Læserbrev

Derfor fejrer vi sankthans

Læserbrev: I min planlægningskalender er der under datoen 24. juni fortrykt denne oplysning: »Skt. Hansdag«. Er der så ikke tale om en fejl, når det er datoen 23. juni, de fleste danskere forbinder med fejringen af sankthans?

Forklaringen er ikke så vanskelig. Vi kender noget tilsvarende i forbindelse med juleaften 24. december, for her står der i kalenderen under datoen 25. december »Juledag«. Og det er i al korthed den kalender-tekniske og datomæssige baggrund.

Men hvilken historisk person tænkes der så på i forbindelse med sankthansaften? Det er der ingen tvivl om, hvis man slår op i et leksikon. Jeg har blandt andet læst følgende herom i al korthed i Gyldendals store familieleksikon: »Aftenen 23/6 før sankthansdag, der er Johannes Døberens (Sankt Hans’) helgendag. – Er midsommeraften fejret med bålbrænding«.

Der kunne skrives meget mere om, hvad der i tidens løb ifølge folketroen er blevet forbundet med fejringen af sankthans, blandt andet afbrænding af hekse og så videre. Men jeg vil nøjes med at skrive nogle ord om den bibelske person Johannes Døberen. Ham kan vi nemlig lære meget af i kirken i disse år, for Johannes Døberen var ikke optaget af at »markedsføre« sig selv. Tværtimod talte han meget om Jesus, verdens frelser, som det blandt andet fremgår af disse steder i bibelen:

»Der kom et menneske udsendt af Gud, hans navn var Johannes. Han kom for at aflægge vidnesbyrd, han skulle vidne om lyset (Jesus) for at alle skulle komme til tro ved ham«. (Johannes-Evangeliet kap. 1, vers 6-7). »Han (Jesus) skal blive større, jeg (Johannes) skal blive mindre«. (Johs. 3,30).»..men alt, hvad Johannes sagde om denne mand (Jesus) er sandt«. (Johs. 10,41).

Også i året 2019 bør sådanne udsagn være et kendetegn på den sande kirke og dens tro tjenere. Og hvis vi kunne få lært af Johannes Døberen at rette vor opmærksomhed langt mere på bibelens usynlige Jesus end på den synlige kirke, så ville det være et godt udbytte af vor sankthansfejring.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

Kram til alle i uniform fra mor og far, da 20-årig blev fundet i live i vandet på Ringkøbing Fjord

Ringkøbing-Skjern

Vi skal løse plastikforureningen sammen

Hvide Sande

3-årige Felix om Hvide Sande-sejltur: Det går alt for langsomt

112 For abonnenter

Sejler du en lille smule, når du sejler? Sådan er reglerne for berusede sejlere

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Den indre varulv hyler, og det lyder ikke kønt

Da den sidste danske ulv i 1813 blev skudt ved Estvadgård lidt sydvest for Skive, var der næppe én, der fældede en tåre i den anledning. Da slet ikke de bønder på egnen, hvis får nu kunne være i fred. I et mangelsamfund som det danske for 200 år siden var der ganske enkelt ikke plads til ulven. I de mellemliggende par århundreder har næppe nogen skænket ulven en tanke - endsige savnet den. Den var ikke længere en del af den danske fauna. At den skulle vende tilbage, var der meget få, der havde fantasi til at forestille sig. Ikke desto mindre var det, hvad der skete omkring 2009, og lige siden har ulven forårsaget en slags kulturel borgerkrig i Danmark, der er helt ude af proportioner i forhold til dyrets indvirkning på den danske natur og dens formodede trussel eller mangel på samme mod mennesker. Skal man være lidt grov, kan man sige, at ulven har fået den indre varulv bragt frem i mange danskere. Det er ikke kønt. Som Anette Lund Andersens store reportage i Dagbladet i dag dokumenterer, er det rent ud forbløffende, i hvilket omfang og med hvilken lidenskab, mennesker engagerer sig i striden om ulven. Man tager sig til hovedet i vantro over en "ulvehader", der skyder en ulv med riffel ud af vinduet på sin bil. Og man flår sig i håret af frustration over en "ulveelsker", der truer folk på livet, og begår hærværk mod en lokal kirke for at understrege sit synspunkt. Mellem disse yderligheder er der alle mulige holdninger, der dog generelt tenderer mod det stadigt mere polariserede - hovedsageligt på grund af de forbistrede asociale medier, der nærmest pr. automatik synes at forstærke alle holdninger i ekstremistiske retninger. Det billede, Anette Lund Andersen tegner i sin reportage, er dybt forstemmende. Det fortæller om en debat og dens deltagende aktører, der synes at have mistet al proportionssans, evne og vilje til at lytte til andre menneskers synspunkter. Lederskribenten her føler sig fristet til at citere sin gamle, afdøde fars tilbagevendende kommentar, når medmennesker af den ene eller den anden grund bevægede sig ud ad en tangent: "Har de ikke andet at gå op i?!?" Det er måske dér, problemets rod ligger.

Ringkøbing-Skjern

Efter timelang eftersøgning: Helikopter finder ung sejler i god behold i vandet

112 For abonnenter

Der gælder ingen promilleregler for små både

Ringkøbing-Skjern

To helikoptere og fire både leder nu efter den unge sejler - Politiet: Kig efter et blåt og hvidt sejl

Ringkøbing

Slut med sygedagpenge: Jobcentret siger stadig nej til kræftramte Hilde

Annonce