Annonce
Livsstil

- Der sker noget magisk, når der opstår nærvær imellem kunstner og publikum

Thomas Borch Nielsen. Foto: UIP
Mig og kulturen: Thomas Borch Nielsen og Kirsten Skytte

- Hvad bidrager kulturoplevelser med i jeres liv?

Kirsten og Thomas: - Gode kulturoplevelser inspirerer til at kunne yde noget tilbage kreativt. Det bliver til fragmenterede ideer og billeder, som udvikler og former sig til nye historier og billeder, som vi kan arbejde videre med.

- Hvilken bog eller blad har givet jer en god oplevelse?

Kirsten og Thomas: - Bjarne Reuters bøger om Kaptajn Bimse gjorde så stort et indtryk, at vi endte med at lave en film. Alvorlige emner i børnehøjde pakket godt ind i magi, poesi og eventyr.

- Hvilket album eller koncert vil I gerne høre igen?

Kirsten og Thomas: - Vi havde en fantastisk koncert med Paul McCartney i Parken for 15 år siden. Der var 40.000 mennesker, og alligevel følte vi, at det var en privat koncert. Der sker noget magisk, når der opstår nærvær imellem kunstner og publikum, som da vi var til Grace Jones-koncert også for en del år siden. Hun er fuldstændig fantastisk, powerfuld, mystisk og super nærværende. Den ville vi gerne høre igen.

- Hvilken film, tv-serie eller teaterstykke har gjort indtryk?

Kirsten og Thomas: - Beatles-teaterkoncerten ”Come Together” på Gasværket var en helt fantastisk oplevelse. Den aften, vi skulle se teaterkoncerten, var vi egentligt trætte og uoplagte og klar til at blive hjemme, men vi blev blæst helt omkuld og var helt høje på oplevelsen bagefter.

- Hvilket kunstværk eller udstilling tænker du tilbage på?

Thomas: - Jeg er stadig fascineret af Picasso-udstillingen på Centre Georges Pompidou i Paris, hvor Picassos malerier var linet op i én lang række. Spændende at se den udvikling, han har taget fra naturalisme til surrealisme.

- Hvilket design eller kunsthåndværk sætter du mest pris på?

Kirsten: - Jeg kan godt lide Olafur Eliassons ting. Han tænker ud i rummet og leger med design og funktionalitet.

Thomas: - Jeg har en 45 år gammel Nikon-optik, som jeg engang købte i Den Blå Avis. Den er tung og solid og har patina af mange års slid. Den ligger godt i hånden og fanger lyset på en særlig oldschool måde, der har karakter.

- Hvilken kulturoplevelse drømmer I om at få mere tid til?

Kirsten og Thomas: - Vi kunne godt tænke os at gå lidt mere i biografen. Vi har så travlt med selv at lave ”Kaptajn Bimse”, at vi næsten ikke har haft tid til at komme af sted selv.

- Hvad er den værste kulturoplevelse, du har haft?

Kirsten: - Jeg kan faktisk ikke huske nogle virkelig dårlige kulturoplevelser. Men nogle oplevelser giver mig mere end andre. Og med dem, som ikke har givet mig noget, så giver det sikkert andre en god oplevelse. Og det er vel det, det handler om. Godt og dårligt er individuelt.

Annonce

Fakta

Thomas Borch Nielsen (f. 1963) har læst film- og medievidenskab og startede i filmbranchen i 1986 som produktionsleder på ”Valhalla”.

Året efter begyndte han at arbejde med computeranimation og lave reklamefilm og musikvideoer, ligesom han leverede visual effects til film.

Som filminstruktør debuterede han med ”Skyggen” i 1998, dernæst fulgte ”Ørkenens juvel” og ”Disco ormene”.

Kirsten Skytte (f. 1967) har klippet og lavet visual effects på en række danske film som på ”Ørkenens juvel”, ”De udvalgte”, ”Disco ormene”, ”Marco Macaco” og ”Skyggedyret”.

Thomas Borch Nielsen og Kirsten Skytte er gift, og de er aktuelle med deres første instruktørsamarbejde, ”Kaptajn Bimse”.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Samskabelse er vejen frem i rundkørslen

Vi kommer ikke uden om det … Det offentlige har ikke råd til at betale for alle de ønsker, borgerne har til forbedringer og forskønnelser af vore fælles omgivelser. Men så er det jo godt, når borgerne kan tage sagen i egen hånd … Tag bare rundkørslen i Astrup ved Femvejen lige uden for byen; af lokale kaldt "Danmarks grimmeste" af slagsen. Om det passer, vil være et oplagt emne til en rundbordsdiskussion. Men køn var den i alt fald ikke, overgroet som den var med ukrudt. Kommunen havde dog ikke pengene til at gøre noget ved den. Men så tog folk i Astrup sagen i egen hånd. En flok frivillige påtog sig opgaven med at omdanne den til "Danmarks smukkeste rundkørsel". Det skete ved, at folk lagde kræfterne sammen: Per Kjær, der driver maskinstationen, stillede maskine til rådighed. Landmand Vagn Lindy Petersen i Skjern havde noget jord til at ligge efter en staldudvidelse, som kunne bruges, så onsdag blev der flyttet 400 kubikmeter jord. Svæveflyvepladsen i Ejstrup bidrog med et træ, som Kristian Ahle selv gravede op. Nu mangler de frivillige bare at få plantet rododendron i fem farver, så er "Femvejens Andels Rundkørsel", som den - måske ikke helt mundret - er kommet til at hedde, klar til at springe ud det kommende forår i al sin glans. Det hører med til historien, at rododendronerne selvfølgelig udbydes på andele, og at anlægsgartner Ole Christensen står for indkøb af planterne. Kommunens rolle i hele historien har i dette tilfælde været lydhørhed over for de lokale ønsker, og hurtig tilladelse til, at de frivillige kunne gå i gang. I andre tilfælde ser man i stigende grad, at der er tale om egentlig samskabelse; altså at kommunen og lokalsamfundene i fællesskab bidrager til at løse opgaver, som kommunen ikke har råd til alene at løse - for eksempel etablering af cykelstier. Man kan selvfølgelig mene, at opgaverne bør betales fuldt ud af kommunen. Men ofte vil det være ensbetydende med, at de ikke løses - eller i bedste fald først om mange år - og så er det da bedre, at parterne i fælles forståelse skaber noget sammen. Ellers havde Astrup næppe været på vej til at få "Danmarks smukkeste rundkørsel".

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Sidste bold er endnu ikke slået: 20 års kamp om rigmandens ulovlige tennisbane på Klitten

Annonce