Ringkøbing-Skjern

Der skal spares på kultur og fritid: Biblioteker kan blive hårdt ramt

Bibliotekerne i Tarm og Hvide Sande er i spil, når der i de kommende måneder skal findes kommunale besparelser i en størrelsesorden på omkring 300 millioner kroner i perioden fra 2020 til 2023. Arkivfoto: Chresten Bergh
I årene fra 2020 til 2023 skal der gennemføres en kommunal spareplan på godt 300 millioner kroner. Heraf skal der - som udgangspunkt - findes knap fire millioner på området for kultur og fritid.

Ringkøbing-Skjern: - Vi må bare sige, at når vi skal spare, så gør det ondt. Det er noget træls noget.

Formanden for kultur- og fritidsudvalget i Ringkøbing-Skjern Kommune, Erik Viborg (V), har haft bedre dage i sit politiske liv. For, som han antyder, så er det bare ikke videre behageligt at have en sparekniv i hånden.

Men der skal skæres, og der skal skæres dybt: Ringkøbing-Skjern Kommune skal over de kommende fire år gennemføre en spareplan på godt 300 millioner kroner, og kultur- og fritidsudvalget skal byde ind med besparelser for 3,9 millioner kroner.

Som det ser ud lige nu, er det især bibliotekerne i Tarm og Hvide Sande, der kommer til at stå for skud.

Et politisk forslag om helt at nedlægge Tarm Bibliotek er budgetteret til at kunne indbringe en årlig besparelse på godt en halv million kroner, mens et forslag om at indføre fuld selvbetjening på biblioteket i Hvide Sande vil bidrage med 200.000 kroner om året.

- Det vil ramme mange. Tarm Bibliotek fungerer også som et mødested for ældre og ensomme borgere. Det ved vi godt, siger Erik Viborg.

Jeg har det godt med, at vi passer på Teatret OM. Jeg synes, det er vigtigt, at vi har nogle mennesker, der kan forstyrre os lidt i vores hverdag

Erik Viborg (V), formand for kultur- og fritidsudvalget, Ringkøbing-Skjern Kommune

Udsigt til protester

Formanden for kultur- og fritidsudvalget finder det vigtigt at pointere, at der indtil videre kun er tale om spareforslag; at intet er vedtaget endnu:

- Der er jo 29 byrådsmedlemmer, der i sidste ende bliver enige om at finde besparelserne. Der bliver først rigtig slået søm i ved det endelige budgetseminar på den anden side af sommerferien, siger Erik Viborg, der videre fastslår, at 'vi har ikke meget fedt at gøre med i nogle af udvalgene.'

I et dokument, der beskriver forslaget om at lukke det i dag selvbetjente bibliotek i Tarm, hedder det blandt andet, at 'der må forudses en del borgerprotester mod nedlæggelsen.'

Konsekvenserne ved at indføre fuld selvbetjening på biblioteket i Hvide Sande bliver beskrevet sådan:

- Det må forventes, at udlånstallet og benyttelsen vil falde. Der vil være langt til et bibliotek, hvor man kan få vejledning i søgning af materialer og anden bibliotekarisk rådgivning.

På samme område er der drøftet en nedlæggelse af den kommunale ordning 'Biblioteket kommer', der betjener omkring 80 bevægelseshæmmede borgere, som får bragt bogpakker ud til bopælen 11 gange om året.

Hvis denne service køres i garagen, vil der årligt kunne spares 212.000 kroner.

Boldbaner er også i fare

Den lange liste over spareforslag på kultur- og fritidsområdet rummer blandt andet også nedlæggelse af en håndfuld boldbaner/stadions i No, Sdr. Vium, Bork og Hemmet, hvilket vil give en samlet besparelse på 100.000 kroner årligt i det kommunale regnskab.

