Livsstil

Design: Den spanske stol får en ny farve i fødselsdagsgave

Den grønne farve kommer fra Børge Mogensen-arkivet, da det var en af hans mest brugte farver i indretningen i 1950?erne. Nu er den genoplivet på en jubilæumsudgave af hans spanske stol. Foto: Fredericia Furniture

Børge Mogensens maurisk-inspirerede lænestol fylder 60 i år. Producenten Fredericia Furniture fejrer det med at give stolen en ny olivengrøn farve.

Han var lige midt i - og alligevel lidt udenfor - da de danske møbler under begrebet "Danish Modern" blev hypet i det, der virkede som hele verden. Som elev af den danske designtraditions grundlægger Kaare Klint, og som underviser på kunstakademiets arkitektlinje befandt Børge Mogensen sig midt i eliten af danske designere. Og han var bestemt en af dem.

Men mens Finn Juhl, Wegner og Wanscher tegnede organiske møbler, som det store amerikanske marked var vild med, arbejdede Børge Mogensen sig en anden vej. Rene linjer, stringent form og perfekte vinkler kendetegner snedkeren og arkitektens design. Som hans læremester Kaare Klint arbejdede han systematisk med opmåling af møbeltyper og menneskekroppe, og som Klint før ham arbejdede han gerne videre med andres idéer. For hvis historien havde bevist, at en stol var holdbar og brugbar, var den et godt udgangspunkt for at skabe den perfekte stol.

Det er også sådan, at Den spanske stol blev til. Selve navnet refererer til de møbler, der har været stærk inspiration for Børge Mogensens design. På en familietur til Andalusien stødte Børge Mogensen på de lave stole med brede, flade armlæn. Og på den måde blev spansk og maurisk kulturhistorie til en del af en dansk designklassiker i egetræ.

I 1958 præsenterede Børge Mogensen sin spanske stol med et sæde af kernelæder, der nærmest var spændt ud som en saddel, på Snedkerlaugets Møbeludstilling.

Stolen udmærker sig med de karakteristiske brede armlæn, der nærmest udgør et sidebord i sig selv, det stive, knirkende læder, der med tid og brug bliver blødt, og det kompromisløse håndværk, som det er at lave sådan en stol helt uden brug af skruer.

Arkitekten og snedkeren Børge Mogensen fandt inspiration til sine design i den amerikanske shaker-tradition, i den engelske Windsor-stol og i Andalusien, hvorfra han kom hjem med idéen til Den spanske stol. Det er 60 år siden. Foto: Fredericia Furniture

En af de bedste

En af arkitektens bedste, kalder hans søn Thomas Mogensen Den spanske stol i sin biografi "Et fuldt møbleret liv. En bog om Børge Mogensen". Og barnebarnet Rasmus Mogensen har også et særligt forhold til sin farfars læder-lænestol.

- Den spanske stol vækker utrolig mange gode minder både fra mit eget hjem, men også fra utallige besøg hjemme hos min farmor. Her har Den spanske stol altid stået, og hver gang jeg sad i den, tænkte jeg på Børge, hans høje idealer, og hvor vigtigt det var for ham at glæde andre med sine værker. Udover at være smuk og anderledes end mange andre stole er den nemlig også utrolig komfortabel og praktisk - glasset med æblemost og en lille tallerken med lidt lækkert fandt altid plads på armlænet, siger han i et interview til Fredericia Furniture.

De første udgaver af Den spanske stol var håndlavede af snedkermester Erhard Rasmussen, men stolen kom hurtigt i industriel produktion hos Fredericia Stolefabrik, som Børge Mogensen havde et tæt samarbejde med fra 1955 og frem til hans død 1972. Under det mere moderne navn Fredericia Furniture producerer stolefabrikken stadig Den spanske stol, og som så mange andre tidligere design-ikoner er den undertiden blev frisket op med nye farver. Den findes endda også en dramatisk sortlakeret udgave, der er modstandsdygtig over for børn og væltede glas.

I anledning af 60-årsfødselsdagen for Børge Mogensens maurisk-inspirerede egetræsstol har fabrikken kigget tilbage på Børge Mogensens egen farveskala og udvalgt en af designerens egne yndlingsnuancer af olivengrøn til lædersædet og -ryggen. Sammen med det lyse, sæbebehandlede egetræ giver det en harmonisk, moderne, nordisk stol.

Den spanske stol i 60 års-jubilæumsudgaven sælges i et begrænset tidsrum frem til 31. december 2018. Den vejledende udsalgspris er 31.050 kroner.

