Annonce
Rejser

Derfor skal du tage børnene med til Mexico

Der findes tusindvis af cenotes, ferskvandshuller, over hele Yucatán-halvøen. Nogle er underjordiske, andre er helt åbne som Cenote Azul, vi besøgte uden for Akumal. Foto: Maria Præst
Rundtur på Yucatán-halvøen byder på smukke paradisstrande, magiske solnedgange og et møde med både delfiner, pelikaner og kæmpe havskildpadder - og ikke mindst ro og god tid til bare at være sammen.
Annonce

”You are exactly where you need to be (du er præcis, hvor du har brug for at være).”

Disse ord er de første, der møder os, da vi nærmer os Tulum ad hovedvejen fra Cancúns lufthavn. Vi har fløjet hele dagen og sidder alle fire og halvsover i taxaen, da budskabet lyser op på et kridhvidt vejskilt. Selv om vores rundrejse på Yucatán-halvøen i Mexico kun lige er begyndt, er det præcis sådan, det føles.

Min mand og jeg har sammen med vores to børn på fire og syv vinket farvel til arbejde, skole og børnehave for at rejse og opleve verden sammen, bryde med rutinerne og få tiden til at føles lidt længere. Vores første stop er Tulum.

Med junglen på den ene side og Det Caribiske Hav på den anden er Tulum de seneste år blevet en af Mexicos hippeste stranddestinationer, og vi kan slet ikke vente, til det bliver morgen, så vi kan komme ud og opleve den caribiske strand. Faktisk vækker familiens fireårige os første gang klokken 01.30.

- Er det morgen nu? spørger hun nogle timer efter med strålende øjne.

Med en tidsforskel på seks timer er hun ikke helt forkert på den, og endelig er det morgen nok til, at vi kan hoppe i en taxa med kurs mod stranden.

Et stort smil breder sig på mit ansigt, da jeg sætter mine bare tæer i det kridhvide sand, og jeg bliver nærmest helt blændet af turkisblåt vand og lys. Her er fantastisk flot, og vi springer alle fire ud i bølgerne.

Nu er vi her.

Annonce

Leguaner og mayaruiner

Tulum byder ikke kun på kilometervis af smukke bountystrande. En anden populær attraktion er de velbevarede mayaruiner, der ligger på toppen af en stejl klippeskrænt. Vi står tidligt op for at være blandt de første til at udforske ruinerne, og det er spændende at slentre rundt og forestille sig, hvordan den befæstede mayaby har set ud engang. Ruinerne er fyldt med fine udsmykninger og illustrationer af mayaernes vigtigste gud, Kukulcán.

Mine rejsemakkere: min mand, Teis, og vores to unger, Saga på fire og Elliott på syv. For os har det været magisk at rejse så langt væk fra hverdagen som muligt og opleve en ny del af verden sammen. Foto: Maria Præst

Pludselig får vi øje på en kæmpe leguan, der ligger og nyder solen og udsigten over havet. Jeg forstår den godt, for her er virkeligt smukt. Kombinationen af ældgamle templer, stejle klipper og frodig jungle lige ud til Det Caribiske Hav er næsten for meget på én gang. Men også kun næsten.

De kommende mange dage tilbringer vi på Tulums strande og finder hurtigt vores favorit i den nordlige ende af byen, hvor stemningen er mere afslappet. Hverdagen derhjemme virker utroligt langt væk. Her er hverken vækkeure, madpakker eller skoleklokker, der bimler dagen i gang klokken 08.10.

I stedet har vi langsomme morgener, vi suger solen og lyset til os, bader, hygger og drikker friske kokosnødder i ét væk. Vi opdager også, at Tulum byder på mange flere små inspirerende vejskilte. Gemt bag planter i vejkanten, på stranden og inde på restauranter står der positive budskaber som ”Stay present”, ”Follow that dream” og ”If not ... now ... when?”. Det bliver en hel skattejagt at finde nye skilte, og pludselig er der gået næsten to uger.

Annonce

Hapsefisk og hemmelige grotter

Vi lejer en bil for at rejse lidt længere nordpå. Oppe ad kysten ligger byen Akumal, der ligesom Tulum er kendt for sin store lagune, der tiltrækker masser af havskildpadder. Yucatán-halvøen byder på et væld af cenotes, som er ferskvandshuller, hvor man kan svømme i det forfriskende vand og udforske hemmelige huler og grotter. Lidt uden for Akumal ligger Cenote Azul, som skulle være en af de allersmukkeste. I hvert fald ifølge den franskmand, vi mødte, som nu bor her i området og må anses for at være lidt af en ekspert.

Vejen dertil

Vi fløj fra København til Cancún med et flyskift i Frankfurt og en samlet rejsetid på 15 timer.

Man kan for så vidt rejse til Yucatán-halvøen året rundt, men det bedste rejsetidspunkt er fra oktober til maj, da sommermånederne byder på fugtig varme og regntid.

