Livsstil

Design: Den spanske stol får en ny farve i fødselsdagsgave

Den grønne farve kommer fra Børge Mogensen-arkivet, da det var en af hans mest brugte farver i indretningen i 1950?erne. Nu er den genoplivet på en jubilæumsudgave af hans spanske stol. Foto: Fredericia Furniture

Børge Mogensens maurisk-inspirerede lænestol fylder 60 i år. Producenten Fredericia Furniture fejrer det med at give stolen en ny olivengrøn farve.

Han var lige midt i - og alligevel lidt udenfor - da de danske møbler under begrebet "Danish Modern" blev hypet i det, der virkede som hele verden. Som elev af den danske designtraditions grundlægger Kaare Klint, og som underviser på kunstakademiets arkitektlinje befandt Børge Mogensen sig midt i eliten af danske designere. Og han var bestemt en af dem.

Men mens Finn Juhl, Wegner og Wanscher tegnede organiske møbler, som det store amerikanske marked var vild med, arbejdede Børge Mogensen sig en anden vej. Rene linjer, stringent form og perfekte vinkler kendetegner snedkeren og arkitektens design. Som hans læremester Kaare Klint arbejdede han systematisk med opmåling af møbeltyper og menneskekroppe, og som Klint før ham arbejdede han gerne videre med andres idéer. For hvis historien havde bevist, at en stol var holdbar og brugbar, var den et godt udgangspunkt for at skabe den perfekte stol.

Det er også sådan, at Den spanske stol blev til. Selve navnet refererer til de møbler, der har været stærk inspiration for Børge Mogensens design. På en familietur til Andalusien stødte Børge Mogensen på de lave stole med brede, flade armlæn. Og på den måde blev spansk og maurisk kulturhistorie til en del af en dansk designklassiker i egetræ.

I 1958 præsenterede Børge Mogensen sin spanske stol med et sæde af kernelæder, der nærmest var spændt ud som en saddel, på Snedkerlaugets Møbeludstilling.

Stolen udmærker sig med de karakteristiske brede armlæn, der nærmest udgør et sidebord i sig selv, det stive, knirkende læder, der med tid og brug bliver blødt, og det kompromisløse håndværk, som det er at lave sådan en stol helt uden brug af skruer.

Arkitekten og snedkeren Børge Mogensen fandt inspiration til sine design i den amerikanske shaker-tradition, i den engelske Windsor-stol og i Andalusien, hvorfra han kom hjem med idéen til Den spanske stol. Det er 60 år siden. Foto: Fredericia Furniture

En af de bedste

En af arkitektens bedste, kalder hans søn Thomas Mogensen Den spanske stol i sin biografi "Et fuldt møbleret liv. En bog om Børge Mogensen". Og barnebarnet Rasmus Mogensen har også et særligt forhold til sin farfars læder-lænestol.

- Den spanske stol vækker utrolig mange gode minder både fra mit eget hjem, men også fra utallige besøg hjemme hos min farmor. Her har Den spanske stol altid stået, og hver gang jeg sad i den, tænkte jeg på Børge, hans høje idealer, og hvor vigtigt det var for ham at glæde andre med sine værker. Udover at være smuk og anderledes end mange andre stole er den nemlig også utrolig komfortabel og praktisk - glasset med æblemost og en lille tallerken med lidt lækkert fandt altid plads på armlænet, siger han i et interview til Fredericia Furniture.

De første udgaver af Den spanske stol var håndlavede af snedkermester Erhard Rasmussen, men stolen kom hurtigt i industriel produktion hos Fredericia Stolefabrik, som Børge Mogensen havde et tæt samarbejde med fra 1955 og frem til hans død 1972. Under det mere moderne navn Fredericia Furniture producerer stolefabrikken stadig Den spanske stol, og som så mange andre tidligere design-ikoner er den undertiden blev frisket op med nye farver. Den findes endda også en dramatisk sortlakeret udgave, der er modstandsdygtig over for børn og væltede glas.

I anledning af 60-årsfødselsdagen for Børge Mogensens maurisk-inspirerede egetræsstol har fabrikken kigget tilbage på Børge Mogensens egen farveskala og udvalgt en af designerens egne yndlingsnuancer af olivengrøn til lædersædet og -ryggen. Sammen med det lyse, sæbebehandlede egetræ giver det en harmonisk, moderne, nordisk stol.

Den spanske stol i 60 års-jubilæumsudgaven sælges i et begrænset tidsrum frem til 31. december 2018. Den vejledende udsalgspris er 31.050 kroner.