Siddehøjden er lav i Den spanske stol, som det også er tilfældet med flere andre af Børge Mogensens designerstole. Foto: Fredericia Furniture
Arkitekten og snedkeren Børge Mogensen fandt inspiration til sine design i den amerikanske shaker-tradition, i den engelske Windsor-stol og i Andalusien, hvorfra han kom hjem med idéen til Den spanske stol. Det er 60 år siden. Foto: Fredericia Furniture
- Hans perfektionistiske besættelse af et enkelt helhedsudtryk, de små detaljer, de perfekt udtænkte vinkler etc. både drev og udmattede ham.  Dette dybtliggende behov for absolut enkelthed og en ide om at skabe det perfekte. Jeg er ret sikker på, at denne ihærdige søgen efter noget, som dybest set ikke eksisterer her på jorden, har været en medvirkende faktor til min farfars frustration og vildskab, siger Rasmus Mogensen om sin farfar Børge Mogensen. Foto: Fredericia Furniture
Den spanske stol i 60 års-jubilæumsudgaven sælges i et begrænset tidsrum frem til 31. december 2018. Den vejledende udsalgspris er 31.050 kroner. Foto: Fredericia Furniture
0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing

Mildere klima stiller vestjyske æbler bedst: - Det ser fornuftigt ud, siger lokal avler

Vestjylland

Verdensstjerner lægger nok engang vejen omkring Nørre Vosborg

Vestjylland For abonnenter

Leo fra Vemb blev 80 år: - Han var en klippe

Danmark For abonnenter

Notre Dame var meget tættere på at styrte sammen, end folk almindeligvis ved

Leder For abonnenter

Det mener Dagbladet: Lyt til 'praksis-partisanens' gode råd

Praksis-partisan. Sådan kalder Peder Sørensen sig selv. Han har gennem 11 år været leder af Produktionsskolen i Skjern og ved derfor af erfaring, at en praktisk tilgang til liv og læring virker bedre end alverdens bøger. I hvert fald for de elever, som er kommet på netop den skole, fordi de af den ene eller den anden grund er løbet sur i det almindelige skolesystem. Mange af dem har ikke verdens bedste oplevelser med sig i skoletasken, og før de kan blive klar til igen at binde an med bøger og teori, skal de lære at tro på sig selv. Det sker ifølge Peder Sørensen bedst gennem netop praktisk arbejde. Det er i der, langt hovedparten af eleverne har deres styrke, og det er derfor her, der er en basis, man kan bygge en selvtillid op på. At det virker, viser de tørre tal fra skolen i Skjern: 70 procent af eleverne er kommet videre i uddannelse eller arbejde. Med andre ord masser af solstrålehistorier om mennesker, der blev grebet, efter at de var snublet i starten, og som lærte at stå på egne ben. Men nu er det slut: Skolens seneste afgangshold blev også det sidste. Landets produktionsskoler lukker nemlig med udgangen af juli og bliver i stedet til FGU'er - Forberedende Grunduddannelse, der også skal hjælpe eleverne videre til uddannelse eller arbejde. På FGU kommer eleverne ind på ét af tre spor: Et, hvor de kan forbedre sig i boglige fag, et andet til de unge, der kan lide praktisk arbejde, men som også gerne vil forbedre sig i dansk og matematik, og endelig et tredje spor, hvor de unge er i virksomhedspraktik det meste af tiden og resten af tiden i skolepraktik med undervisning i fag, der er relevante for praktikken. Forhåbentlig vil den nye uddannelse vise sig lige så effektiv til at hjælpe ikke mindst de skrøbelige blandt eleverne videre, som Produktionsskolen var. Det er som bekendt ligegyldigt, hvilken farve katten har og hvad den hedder - bare den kan fange mus. Men det vil være klogt at lytte til erfaringerne fra 'praksis-partisaner' som Peder Sørensen. For hvis man vil skabe nye solstrålehistorier, er det afgørende at have fokus på hver enkelt elevs muligheder. Først når de tror på sig selv, kan de være de klar til de boglige fag. Det lyder både enkelt og indlysende.

Hvide Sande

Vesterhav Syd: Snart går svejsningen af røde rør ved Holmsland Klitvej i gang

Ringkøbing-Skjern

Søren Elbæk til nye ministre: Kom og se, hvorfor vi har brug for en 2+1-vej

Hvide Sande

Klitter ryddes for invasiv art: Klegod erklærer rynket rose krig

Annonce