.

Bag projektet, der går ud på at "skræddersy" gyllen til den enkelte bedrifts behov, sår Seges, der er landbrugets videns- og innovationshus.

Med designergylle kan biogasanlægget kombinere næringsstofferne fosfor og kvælstof i de mængder, der er behov for på en konkret bedrift.

- Der er et stort potentiale i dette, og der er kun vindere, hvis vi lykkes med at producere designergylle. Det er godt for miljøet, det er godt for landbruget, og det er godt for biogas-produktionen, siger bioøkonomichef i Seges, Lars Villadsgaard Toft.

Projektet, der løber over de næste tre år, skal afdække mulighederne, og i slutningen af projektet forventes designergylle at blive tilgængeligt for leverandørerne til Videbæk Biogas.

Annonce

Gødningsplan

Allerede i dag beregner landmanden og landmandens planteavlskonsulent den enkelte marks næringsstofbehov og lægger en gødningsplan for den samlede bedrift. Det sker typisk via it-programmet Mark Online.

Målet er, at der kan sendes en bestilling direkte fra Mark Online til biogasanlægget, som herefter skræddersyer den afgassede gylle til den enkelte bedrift.

- På den måde sammensættes gyllen optimalt, og landmanden kan begrænse eller måske helt undgå at skulle supplere den naturlige gødning, som gyllen er, med handelsgødning, siger Lars Villadsgaard Toft.

- Der er med andre ord fordele for landmanden og for miljøet. Det er derfor, vi i landbruget har taget initiativet til at demonstrere, hvordan vi kan få teknikken til at fungere i alle led i kæden, så vi kan gøre designergylle til virkelighed.

Nature Energy ser et stort potentiale i at kunne levere designergylle til landbruget.

- Det vil være en fantastisk gevinst både for landmanden og vandmiljøet at kunne tilføre de forskellige marker en afgasset gylle med netop de mængder af fosfor og kvælstof - og ikke mere - som afgrøderne har brug for, og kan optage, siger administrerende direktør Ole Hvelplund.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Afgift på affald fra loppemarkeder: Det er en ommer

Læserbrev: I Ringkøbing-Skjern Kommune roser politikerne det mangfoldige frivillige arbejde, der udføres i vores kommune. Hvor længe kan vi holde motivationen blandt de frivillige til at fortsætte, hvis pengene for vores salg på loppemarked og genbrugsbutikker skal være med til at dække en del af kommunes udgifter ved affaldshåndtering. Vi er 55 frivillige organisationer, som er blevet pålagt ekstra udgifter og skal betale 2012 kroner om året. Mon ikke dette tiltag administrativt går op i hat og briller. Vi modtager rigtig mange ansøgninger. Alle vores penge går til velgørenhed på forskellig vis. En stor del af vores midler uddeler vi til det lokale børne- og ungdomsarbejde. Der er rigtig mange frivillige som gør et kæmpe arbejde for at minimere mængden af affald, sælge de genbrugte ting og dermed giver mulighed for, at andre kan bruge det fremfor at aflevere det på genbrugspladsen. Det kan man kun kalde bæredygtighed i Naturens Rige. Det er en win-win sag, færre varer til genbrugspladserne og respekt for de frivilliges arbejde. Vi fra Videbæk Y`Mens Club tilslutter os de argumenter, som er fremført af Blå Kors Genbrug, Plejehjemmets venner og Kirkens Korshær og håber, at beslutningen kan blive omstødt og ændret politisk.

Navne

Hotel Falken går et niveau op

Annonce