Annonce
Skjern

Derfor er der fældet træer: Kommuneskoven skal gøres skønnere for hestefolk og hobbyfotografer

Udtyndningen af træerne skulle have været gjort for mange år siden. Poul Gregersen har dog også fået henvendelser fra borgerne, som synes, det er en skam at fælde bøgetræerne. Foto: Christian Baadsgaard
Træer skal fældes for at give plads til andre, og desuden kommer der nye stier i Skjern Birk Plantage. Det bliver især en gevinst for besøgende på hesteryg og dem med et kamera over skulderen.

SKJERN: Han forstår godt, at det ser grimt ud, men det er simpelthen en nødvendighed.

Skovfoged Poul Gregersen fik forleden en henvendelse fra en borger, der benytter Skjern Birk Plantage, lokalt kendt som kommuneskoven.

Borgeren var trist til mode over at se, at flere af skovens bøgetræer nu ligger fældet. Især fordi der ikke er mange bøgetræer i Vestjylland, og hvis der er flere, der har undret sig, så er der i bogstaveligste forstand en naturlig forklaring.

Annonce

Skoven skal nemlig have en omgang med motorsaven for at blive et bedre levested for planter og dyr - og i tilgift et bedre sted for skovens brugere.

Derfor er det nødvendigt at fælde nogle bøgetræer, og Poul Gregersen forklarer, at man faktisk burde have gjort det for mange år siden.

Af en eller anden grund blev der sat egetræer og bøgetræer sammen, og det er et parforhold, der heller ikke ville gå i tv-programmet "Gift ved første blik", for de kommer til at bekrige hinanden med tiden.

Skurken i den relation er bøgen. På overfladen virker det så prisværdigt, at den ikke kræver ret meget lys for at gro. Men bøgen er lumsk. For den laver en overhaling indenom og kommer til at skygge for egetræet, der kræver masser af lys, og til sidst må egetræet betale dyrt for lysregningen. Den ender med at gå ud.

Egetræets trumfkort

Men bøgen skal nu heller ikke vide sig for selvsikker. Faktisk er undergrunden i plantagen noget våd, og det er ikke lige det, som bøgetræer har det bedst med.

Derimod vil egetræer gerne have vand til rødderne - og så har egetræer et trumfkort, der kan stikke bøgetræernes frembrusen: Et egetræ kan trække 500 insekter.

Et bøgetræ er ikke nær så velbesøgt, og må nøjes med 200 insekter. Men det største trumfkort er alligevel egetræets stormsikkerhed, og derfor er det af hensyn til hele skoven også vigtigt, at de bliver styrket.

Nok ser det barsk ud med fældede træer, men det er en nødvendighed. Foto: Christian Baadsgaard

- Man kan sammenligne det med at dyrke roer. Den bonde, der havde modet til at tynde ud i det, fik de største roer, og det er det samme med æbler, forklarer Poul Gregersen.

Annonce

Bliver en gevinst

Der venter kommuneskovens mange besøgende en masse nye oplevelser, for i samme ombæring får området flere nye ting, der skal gøre det endnu skønnere at færdes der.

Et udsigtstårn er blevet stillet op i skoven. Den bliver til stor glæde for fotofolket, der kan holde øje med rådyr. Foto: Christian Baadsgaard

Flere tror, at det er et skydetårn, som er blevet stillet op, men det er faktisk et udsigtstårn, som bliver til stor glæde for især fotografer. En naturfotograf undrede sig nemlig over, at der ikke var noget, der lignede skydetårne, hvor man kunne side og vente på et godt billede af rådyr. Den ide tog Poul Gregersen, og nu er tårnet fremstillet.

Desuden kommer der et nyt stisystem, og oveni vil ridestierne i skoven blive lavet bredere og hæves.

- Jeg vil sige, at vi går fra en relativ kedelig nåletræsplantage og til noget meget mere varieret, siger Poul Gregersen.

Jeg vil sige, at vi går fra en relativ kedelig nåletræsplantage og til noget meget mere varieret, siger skovfoged Poul Gregersen. Foto: Christian Baadsgaard

Senere vil der blive en lavet et arrangement for alle interesserede, hvor der bliver en rundvisning.

Man kan sammenligne det med at dyrke roer. Den bonde, der havde modet til at tynde ud i det, fik de største roer, og det er det samme med æbler.

Poul Gregersen, skovfoged


Annonce
Hvide Sande For abonnenter

Læser er bekymret for udrykningskøretøjer ved ny smal vejstrækning: Ambulance sad fast

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Annonce
Annonce
Annonce
Hvide Sande

Anders har gået fra Nr. Lyngvig til Bruxelles og nærmer sig målstregen i Paris: - Det bliver nu rart at komme hjem og sove i min egen seng

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Sådan ser tallene ud: Her er ugens regnskaber fra Ringkøbing-Skjerns virksomheder

Skjern

Nye grunde på vej i Skjern: Gammelt rensningsanlæg snart klar til udstykning

Ringkøbing

Christian er ny forperson i West Coast Pride: Jeg vil altid kæmpe for dem, der har det sværere end mig

Ringkøbing

Fem år gammel sø i populær bydel graves op og gøres dybere: Den er groet til i høje planter

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Når man er ligeglad med kørekortet, koster det bilen

Skjern

Afstemning: Hvor i Skjern skal eleverne gå i skole i fremtiden?

Skjern

Nattens konger: Snedige betjente snød knallertkørere med bagholdsangreb

Sundhed

Læger i opråb: Bliv coronatestet ved feber og hoste

Vestjylland

Fire firmaer fik bilerne tømt for værktøj

Ringkøbing For abonnenter

Cathrine fra Ringkøbing skal med fregatten 'Esbern Snare' for at jagte pirater i Guinea-bugten

Debat

Dit valg er vigtigt. Derfor giver vi gratis adgang til alt vores valgstof

Annonce