Annonce
Navne

Der stod Holstebro på to store hæderspriser mandag aften

Prismodtagerne og protektricen - fra venstre Johnny Eliasen, H.K.H. Prinsesse Benedikte og Marie Brolin-Tani. Foto: Jacob Stage
Mandag den 1. oktober uddelte Ballettens Venner Hædersprisen 2019 på 30.000 kroner samt Applausprisen 2019 på 20.000 kroner. Begge priser gik til Holstebro-baserede personer indenfor ballettens verden.

København/Holstebro: Det var en stor aften for dansens Holstebro, da den København-baserede forening, Ballettens Venner, mandag 1. oktober uddelte priser og penge.

- Du har været lærer og instruktør ved Peter Schaufuss Balletten i Holstebro, og du har igennem mange år været - og er – en skattet og meget efterspurgt internationalt anerkendt pædagog og gæstelærer overalt i verden: Blandt andet ved Den Australske Ballet, London Festival Ballet, Royal Ballet i London, Bolsjoj Balletten, Mariinskij Balletten i Skt. Petersborg, Pariseroperaen, La Scala i Milano, Houston Ballet, og flere af dine tidligere elever beklæder i dag balletmesterposter rundt om i verden. Du er simpelthen omrejsende i klassisk ballet størstedelen af året nu med fast base i Holstebro, hvor du bor. Sådan videregiver du dine erfaringer i ballettens kunst til nye generationer. Og du er booket op til langt ud i fremtiden.

Sådan var ordene blandt andet, da formand for Ballettens Venner, Hanne Outzen, mandag aften motiverede Hædersprisen på 30.000 kroner.

Manden i den anden ende, modtageren af rosende ord, hæder og pengene, var tidligere solodanser, viceballetmester, balletmester, instruktør og balletpædagog Johnny Eliasen. Han er bosat i Holstebro med sin kone, Theresa Jarvis, der er leder af Det Kgl. Teaters balletlinje ved Holstebro Balletskole.

Annonce

Ballettens Venner, København, blev stiftet i 2002. Foreningen blev etableret som sammenlægning af to foreninger: Den Danske Balletklub fra 1949 og Den Kongelige Ballets Venner fra 1992. Foreningen uddeler hvert år tre store priser - Hædersprisen, Applausprisen og Talentprisen. Sidstnævnte er i øvrigt tidligere - i 2013 - gået til en holstebroer, nemlig danseren Sebastian Haynes, der dengang var 2. års aspirant ved Den Kgl. Ballet.

Hædersprisen er den mest ærefulde anerkendelse og går til "en person, der har ydet en afgørende og iøjnefaldende indsats for dansen i Danmark. Prismodtageren kan være koreograf, danser, kunstnerisk leder, dansepædagog, danseskribent eller en anden kulturpersonlighed, der har støttet, formidlet eller aktualiseret dansen i Danmark".

- Du har haft en usædvanlig imponerende og flot karriere, og det er med stor glæde, at vi i dag tildeler dig Ballettens Venners Hæderspris 2019, sagde Hanne Outzen til Johnny Eliasen.

Det var Ballettens Venners protektrice, H.K.H. Prinsesse Benedikte, der overrakte Jonny Eliasen prisen - og det var ikke den eneste gang den aften, at Holstebro blev nævnt.

Pris til Brolin-Tani

Applausprisen 2019 gik nemlig til danser, koreograf, pædagog og kunstnerisk leder af Black Box Dance Company, Marie Brolin-Tani.

- Med grænseløs energi, en stor arbejdskapacitet og utrættelig vilje til at ville dansen – fra King Lear til "frokostdans" – har du igennem en lang årrække sat dine tydelige spor i det danske danselandskab som en af de væsentligste kreative kræfter inden for den moderne dans herhjemme, og alt, hvad du har rørt ved, er blomstret, som nu også Black Box Dance Company gør det, sagde Formand for Ballettens Venner, Hanne Outzen i sin motivering for at tildele Marie Brolin-Tani prisen og 20.000 kroner.

Marie Brolin-Tani er bosat i Holstebro otte-ni måneder om året - og resten af tiden sammen med sin mand nord for Helsingborg i Sverige.

Applausprisen tildeles "en person eller en organisation, der har ydet en vigtig og vedholdende indsats for dansen i Danmark, men som ikke nødvendigvis har fået den fortjente anerkendelse og generelle påskønnelse. Prismodtageren kan være en danser, pædagog, instruktør, kostumedesigner, lysdesigner, dramaturg, danseadministrator, danseformidler eller en anden ildsjæl, der har været med til at løfte et kompagni eller et danseprojekt, men som sjældent har stået frem alene i rampelyset".
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing For abonnenter

Kære Svend. Næste gang jeg kommer til Danmark, ringer jeg naturligvis til dig... med varm hilsen og høj agtelse, Kathleen Kennedy

Danmark

Se Danmark: I maj kom landet tilbage

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Pludselig kunne der alligevel udstykkes: Sælger føler sig snydt for halvanden million i sommerhushandel

Annonce