Siddehøjden er lav i Den spanske stol, som det også er tilfældet med flere andre af Børge Mogensens designerstole. Foto: Fredericia Furniture
Arkitekten og snedkeren Børge Mogensen fandt inspiration til sine design i den amerikanske shaker-tradition, i den engelske Windsor-stol og i Andalusien, hvorfra han kom hjem med idéen til Den spanske stol. Det er 60 år siden. Foto: Fredericia Furniture
- Hans perfektionistiske besættelse af et enkelt helhedsudtryk, de små detaljer, de perfekt udtænkte vinkler etc. både drev og udmattede ham.  Dette dybtliggende behov for absolut enkelthed og en ide om at skabe det perfekte. Jeg er ret sikker på, at denne ihærdige søgen efter noget, som dybest set ikke eksisterer her på jorden, har været en medvirkende faktor til min farfars frustration og vildskab, siger Rasmus Mogensen om sin farfar Børge Mogensen. Foto: Fredericia Furniture
Den spanske stol i 60 års-jubilæumsudgaven sælges i et begrænset tidsrum frem til 31. december 2018. Den vejledende udsalgspris er 31.050 kroner. Foto: Fredericia Furniture
0/0
Forsiden netop nu
Ringkøbing

Rejs tilbage til 1700-tallet: Festival brager løs med flere end 60 arrangementer

Kultur

Vestjyllands ånd udkommer nu som fotobog og på vinyl

Livsstil For abonnenter

Lisbeth Østergaard: Du skal kunne finde lykken i leverpostejslivet

Ringkøbing IF

To gange Mikkel forlænger aftalerne

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Det er ganske gratis at sige ja til at gøre en forskel

Per Fjord bor i Skjern. Det samme gør Emmanuel Cinzah. Annie Pihlmann bor i Hvide Sande. Tre mennesker med en aldeles forskellig baggrund og uddannelse. De kender sandsynligvis ikke hinanden på det mere personlige plan og har nok ikke holdt grillfester sammen, men på vidunderlig vis er de alligevel fælles om noget af det, der for alvor giver værdi. De er på hver sin måde frivillig, og det er vel at mærke med så tilpas stort et hjerte, at det er umuligt at lade være med at give dem en "skriftlig krammer" her på lederplads. I den seneste uge har de i Dagbladet fortalt om deres passion - det at være frivillig - og det er læsning, der trænger helt ind under huden og giver stof til eftertanke. Når Annie Pihlmann, der de seneste ni år har stået i spidsen for at holde styr på de 90 frivillige på Anker Fjord Hospice i Hvide Sande, på beskeden vis siger: "Det er en gave at være med i frivilligt arbejde. For os er det helt naturligt at være frivillige, fordi du kan være med til at gøre en forskel på en god måde. Det giver så meget mening" ... Når Per Fjord, der gennem tiden har været involveret i omkring 25 foreninger samt tiltag i og omkring Skjern, understreger, at det altid har været fællesskabet, der har trukket det store læs: "Det, man får igen, er at se glæde hos andre. Det er belønning nok i sig selv" ... Når Emmanuel Cinzah, fortæller, hvorfor det betyder meget for ham, at han - ud over at være præst for 200 voksne og børn i den baptistiske menighed i Skjern, køre skolebus for Lyne Friskole morgen og eftermiddag og have opgaver som tolk - har arbejdet for at etablere et børnehjem i Myanmar for at hjælpe børn i det land, han selv flygtede fra, fordi han blev forfulgt: "Vi skal hjælpe, og vi skal gøre så meget, som vi kan for vores hjemland" ... Når man hører om sådan et engagement, burde det ikke lade til at være svært at lokke flere frivillige til at give en hånd med. Men sådan er verden anno 2019 ikke skruet sammen. Annie Pihlmann kan godt bruge flere frivillige hænder på hospice i Hvide Sande, og Per Fjord har haft mere end svært ved at finde en afløser til at fylde Tigris-dragten, den grønne figur, der er med til at underholde tilskuerne under Skjern Håndbolds hjemmekampe. Det er ikke så mærkeligt, at han frygter, at de unge kommer til at gå glip af noget: "Det er da klart sjovere at møde folk i virkeligheden end at møde dem gennem en skærm". Hvor har Per Fjord ret, og forhåbentlig er der alligevel om 30, 40 og 50 år både en Per, en Emmanuel og en Annie her i lokalområdet. For det er mennesker som de tre, der er med til at gøre det lettere for alle os andre at bo og leve her i kommunen. Så husk nu - det er ganske gratis at sige ja til at være frivillig og være med til at gøre en forskel. Og det giver også noget til én selv.

Videbæk For abonnenter

Nicoline, Kasper og Lukas: Hvis vi ikke havde klubben, ville vi sidde hjemme foran en skærm

Ringkøbing-Skjern

Socialudvalg har udpeget sparemål: Klippekort og normeringer til demente slipper