Ligeledes er der eksempelvis forslag om at fjerne et tilskud på 150.000 kroner til Hvide Sande Masterclass, at reducere kommunens kulturpulje med et tilsvarende beløb og at hugge 75.000 kroner af de årlige tilskud til henholdsvis Musikskolen og Ringkøbing-Skjern Museum.

På Teatret OM kan mundvigene vende begge veje. Et kommunalt driftstilskud er ikke umiddelbart i fare, men det kan blive nødvendigt at droppe et årligt festivaltilskud på 200.000 kroner:

- Jeg har det godt med, at vi passer på Teatret OM. Jeg synes, det er vigtigt, at vi har nogle mennesker, der kan forstyrre os lidt i vores hverdag - at vi har noget, der er lidt mere skævt, siger Erik Viborg.

0/0
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Hvide Sande

Vært på nyt boligprogram på TV 2: Jeg er tosset med Hvide Sande

Ringkøbing-Skjern

Nu kommer der flere byggegrunde i Ringkøbing-Skjern Kommune

Tarm For abonnenter

Sebastian har fået bevis på, at han kender de uskrevne regler på en arbejdsplads

Erhverv

DN-formand og landbrugsformand drøftede klimaforandringer

Danmark For abonnenter

En uendelig krig - med sprækker i ufreden

Læserbrev

Tre gode råd: Hold ferie når du har ferie

Læserbrev: Sommerferien nærmer sig. Uanset om du foretrækker aktiv ferie eller afslapning, uanset om du foretrækker Søborg eller Sardinien, så er det tid til at holde fri fra dit arbejde. Der er stadig opgaver, du skal have færdiggjort, den sidste ferieplanlægning skal på plads, og måske er tiden efter din ferie allerede godt belagt med møder og opgaver. Her får du 3 råd, der kan hjælpe dig til at holde ferie, når du har ferie: Forbered dit fravær - At gå på ferie med løse ender, ubesvarede mails eller opgaver, der måske ikke kan lande nogle steder, er ikke et godt udgangspunkt for en afslappende ferie. Sørg for at planlægge løsningen af opgaver, der skal afsluttes inden ferien, og få overdraget opgaver til kollegaer, der skal overtage ansvaret i din fravær. Lav gerne en liste over opgaver, du skal prioritere, når du vender tilbage, så de ikke rumsterer unødigt i din ferie. Begræns din tilgængelighed i ferien - Du er vant til at holde dig ajour med de arbejdsmæssige opgaver via email. Du er på sms og på de sociale medier, og hverdagen er præget af høj tilgængelighed og et stort informationsflow. Beslut, hvad der er væsentligt for dig i din ferie. Hold dig fra arbejdsmailen og tænk over, i hvor høj grad du egentlig har brug for det sædvanlige informationsflow din ferie. Vi mennesker er forskellige, og du skal finde ud af, hvad der virker for dig. For nogle fungerer det at tjekke arbejdsmailen i ferien, men vær opmærksom på, at du nemt vender tilbage i arbejdstænkning. Kom godt tilbage - Hvis det overhovedet er muligt, så sørg for at afsætte tid til at følge op, når du kommer tilbage. Det er forskelligt for os hver især, hvor store bunkerne er, når vi vender tilbage, men du kender sikkert fornemmelsen af at skulle i gear igen. Men ved du, at du har tid til lige at lande i jobbet og opgaverne på en god måde efter ferien, så giver det dig en bedre ferie og en bedre opstart. Hold helt ferie fra dit job, når du har ferie. ...Og ha’ så en rigtig god ferie

Hvide Sande

Nu skal Hvide Sande-vraget på Fanø fjernes - ellers koster det

Ringkøbing For abonnenter

Ringkøbing K's eneste beboer drømmer om naboer: Jeg vil så gerne dele alt det her med andre

Hvide Sande

Strid om fødevarefestival i Hvide Sande: Arrangør sætter advokat på sagen

Ringkøbing-Skjern

Sparerunde smitter af på eliteklubber: Ringkøbing Håndbold mister en fjerdedel af kommunal støtte