Annonce
Ringkøbing-Skjern

Derfor skal du betale mere for at få hentet dit affald: Det er blevet dyrere at samle skraldet ind

Den nye affaldsspand, som tusindvis af borgere i Ringkøbing-Skjern Kommune nu har stiftet kendskab til. Foto Poul Osmundsen.
Efter at kommunen gik over til ny affaldsordning, er der kommet mange henvendelser fra borgerne, og et spørgsmål stiller mange: Hvorfor er det typisk blevet dobbelt så dyrt at få tømt sin affaldsbeholder?
Annonce

RINGKØBING-SKJERN: "Hvorfor skal jeg betale mere for at få hentet affald, end jeg skulle før? Hvad får jeg mere for prisen?"

Det er et af de mest stillede spørgsmål, kommunen får, efter at den for nylig gik over til den nye tømningsordning.

Den mest brugte model på den gamle ordning var en 80 liters sæk eller spand, der kostede 696 kroner årligt at få tømt, og den mindste og mest udbredte affaldsbeholder på den nye ordning rummer 240 liter, og koster 1364 kroner at få tømt, altså en fordobling af prisen.

Mette Dahl Vestergaard, der er projektmedarbejder i afdelingen for genbrug, kan godt forstå, at folk undrer sig.

-Men hele affalds- og genbrugsområdet skal hvile i sig selv økonomisk, og det vil sige, at taksterne afspejler de omkostninger, der er, ved at hente og behandle dagrenovationen. Vi har haft det hele i udbud, og den største prisforskel i forhold til den gamle ordning handler om omkostninger til indsamling, og at vi er gået over til en enhedspris for administration pr. beholder frem for et forholdstal, siger hun.


Den største prisforskel i forhold til den gamle ordning, handler om omkostninger til indsamling.

Mette Dahl Vestergaard, projektmedarbejder.


Hun tilføjer, at den nye ordning skyldes EU-lovgivning, der bestemmer, at alle EU-borgere skal til at sortere husholdningsaffaldet grundigere. I dag genanvendes cirka 31 procent af husholdningsaffaldet i Ringkøbing-Skjern Kommune. Om 15 år i 2035 skal det være hævet til 55 procent.

Annonce

Omstillingen gået godt

På hjemmesiden madaffald.rksk.dk og i en husstandsomdelt folder samt i to breve i e-boks har afdelingen for genbrug fortalt om den nye affaldsordning. Overordnet er omstillingen da også gået godt, selv om afdelingen selvfølgelig har fået en del henvendelser fra folk, siger Mette Vestergaard.

- Det er forventeligt, at en ændring af denne størrelse giver anledning til spørgsmål, og folk er generelt søde, når de ringer.

- Vi får typisk spørgsmål om tømmedage, de nye grønne poser og prisen på den nye ordning, fortæller Mette Dahl Vestergaard.

Annonce

Problemer med poser

De nye affaldsbeholdere er lidt anderledes at håndtere end de gamle spande og sækkestativer. Det tager længere tid at tømme de nye beholdere, og derfor er nogle af skraldebilernes ruter lagt om. Det har givet spørgsmål hos dem, hvis tømmedag er blevet ændret.

- Inde på rksk.dk/dagrenovation kan man tjekke tømmekalenderen. Derudover kan man hente appen "Affaldsportalen" til sin mobiltelefon, der hvor man normalt finder sine apps. Foruden tømmekalenderen kan man se en række oplysninger om sortering, åbningstider med mere i appen, fortæller Mette Dahl Vestergaard.

De grønne poser er lidt et smertensbarn for afdelingen. Her har forskellige underleverandører nemlig leveret poser af svingende kvalitet:

- Det er vi rent ud sagt brandærgerlige over, og vi beklager selvfølgelig de gener, som borgerne har. Vi er lige nu i dialog med vores leverandører om at få rettet op på det. Og så er man velkommen til at skrive en mail til affald-genbrug@rksk.dk og få en aftale om ombytning af poser, siger Mette Dahl Vestergaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Hvordan bliver julen 2020?

Annonce