Annonce
Danmark

Derfor er din medicin forsvundet fra hylderne: Orkaner, brand og cyberangreb

Syge danskere kan ikke få adgang til vigtige lægemidler, og blandt årsagerne er noget så opsigtsvækkende som en orkan i Puerto Rico, en brand i Sverige og et cyberangreb på en fabrik et andet sted i verden. Det fremgår af en opgørelse fra Lægemiddelstyrelsen, som Berlingske har fået aktindsigt i, og som viser, at antallet af indberetninger fra lægemiddelfirmaer om "alvorlige forsyningsvanskeligheder", der forventes at ville påvirke behandlingen af danske patienter, er steget markant i løbet af i år. Foto: Colourbox
Antallet af indberetninger fra firmaer, som har vanskeligt ved at levere vigtige lægemidler til syge danskere, vokser kraftigt, viser aktindsigt. Det er alvorligt og kan få direkte konsekvenser for patienterne, vurderer patientforening og politikere, som bebuder indgreb for at øge forsyningssikkerheden.
Annonce

Medicinmangel: Problemerne med tomme medicinhylder på apoteker og sygehuse vokser markant.

Syge danskere kan ikke få adgang til vigtige lægemidler, og blandt årsagerne er noget så opsigtsvækkende som en orkan i Puerto Rico, en brand i Sverige og et cyberangreb på en fabrik et andet sted i verden.

Det fremgår af en opgørelse fra Lægemiddelstyrelsen, som Berlingske har fået aktindsigt i, og som viser, at antallet af indberetninger fra lægemiddelfirmaer om "alvorlige forsyningsvanskeligheder", der forventes at ville påvirke behandlingen af danske patienter, er steget markant i løbet af i år.

Frem til september i år var der allerede kommet 67 indberetninger fra firmaer, som havde svært ved at levere vigtige lægemidler mod blandt andet Parkinsons, forhøjet blodtryk, lungebetændelse og til lokalbedøvelse. I både 2018 og 2017 lå antallet af indberetninger om alvorlige forsyningsvanskeligheder på 42, og i 2016 var tallet 22, fremgår det.

Det vækker bekymring i patientorganisationerne.

- Det er alvorligt og bekymrende for patienterne. De er i et behandlingsforløb, der kræver, at tingene er velregulerede, og at de kontinuerligt har adgang til den medicin, der skal sikre det bedste resultat. Og hvis man pludselig får et leverancebrud, kan det få alvorlige konsekvenser for patientsikkerheden, siger direktør i Danske Patienter Morten Freil.

Han vurderer også, at det stigende antal indberetninger viser, at der "ikke er helt styr på forsyningskæderne", og at leverandørerne ikke ser ud til at være i stand til at styre udviklingen og sikre forsyningerne.

- Forsyningskæderne er meget sårbare og også alt for sårbare i forhold til, hvor vigtigt et område, det er. Vi taler om medicin mod meget alvorlige sygdomme, og derfor må man sikre forsyningskæderne og den fornødne stabilitet, siger Morten Freil.

Ifølge opgørelsen angiver firmaerne et væld af årsager til, hvorfor der er opstået alvorlige forsyningsvanskeligheder.

Urenheder og orkaner

I nogle tilfælde skyldes det problemer hos det firma, der skal fremstille de lægemidler, leverandørerne skal forsyne det danske marked med. I andre tilfælde nævnes "kvalitetsproblemer" og "urenhed" på tabletter. Ofte handler det om såkaldte "OOSer", hvilket betyder "out of specification", hvor lægemidlet ikke længere overholder specifikationsgrænserne inden for præparatets holdbarhed, blandt andet i forhold til indhold af nedbrydningsstoffer, kendte eller ukendte urenheder og produktets udseende, for eksempel farven.

Mange gange henviser firmaerne til generelle forsyningsproblemer, også i et globalt perspektiv, som kan ramme det danske marked, hvor der ikke kan sælges så meget som på større markeder.

