Annonce
Vestjylland

Der var kapacitet i forbrændingsanlæggene - men alligevel blev minkene gravet ned

- Det er temmelig chokerende, at man overhører den store kapacitet på forbrændingsanlæggene, siger Thomas Danielsen (V). Foto: Morten Stricker
Det var et kapacitets-spørgsmål, der afgjorde, at minkene blev gravet ned og ikke brændt. Men det tvivler oppositionen på. Og samtidig er 8.000 ton forsvundet op i den blå luft.

Holstebro/Karup: Der var uudnyttet kapacitet på flere forbrændingsanlæg til at brænde de aflivede mink, så de ikke behøvede at blive gravet ned ved Nr. Felding og Karup.

Det kom frem på onsdagens samråd med både miljø- og fødevareministeren.

Men vurderingen fra myndighederne var, at den var for lille og for spredt - og derfor blev den ikke udnyttet, forklarede fødevareministeren.

Den forklaring har oppositionen dog svært ved at tro på.

Flere forbrændingsanlæg har henvendt sig til politikerne på Christiansborg og fortalt, at de skam havde kapacitet til at brænde raske mink af, der i givet fald ville skulle have været transporteret på kryds og tværs af landet:

- Men forbrændingsanlæg må kun brænde raske mink. Og det havde vel næppe været et større problem at køre dem til et forbrændingsanlæg end til Nr. Felding. Og farligere havde det heller ikke været, siger Venstres Thomas Danielsen.

- I stedet har man blandet raske og syge mink, så alle mink nu er smittede. Det er virkelig kritisk, og det er virkelig kritisk, at ministeren ændrer forklaring undervejs. Det er temmelig chokerende, at man overhører den store kapacitet på forbrændingsanlæggene, siger Thomas Danielsen.

Annonce

8000 ton er væk

På samrådet fortalte fødevareministeren, at man havde regnet sig frem til, at der var omkring 33.000 ton mink forud for aflivningerne.

Men man kan i dag kun redegøre for de 25.000 ton.

De sidste 8.000 ton ved ingen, hvor er.

Af de omkring 25.000 ton døde mink, som man kan redegøre for, er det kun omkring 10.000 ton blevet gravet ned i Nr. Felding og Karup.

Resten er blevet kørt til DAKA og lokale forbrændingsanlæg:

- Nu må ministerierne finde ud af, hvor de sidste mink er. Men tallene viser jo også, at man sagtens kunne komme af med minkene. Størstedelen er jo fjernet på den rigtige måde. Og havde man været smart og lydhør, så havde man kunnet undgå minkgravene, siger Danielsen efter det fem time lange samråd onsdag:

- Retfærdighedsvis skal det siges, at vi fik mange svar, som vi har efterlyst. Desværre giver de anledning til endnu flere spørgsmål. Der er stadig meget i den her sag, som er helt uforståeligt, siger Danielsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing-Skjern

Store corona-vaccinationsdag: 940 borgere får i dag første skud Pfizer i Ringkøbing

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Da sygehuset i Ringkøbing med 260 ansatte blev renoveret for 19 millioner, SodaStream indgik sponsoraftale med fodboldstjernen Preben Elkjær og andre glimt fra Gamle Dage

Sport

Stor donation til Waterz

Annonce