Annonce
Danmark

Derfor fejrer vi luciadag

Arkivfoto: Lise-Lotte Markvard
Hvert år den 13. december fejres luciadag med optog rundt i hele landet. Men hvorfor går vi egentlig rundt på række og synger med lys hænderne - og hvem er hende Lucia?
Annonce

En flok syngende, hvidklædte skikkelser går på rad og række med lys i hænderne. Forrest går bruden med krans og lys på hovedet. Mange steder går børn luciaoptog i børnehaver, skoler og på plejehjem den 13. december. Men hvad fejrer vi egentlig på luciadag?

Oprindeligt er dagen en fest for den katolske helgen Santa Lucia, som vi også synger om i den sang, de fleste af os kender fra optogene.

Historien fortæller, at Lucia, hvis navn betyder lys, var en ung kristen kvinde, der levede i 300-tallet på Sicilien. Dengang så romerne de kristne som fjender af Romerriget, fordi de kristne ikke ville ofre til kejseren som en gud, som det var pålagt indbyggerne, da kristendommen kun accepterede én gud. Derfor var det ikke helt ufarligt at leve som kristen. Alligevel sneg Lucia sig ud midt om natten for at dele mad ud til de fattige. På hovedet havde hun en krans med lys, så hun kunne se i mørket og samtidig have hænderne fri.

Den unge kvinde nægtede at gifte sig med den mand, som hendes familie efter datidens skik havde lovet hende væk til. Derfor hævnede manden sig ved at angive den kristne Lucia til myndighederne, hvorefter hun blev arresteret og senere henrettet.

Indtil reformationen i 1536 fejrede man dagen i Danmark, men det stoppede brat da protestantismen kom til Danmark. Imens fortsatte man traditionen i Sverige, hvor luciaoptogene i 1920 blev en fast del af traditionen.

I 1946 var den dengang seksårige prinsesse Margrethe luciabrud på Den Svenske Ambassade i København, og derefter bredte traditionen sig igen til Danmark, hvor optogene nu også blev en del af fejringen.

Kilder: Folkekirken.dk, Kristendom.dk samt det danske kongehus

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Ny ejer skulle bruge mindre end et år på at gøre konkursbo til en god forretning: IPL Group har udsigt til overskud

Coronavirus

Live: 1,3 millioner danskere tilbydes test for antistoffer mod corona

Annonce