Det gælder for eksempel i forhold til en injektionsvæske, hvor firmaet nævner globale forsyningsvanskeligheder, fordi man har skiftet nåleleverandør, og at man i øvrigt har "nedprioriteret" Danmark "pga. lille marked", som det hedder i indberetningen.

Nogle af begrundelserne er ret spektakulære. Uden at det uddybes, tilskrives forsyningsvanskelighederne på et produkt mod hiv-infektion et "cyberangreb", mens en orkan på Puerto Rico har ramt et "fremstillingssite", så det ikke er muligt at forsyne syge danskere med et bestemt antibiotikum mod blandt andet lungebetændelse.

En brand på Atra Zeneca AB Sverige ligger bag en indberetning om forsyningsvanskeligheder med blandt andet en injektionsvæske til lokalbedøvelse for eksempel ved operationer.

I Lægemiddelstyrelsen er vurderingen, at det stigende antal indberetninger skyldes, at der er flere forsyningssvigt, om end der også kan være et element af, at virksomhederne er blevet bedre til at indberette, når de har problemer med at forsyne det danske marked.

Politisk er der også bekymring over opgørelsen fra Lægemiddelstyrelsen.

- Tallene viser, at problemet er i vækst. Det er alvorligt og kan få direkte konsekvenser for danske patienter, både dem på sygehusene og dem, der henter deres medicin på apoteket, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Han har netop deltaget i et rådsmøde i EU med sundhedsministre i de øvrige lande, som også har store og stigende problemer med forsyningssvigt på medicin.

Patientsikkerheden er på spil

Derfor lægges der nu op til fælles EU-udspil med en stribe initiativer til at øge forsyningssikkerheden. Blandt andet ser man på, hvordan mere produktion kan trækkes til Europa for at mindske afhængigheden af lægemidler, som fremstilles i Kina, Indien og andre lande uden for Europa, hvor medicinen kan komme til at blive en faktor i sikkerhedspolitiske kriser og handelskrige.

- Det er patientsikkerheden, der er på spil, og man er ekstremt sårbar i hele Europa, hvis der kun er produktion af nogle lægemidler ét sted i verden, siger Magnus Heunicke.

Opgørelsen fra Lægemiddelstyrelsen føjer sig til andre oplysninger om forsyningsvanskeligheder, som indikerer, at det er et stigende problem.

Grossisterne melder også om, at et stigende antal pakninger er i leveringssvigt, og tal fra Apotekerforeningen viser, at det sker over en halv million gange om året, at patienter går forgæves på apoteket og ikke kan få det lægemiddel, de skulle have.

På sygehusene er der konstant et par hundrede lægemidler af de 3000-4000 præparater, som benyttes til indlagte og ambulante patienter, der er udgået eller i restordre, fordi lægemiddelfirmaerne ikke kan levere dem. Berlingske har desuden afdækket, hvordan manglen på medicin har bidraget til, at patienter hyppigt oplever pludselige, voldsomme prishop på den medicin, de køber på apoteket, hvilket har fået sundhedsministeren til at overveje en form for prisloft.

I Industriforeningen for Generiske og Biosimilære Lægemidler, IGL, ser direktør Peter Jørgensen den nye opgørelse fra Lægemiddelstyrelsen som endnu en illustration af problemet med forsyningssvigt.

- Det er ikke bare noget, enkelte patienter oplever rundt omkring på apotekerne, men altså også noget som virksomhederne orienterer myndighederne om. Jeg har ikke grundlag for at vurdere de forklaringer, der gives, men der er ingen tvivl om, at dette i vidt omfang er et globalt problem, siger han.

Peter Jørgensen advarer også mod at gribe ind med prisloft og andre indgreb mod apoteksmedicin, som forringer de nuværende meget fleksible og forudsigelige vilkår og som risikerer at gøre det endnu mindre attraktivt at levere til det danske marked.

- Vi lever i et lille land med et begrænset marked og meget lave priser, og den globale medicinmangel vil selvfølgelig slå hårdere igennem på markeder, hvor vilkårene i forvejen ikke er særligt gode, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Ny ejer skulle bruge mindre end et år på at gøre konkursbo til en god forretning: IPL Group har udsigt til overskud

Annonce