Mexico er set med danske øjne et billigt land at opholde sig i. I Tulum boede vi i en lækker lejlighed med to soveværelser, tagterrasse og pool for cirka 1000 kroner pr. nat, men man kan også sagtens finde overnatning for fire personer til det halve. En øl på en restaurant koster cirka 20 kroner og en hovedret med tre tacos cirka 50 kroner.

Og han havde ret. Den L-formede cenote er omgivet af træer og buske og har en fem meter høj klippe, man kan springe fra. Er man ikke til højder, er der også flere små kroge rundt om cenoten, hvor man kan slappe af i skyggen fra træerne.

Vi lejede cykler og bumpede af sted ad de sandede veje for at se, om vi kunne finde flamingoer på øens vestkyst, men vi så desværre ikke nogen. Om sommeren vrimler øen med de flotte, lyserøde fugle. Foto: Maria Præst

Vi springer straks i, og det er skønt at plaske rundt i det klare vand. Da vi stiller os på en undervandsklippe for at tage en pause, går der ikke mange sekunder, før det kilder på tæerne: Vandet vrimler med de små fisk, som du måske kender fra en fiskespa, hvor de nipper og sutter på din hud. Det kilder helt vildt og føles både sjovt og grænseoverskridende på én gang.

Annonce

Hvor himlen begynder

Inden vi forlader Yucatáns østkyst, kører vi ud for at opleve biosfærereservatet Sian Ka’an, der blev kaldt ”hvor himlen begynder” af de gamle mayaer.

Da vi kommer til en bro, stopper vi for at nyde udsigten over havet på den ene side og en stille lagune på den anden. Et par cyklister vinker os hen til sig. De står og kigger ned i vandet, og da vi kommer tættere på, kan vi også se det: Der ligger en kæmpestor krokodille og slænger sig i vandet.

Efter endnu en times kørsel når vi frem til fiskerbyen. Det føles ganske rigtigt, som om vi er kørt til verdens ende. Vi booker en bådtur hos en af de lokale fiskere og sejler af sted på det klare caribiske vand, der er endnu mere turkisblåt her end i Tulum. Efter få minutter peger vores kaptajn ud over vandet:

Rundt om båden springer ikke bare én delfin, men fem-seks stykker. De kommer tættere og tættere på os og springer legende op og ned. Det er en vild oplevelse, men det er slet ikke slut endnu. Vi sejler længere ud på havet og ser først en kæmpe havskildpadde, der kommer op til overfladen for at få luft.

Bagefter stopper vi ved et smukt koralrev og hopper i vandet med snorkler og dykkermasker. De små får hurtigt styr på teknikken og plasker stille rundt i overfladen, mens der stryger dragefisk, rokker, trompetfisk og en stor søko forbi under os. Det er en stor oplevelse at se så mange fantastiske dyr helt tæt på, og vi er helt høje af begejstring, da vi begiver os tilbage, mens solen går ned.

Annonce

Helt ned i tempo

Med fantastiske oplevelser i hjertet er det tid til at vinke farvel til østkysten og begive os nordpå, hvor vores næste stop er den lille ø Isla del Holbox.

Allerede da færgen lægger til, kan vi mærke den særlige stemning, der huserer på denne ø. På kajen holder en række små gule golfvogne klar til at køre de nyankomne til deres hoteller. Vi hopper om bord på den forreste og bumler gennem byen ad små sandede veje. Her er ingen asfalt, ingen biler og næsten ingen wi-fi. Men her er alt, hvad vi har brug for.

Punta Allen er en lille fiskerby på spidsen af naturreservatet Sian Ka’an, hvor roen er helt ubeskrivelig. Foto: Maria Præst

Vi tjekker ind på Casa Takywara, et lille hotel med kun seks værelser placeret direkte ud til stranden. Hver morgen stiller den søde køkkendame en lille kurv uden for vores dør med nybagt brød, marmelade og yoghurt, og vi tilbringer dagene helt nede i tempo. Vi daser i hængekøjer med bøger, bader på den lavvandede strand med pelikaner flyvende over vores hoveder og slentrer rundt i byens hyggelige gader. Byen er ikke særligt stor, men her er farvestrålende street art på hvert eneste gadehjørne, små finurlige butikker, caféer og restauranter samt en helt speciel afslappet stemning, som går lige i blodet på os.

Vi skal ingenting og nyder det langsomme tempo i fulde drag. Selv den manglende wi-fi bliver en form for luksus. Efter knap fire uger på Yucatán-halvøen har vi slet ikke fået nok af Mexico, og vi må give vejskiltet, vi mødte den første aften, fuldstændigt ret:

Vi har været lige præcis, hvor vi havde brug for at være.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

Tommy Jepsen har været fodboldtræner i 42 år: - Jeg har da forsøgt at holde pause, men det er aldrig rigtig blevet til noget

Ringkøbing-Skjern

I næste uge får tusindvis af kommunens borgere nyt internet og tv-signal: Sådan skal du forholde dig

Coronavirus

Live: En typisk minkavler får udbetalt over 11 millioner kroner - se tallene her

Ringkøbing-Skjern

Efter coronafund på plejehjem: Kommune ved ikke hvornår plejehjemsbeboere vaccineres anden gang

Annonce